Ontdek samen met ons nog meer inspirerende ervaringen uit het onderwijs, nog meer verhalen van leraren en nog meer Gouden Tips van toegewijde leraren waar we dit keer niet met 1 maar ook met meerdere gasten tegelijkertijd in gesprek gaan. Na het overweldigende succes van de eerste drie seizoenen gaan we op veler verzoek door! Bereid je voor op een meeslepende reis vol inzichten, lessen en inspiratie terwijl we de wereld van het onderwijs verkennen.
Teacher Tech Heroes #55 – Lorenzo Sendar en Koen den Ouden
Teacher Tech Heroes is terug! Na een paar weken pauze na de laatste aflevering van seizoen 3 presenteren we vandaag de eerste aflevering van seizoen 4! En we trappen gelijk af met een duo-interview. Laura ging enkele weken geleden in gesprek met Lorenzo Sendar en Koen den Ouden van Roc Mondriaan – Business School. Lorenzo en Koen zijn beide docent op de ROC Mondriaan. Koen werkte oorspronkelijk in de financiële sector, maar sinds hij leraar is geworden, heeft hij dagelijks een glimlach op zijn gezicht. Lorenzo is al 15 jaar docent, kind van Mondriaan en nu leraar op het Mondriaan. Net zoals Koen heeft hij eerst gewerkt buiten het onderwijs om later voor de klas te gaan staan.
Impact maken, dat is de rode draad bij beide heren! Hun missie: de arbeidsmarkt en het onderwijs beter samen laten werken en beter laten aansluiten aan elkaar! Door gastlessen, bedrijfsbezoeken en opdrachten (in samenwerking met bedrijven) leren studenten over de praktijk en zo ontwikkelen ze relevante vaardigheden. Vanuit ROC Mondriaan is er een enorme grote wil om de studenten goed voor te bereiden met deze vaardigheden. Hoe doen ze dat? Door een team van docenten in de lead te zetten en om programma’s vorm te geven die de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt mogelijk maakt. Lorenzo en Koen zijn dus daardoor niet alleen docent, maar ook bedrijfscoach, ze gaan in contact met het bedrijfsleven om op te halen wat er nodig is. Zo laten ze hun studenten echte opdrachten uitvoeren vanuit de vraagstelling van de bedrijven. Hoe mooi om te zien dat studenten echt aan het werk kunnen tijdens hun opleiding!
Laura, Koen en Lorenzo bespreken de voordelen van de samenwerking. Vanuit het oogpunt van de opleiding en vanuit de persoonlijk ervaring van Laura vanuit de bedrijfskant. Vorig jaar liet Laura namelijk een opdracht uitvoeren door de studenten van het Media College in Amsterdam. Alle 21e-eeuwse vaardigheden oftewel: zingeving en betekenisvol onderwijs! Maar is onderwijs inrichten op deze manier haalbaar voor iedereen? Wat moeten we doen om onze jeugd te prikkelen? Hoe nemen we collega’s mee? Welke vaardigheden heb je zelf als leraar hiervoor nodig? Koen en Lorenzo erkennen dat de jeugd meer en meer verandert en dat het onderwijsveld flexibeler moet worden om te kunnen inspelen op de snelle verandering in de maatschappij. Ze geven persoonlijke voorbeelden, delen hun verhalen met hart en passie. Wat een inspirerend gesprek! Kijk of luister snel, helaas deze keer zonder bewegend beeld van onze gasten door een technisch probleem, maar alsnog wilden we jullie dit prachtige gesprek niet ontnemen.
Teacher Tech Heroes #56 – Anne Schouten
De nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes is live! In deze podcastaflevering is Anne Schouten te gast. Anne heeft jaren voor de klas gestaan en zet nu haar talenten in om online rekenlessen aan te bieden. Anne deelt haar reis in het onderwijs, van haar begin als lerares tot het opzetten van haar eigen remedial teaching praktijk. Ze bespreekt haar motivaties, waaronder het streven om meer kinderen te kunnen helpen, vooral diegenen die geen toegang hebben tot dure bijlessen. Anne benadrukt het belang van individuele aandacht en flexibiliteit in het leerproces van kinderen, iets wat ze heeft meegenomen in haar online lessen. Ze vertelt over haar inspiratie om video’s te maken als aanvullend leermiddel en hoe ze deze heeft ontwikkeld met een focus op begrijpelijke instructies en herhaalbaarheid.
Tijdens het gesprek deelt Anne ook haar gedachten over het lerarentekort en de noodzaak om het onderwijs toegankelijker te maken voor alle kinderen. Ze legt uit hoe ze haar online lessen niet alleen beschouwt als bijlessen, maar eerder als een verlengstuk van het onderwijs, een hulpmiddel voor zowel leerkrachten als ouders. Anne geeft een waardevolle gouden tip aan leerkrachten: gebruik een combinatie van opfrissers en video’s in de les om het leren leuk en effectief te maken, waarbij ze benadrukt dat deze benadering flexibel en inclusief is voor alle leerlingen. Het gesprek illustreert Anne’s passie voor het onderwijs en haar voortdurend streven naar verbetering en innovatie. Haar verhaal biedt inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden binnen het onderwijslandschap en inspireert tot een breder gesprek over het belang van differentiatie en toegankelijkheid in het leerproces van kinderen.
Wil je meer weten over Anne en haar lessen? https://www.youtube.com/channel/UCDhvmlTz5DsJt6D2vAuH4IA
Teacher Tech Heroes #57 – Arinda Hoffland en Kelly Arons
In deze aflevering van de Teacher Tech Heroes gaat Laura in gesprek met Kelly Arons en Arinda Hoffland. Arinda is sinds 2006 leraar, ze heeft meerdere functies gehad in het onderwijs zoals coördinator, onderwijsontwikkelaar en leerkrachtcoach in het basisonderwijs in Nederland, Singapore en online. Kelly is begonnen als jurist en heeft vele jaren gewerkt als bidmanager voor de onderwijssector. Arinda en Kelly wonen op Bali. Zij hebben de uitdagingen van het traditionele onderwijs aangepakt door een online basisschool op te richten, gericht op het bieden van een alternatieve onderwijsvorm voor hun eigen kinderen en die van anderen. EigenReis (www.eigenreis.com) is ontstaan uit de noodzaak om onderwijs te bieden dat niet alleen aansluit bij de kerndoelen van het Nederlandse basisonderwijs, maar ook flexibel genoeg is om individuele leerbehoeften te accommoderen. EigenReis biedt een op maat gemaakte leerervaring die onafhankelijk is van locatie, waardoor gezinnen wereldwijd toegang hebben tot kwalitatief onderwijs. Dit initiatief onderstreept het belang van het Nederlands taalonderwijs terwijl het ook ruimte biedt voor wereldoriëntatie en het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden. Het programma integreert digitale leermiddelen en online methodes, wat niet alleen bijdraagt aan de milieuduurzaamheid, maar ook de inhoudelijke flexibiliteit vergroot. Zo kunnen leerlingen actuele, relevante informatie ontvangen en leren omgaan met moderne technologieën zoals AI. Arinda en Kelly hebben EigenReis ook ontworpen met het oog op inclusiviteit, door een programma te ontwikkelen dat aansluit bij zowel de behoeften van kinderen die mogelijk terugkeren naar Nederland als van diegenen die kiezen voor een alternatieve onderwijsroute, zoals wereldscholing. Ouders worden ondersteund door de ‘Ouderacademie’ die hen traint om effectieve leercoaches voor hun kinderen te zijn, terwijl er ook opties zijn voor begeleiding door professionele leerkrachten. Bij EigenReis gooien ze het traditionele onderwijs om. Ze geloven niet in een ‘one size fits all’-aanpak. Kelly en Arinda denken dat leren overal kan, (juist) niet alleen in een klaslokaal. Bij EigenReis staat leren op eigen tempo, niveau en op basis van talenten en interesses centraal. Door een platform te bieden dat onderwijs personaliseert en technologie benut, dagen Arinda en Kelly de status quo uit en bieden ze een visionaire blik op de toekomst van leren. Hun werk illustreert een groeiende beweging naar flexibeler, toegankelijker onderwijs dat kinderen voorbereidt op een complexe, digitale wereld en beantwoordt aan de individuele behoeften en potentieel van elk kind.
Teacher Tech Heroes #58 – Mohammed Stibchar
In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes heeft Laura de eer om Mohammed Stibchar te verwelkomen. Op 50-jarige leeftijd, met slechts 1 jaar ervaring als docent Duits, deelt Mohammed openhartig zijn onconventionele reis naar het leraarschap. Zijn verhaal is een levendige illustratie van de kracht van passie, de durf om van koers te veranderen, en het onmetelijke belang van levenslang leren. Mohammed neemt ons mee in zijn transitie van een succesvolle carrière in sales naar het vervullen van zijn ware passie in het onderwijs. Ontdek de diepe reflecties en beslissende momenten die hem leidden naar deze betekenisvolle verandering. Mohammed deelt zijn frisse benadering van het gebruik van technologie in het klaslokaal. Van interactieve tools tot creatieve inzet en gebruik van mobiele telefoons, hij toont hoe technologie kan dienen als een verrijking van de leerervaring, in plaats van een afleiding.
Deze aflevering benadrukt het belang van persoonlijke ontwikkeling, zowel voor leraren als leerlingen. Het verhaal van Mohammed is een inspirerende herinnering aan het feit dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen en je ware roeping te vinden. Mohammed deelt zijn gouden tips die getuigen van zijn wijsheid en ervaring. Hij benadrukt het belang van het volgen van je passie en herinnert ons eraan dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming. Zijn advies is een kostbare schat voor iedereen in de onderwijswereld. Mis deze krachtige aflevering niet!
Teacher Tech Heroes #59 – Hans de Zeeuw
Welkom bij een inspirerende nieuwe aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast waar we duiken in de wereld van leraren, onderwijsinnovatie en technologie. In deze aflevering van seizoen 4 verwelkomen we de lente en een nieuwe gast, Hans de Zeeuw, een pionier in het leuk en toegankelijk maken van rekenen voor iedereen! Hans is docent op Het Vonk (MBO in Den Helder) en ontwikkelaar van rekengames! Hans is onlangs 60 jaar geworden en na een carrière bij de Koninklijke Marine en daarna als eigenaar van een supermarkt leidde zijn pad hem naar het onderwijs. Misschien kennen jullie Hans al wel? Hij was namelijk deelnemer aan één van de afleveringen van Dragon’s Den voor zijn rekenspellen. Geïnspireerd door bijlessen in rekenen en de behoefte aan praktisch en boeiend onderwijsmateriaal, begon Hans met het ontwikkelen van rekengames. Zijn spellen, gebaseerd op de kerndoelen van het curriculum, zijn bedoeld om rekenen begrijpelijk en aantrekkelijk te maken voor studenten. Na succesvolle implementatie van zijn games in zijn eigen lessen, breidde Hans zijn ideeën uit naar digitale platforms en verscheidenheid in onderwerpen, waaronder wiskunde voor verschillende onderwijsniveaus. Ondertussen heeft Hans meer dan 250 rekengames gemaakt die toegankelijk zijn voor iedereen. Zijn doel is om rekenonderwijs betaalbaar en boeiend maken. Het project is non-profit met als doel alle kinderen, ongeacht achtergrond, te ondersteunen in hun rekenvaardigheden.
Hans combineert zijn liefde voor het onderwijs met zijn ervaring en zijn bijzondere achtergrond. Hans streeft ernaar om onderwijs te transformeren en nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen op www.rekenduo.nl om zijn eigen onderwijs te verrijken met gamification. Een prachtige aflevering met wederom een unieke leraar, kijk of luister snel.
Teacher Tech Heroes #60 – Sofie van de Waart-Govaert
Voor de 60e aflevering van de Teacher Tech Heroes is Juf Sofie te gast! Sofie van de Waart-Govaert is voor velen een bekend gezicht na de uitzending van de spraakmakende documentaire “de utopie van Sofie”. Sofie is al 15 jaar juf, hoogbegaafdheid specialist, columnist voor Trouw en heeft recent de Vrouw in de Media award gewonnen. Na het succes van haar documentaire heeft ze de Club van Juf Sofie opgericht waar ze zich richt op begeleiding van ouders en leerlingen. Dag in dag uit zet Sofie zich in voor hoogbegaafde kinderen, haar interesse voor deze doelgroep ontstond al bij het begin van haar onderwijscarrière. Sofie wil ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de specifieke begeleiding die hoogbegaafde leerlingen nodig hebben.
Tijdens het gesprek neemt Sofie ons in de diepte mee in de vele facetten van hoogbegaafdheid, van herkenning tot ondersteuning. Ze deelt met ons haar persoonlijke ervaring en adviezen door hele praktische projecten en hulpmiddelen toe te lichten. Hoe herken je hoogbegaafdheid? Wat is het verschil tussen meisjes en jongens? Hoe kan technologie bijdragen aan het onderwijs van hoogbegaafde kinderen? Sofie legt de nadruk op het belang van het erkennen en ondersteunen van de emotionele en intellectuele behoeften van hoogbegaafde leerlingen. Maar ook op de rol van de opleiding tot leraar in relatie tot deze doelgroep. Het niet herkennen van hoogbegaafdheid kan grote gevolgen hebben voor deze kinderen.
Uiteraard gingen Laura en Sofie ook in gesprek over digitalisering van het onderwijs, schermtijd en digitale geletterdheid. En traditiegetrouw werd deze mooie aflevering afgesloten met een gouden tip! Deze keer over empathie en begrip in het onderwijs. Kijk of luister snel naar deze aflevering.
Teacher Tech Heroes #61 – Sander Fase
De podcast Teacher Tech Heroes, aflevering #61 met Sander Fase! Sander Fase is een leraar met een rijke achtergrond in verschillende onderwijssectoren. Op dit moment draagt hij bij aan het unieke curriculum van de Leidse instrumentmakers School. Sander deelt met ons waardevolle inzichten over de integratie van technologie in het onderwijs vanuit zijn ervaring, hij neemt ons mee in hoe essentieel technologie is geworden in het hedendaagse onderwijs, niet alleen als hulpmiddel voor efficiëntie en engagement, maar ook als een integraal onderdeel van het voorbereiden van studenten op een technologisch geavanceerde maatschappij. Door technologie strategisch in te zetten, kunnen leerkrachten de leerervaring verrijken en de betrokkenheid van studenten verhogen.
Sander werkt op de Leidse instrumentmakers School. Wie denkt dat deze school te maken heeft met muziek, heeft het verkeerd. Deze school is gespecialiseerd in precisietechnologie. Praktijkgericht leren en het belang van een curriculum dat nauw aansluit bij de realiteit van de industrie en de behoeften van het bedrijfsleven, zijn voorwaarden die zeer van belang zijn voor deze unieke school. Onderwijs, waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan, de Leidse instrumentenmakers School bereidt studenten voor op unieke uitdagingen en carrières in de technologische sector. Sander erkent de uitdagingen die komen kijken bij de digitalisering van het onderwijs, zoals de noodzaak voor leraren om nieuwe technologieën aan te leren en toe te passen. Echter, hij ziet deze uitdagingen ook als kansen om het onderwijs te innoveren en de werkdruk voor leraren te verlagen door routinematige taken te automatiseren en meer gepersonaliseerde leerervaringen te bieden. Een bijzondere aflevering met een leraar met een bijzondere opdracht!
Teacher Tech Heroes #62 – Sabine Edery
Na een kleine pauze door de meivakantie delen we vandaag weer een mooie aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast.
In deze aflevering spreekt Laura met Sabine Edery, leerkracht en eigenaar van Bien4Kids (www.bien4kids.nl) dat onderwijs op maat biedt. Sabine deelt haar persoonlijke reis van ergotherapeut naar onderwijsprofessional en hoe een verhuizing en huwelijk haar de kans gaven om haar ware passie te volgen: het onderwijs.
Sabine legt uit hoe ze zoveel mogelijk leerlingen probeert te voorzien van passend onderwijs door middel van individuele begeleiding en coaching voor onderwijsteams. Zij benadrukt de waarde van een persoonlijke benadering en het belang van ondersteuning op maat. Bien4Kids biedt ook gespecialiseerde programma’s zoals NT2-klassen voor kinderen die Nederlands als tweede taal leren, plusklassen voor hoogbegaafde leerlingen, en een uniek project genaamd ‘Groep 9’ voor basisschoolleerlingen die toe zijn aan meer uitdaging.
De podcast belicht de uitdagingen van het huidige onderwijssysteem en de druk die leraren ervaren door een gebrek aan middelen en strikte regelgeving. Sabine pleit voor een flexibeler onderwijssysteem dat ruimte biedt voor innovatie en aanpassing aan de behoeften van elk kind. De aflevering eindigt met een discussie over het belang van het erkennen van verschillende leertypes en capaciteiten, en het vermogen van leerkrachten om deze te ondersteunen en ontwikkelen, in plaats van strikt te focussen op cijfers en toetsresultaten.
Een aflevering met minder tech, maar toch zeker weer een prachtige aflevering over onderwijs!
Teacher Tech Heroes #63 – Marie-Josée Couwenbergh en Koen de Lau
In de nieuwste aflevering van de podcast Teacher Tech Heroes wordt de nadruk gelegd op het bevorderen van digitale geletterdheid in het onderwijs. Gastsprekers Marie-Josée Couwenberg en Koen de Lau delen hun ervaringen en strategieën vanuit hun werk bij Stichting Best Onderwijs.
Marie-Josée is een gepassioneerde leerkracht bij Kindcentrum De Kiezel, onderdeel van Stichting Best Onderwijs. Ze werkt voornamelijk met leerlingen in het doelab, een programma gericht op kinderen die graag met hun handen werken en behoefte hebben aan extra verrijking buiten de reguliere lessen. Daarnaast fungeert ze als coach binnen het Best TechLab waar ze haar expertise in digitale geletterdheid en ondernemerschap deelt met zowel leerlingen als collega’s.
Koen werkt bij Kindcentrum De Heydonck, ook onderdeel van Stichting Best Onderwijs. Naast zijn rol als leerkracht is hij bouwcoördinator en coördinator van de i-coaches binnen de stichting. Koen maakte de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs, aangetrokken door de voldoening en betekenis die hij vond in het werken met kinderen. Zijn eerdere ervaring in de financiële dienstverlening (vaak gekscherend aangeduid als de overgang van “Rabo naar PABO”) geeft hem een unieke invalshoek in zijn benadering van onderwijs en digitale geletterdheid.
Binnen Stichting Best Onderwijs is digitale geletterdheid een speerpunt geworden. Elke school heeft een i-coach (een leerkracht met een speciale rol in digitale geletterdheid) die op woensdagen vrijgesteld wordt van reguliere onderwijsverplichtingen om deze rol te vervullen.
In het Best TechLab worden leerlingen van groep 8 opgeleid als ‘ondernemers’ in digitale geletterdheid. Ze leren niet alleen digitale vaardigheden, maar ook ondernemerschap en verantwoordelijkheid. Deze leerlingen geven hun kennis door op hun eigen scholen, waardoor een cultuur van digitale geletterdheid ontstaat.
De nieuwe conceptkerndoelen voor digitale geletterdheid hebben de structuur en duidelijkheid verbeterd zonder essentiële elementen te verliezen. Dankzij hun bestaande structuur en aanpak kunnen ze de nieuwe doelen soepel integreren.
Marie-Josée en Koen benadrukken het belang van samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten en directie om digitale geletterdheid succesvol te integreren. Hun aanpak, die zowel gericht is op de inhoudelijke kant als op de coachings- en managementaspecten, biedt een inspirerend model voor andere scholen. Ze delen prachtige tips met Laura voor andere scholen: begin klein, bouw een succesmuur en investeer in coaching en ondersteuning voor leerkrachten om hen te helpen de benodigde vaardigheden te ontwikkelen.
Kijk of luister snel naar deze prachtige aflevering.
Teacher Tech Heroes #64 – Chadia Aslimi
In onze nieuwste aflevering gaat Laura in gesprek met Chadia Aslimi die in opleiding is om leerkracht te worden in het islamitisch basisonderwijs.
Chadia is 36 jaar oud is en moeder van vijf kinderen, variërend in de leeftijd van acht tot bijna zeventien jaar. Drie van haar kinderen zitten op de middelbare school en twee op de basisschool. Chadia legt uit hoe haar ervaring als ouder haar inzichten heeft gegeven die ze meeneemt in haar werk als toekomstig leerkracht. Ze benadrukt het belang van betrokkenheid bij het onderwijs van haar kinderen en hoe dit haar motiveerde om zelf voor de klas te gaan staan.
Laura en Chadia bespreken de unieke manier waarop ze in contact kwam met de podcast. Via een ontmoeting met Robbie, een collega van Laura, ontdekte Chadia de Edutrainers Academy, een platform voor online cursussen. Dit platform opende een nieuwe wereld voor haar, waardoor ze zich verder kon ontwikkelen, ondanks haar drukke schema als moeder. Ze deelt hoe ze actief deelnam aan digitale onderwijsmiddelen en de positieve impact hiervan op haar professionele groei.
Het gesprek verschuift naar de uitdagingen van het combineren van traditioneel en digitaal onderwijs. Chadia legt uit hoe ze moet schakelen tussen het gebruik van boeken en digitale middelen in de klas en hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen deze twee. Chadia benadrukt het belang van snel kunnen schakelen en het aanpassen van lesmethoden om aan de behoeften van de leerlingen te voldoen.
Een groot deel van het gesprek richt zich op de emotionele uitdagingen die kinderen tegenwoordig ervaren. Chadia merkt op dat veel kinderen moeite hebben met het beheersen van hun emoties en hoe belangrijk het is om hen hierin te begeleiden. Ze deelt haar ervaringen met het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving in de klas waar leerlingen zich gewaardeerd en gehoord voelen.
Laura en Chadia bespreken ook de rol van de leerkracht als opvoeder en de impact die een goede relatie tussen leerkracht en leerling kan hebben op het leerproces. Chadia vertelt over haar betrokkenheid bij programma’s zoals de ‘Gelukskoffer’, een initiatief dat kinderen helpt om positieve zelfbeelden en emoties te ontwikkelen. Ze benadrukt dat onderwijs meer is dan alleen de kernvakken; het gaat ook om de ontwikkeling van het kind als geheel.
Het gesprek eindigt met de traditionele vraag in de podcast: wat is de gouden tip voor het onderwijs? Chadia’s tip is geduld hebben, emoties onder controle houden en jezelf blijven. Ze gelooft dat deze eigenschappen essentieel zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen om te kunnen groeien en succesvol te zijn.
Weer een prachtige aflevering van de Teacher Tech Heroes, kijk en luister snel.
Teacher Tech Heroes #65 – Bas Hummel
In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes is Bas Hummel te gast, een enthousiaste leraar in het basisonderwijs aan de Brederoschool van Openbaar Onderwijs Groningen (O2G2).
Bas geeft ons een inkijkje in zijn 20-jarige loopbaan in het onderwijs en zijn bijzondere focus op digitale geletterdheid. Hij komt uit een onderwijsfamilie, zijn ouders stonden allebei voor de klas. Zijn vader vroeg hem een keer mee als begeleider voor een schoolkamp voor speciaal basisonderwijs en Bas vond dat zo leuk dat hij daarna de pabo is gaan doen.
Bas werkt twee dagen per week aan lessen in een speciaal ingericht E-lab. De school biedt ook buitenlessen en handvaardigheidslessen aan wat zorgt voor een brede ontwikkeling van de leerlingen. Sinds 2016 werkt zijn school actief aan digitale geletterdheid, mogelijk gemaakt destijds al door de voormalige vooruitziende bestuurder Theo Douma die de benodigde infrastructuur en scholing heeft gefaciliteerd. Bas pleit voor vakgeïntegreerde digitale geletterdheid, aangevuld met verdiepende lessen, en benadrukt de rol van E-coaches. Deelprojectleiders spelen een cruciale rol door masterclasses te organiseren en hun collega’s te scholen.
Sinds 2017 werkt Bas aan Digidoeners-lessen voor Future NL met een recente focus op generatieve AI. De nieuwe lessen, beschikbaar op LessonUp en Gynzy, omvatten onderwerpen zoals AI, generatieve AI, machine learning, risico’s en kansen van AI, en het schrijven van goede prompts. Elke les bevat ethische dilemma’s om het kritisch denken van leerlingen te stimuleren.
Zoals gewoonlijk sluiten we af met een gouden tip: Blijf nieuwsgierig en blijf dingen uitproberen. Dit is essentieel om nieuwe technologieën te begrijpen en effectief te gebruiken in het onderwijs.
Kijk en luister naar snel naar deze prachtige aflevering.
Teacher Tech heroes #66 – Barend Last
Welkom bij de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast! Onze gastvrouw, Laura Walter-Goudsmit, ging in gesprek met Barend Last, een toegewijde onderwijsinnovator. Barend heeft een unieke achtergrond. Na zijn tijd bij defensie, waarin hij zocht naar een nieuwe richting in zijn leven, vond Barend zijn roeping in het onderwijs. Hij begon in het basisonderwijs en ontdekte al snel zijn passie voor technologie en innovatie in de klas.
In zijn zoektocht naar betere manieren om technologie te integreren in het onderwijs, liep Barend tegen traditionele beperkingen aan. Dit inspireerde hem om verder te studeren en te focussen op onderwijswetenschappen. Samen met Marieke van Osch richtte hij een community op LinkedIn op, gericht op het gebruik van AI in het onderwijs. Deze community groeide binnen korte tijd naar 800 leden, allemaal gedreven door de wens om kennis te delen en elkaar te helpen.
Barend is gepassioneerd over de potentie van AI in het onderwijs. Hij legt uit hoe AI kan worden gebruikt om historische figuren, zoals Napoleon, tot leven te brengen in de klas. Dit niet alleen om geschiedenis toegankelijker te maken, maar ook om vaardigheden zoals informatievaardigheden en digitale geletterdheid te verbeteren. Hoewel AI enorme kansen biedt, wijst Barend ook op de uitdagingen. Hij benadrukt het belang van digitale soevereiniteit en privacy, en pleit voor een bewustere en veiligere omgang met technologie.
Eén van Barends sterke punten is zijn vermogen om complexe concepten in eenvoudige taal uit te leggen. Dit maakt technologie toegankelijker voor leraren en helpt misverstanden te voorkomen. Hij heeft zelfs een filmreeks genaamd ‘Barend legt uit’ om dit doel te bereiken. Barends aanpak en visie bieden een waardevolle bron van inspiratie voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs. Zijn boeken en artikelen zijn beschikbaar voor degenen die meer willen leren over onder andere het integreren van AI en technologie in hun lespraktijk: www.barendlast.com
Uiteraard sluiten we af met de gouden tip van Barend: Laat de illusie van controle los. Vertrouw op de intrinsieke nieuwsgierigheid van leerlingen en studenten, en focus meer op formatieve toetsing.
Kijk of luister snel naar deze prachtige aflevering.
Teacher Tech heroes #67 – Hermen Schotanus Blok
Vandaag delen we weer een nieuwe aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast. Onze gast is Hermen Schotanus Blok, docent bij Het Stedelijk in Enschede, bestuurslid bij Stichting Kikid en oprichter van vmbo-docent (https://www.facebook.com/Vmbodocent/).
Hermen begon als docent toen hij 21 jaar oud was. Zijn vader heeft altijd voor de Pabo gewerkt en zijn moeder was juf. Zijn 3 broers kozen allemaal niet voor het onderwijs. Hermen stopte stiekem met zijn opleiding communicatie en vertelde zijn ouders dat hij aan de Pabo ging studeren, in de hoop dat zijn ouders minder boos zouden zijn dat hij was gestopt met zijn communicatieopleiding. Door het grote lerarentekort in het vmbo kwam hij in een speciaal VO-traject terecht waardoor hij in zijn 3e jaar al voor de klas stond op één van de pittigste scholen van Rotterdam.
Hermen heeft veel invloed gehad op zijn leerlingen, af en toe ontvangt hij nog berichtjes van oud-leerlingen die nu ook al in de dertig zijn.
Hermen heeft 3,5 jaar les gegeven op Aruba, wat een groot cultuurverschil met Nederland met zich meebracht. De overgang terug naar Nederland was zwaar. Laura en Hermen spreken over de verschillen tussen het onderwijs op de eilanden en Nederland, zoals de leerplicht en de prestatiedruk bij kinderen.
Hermen bespreekt het complexe probleem van het lerarentekort en de uitstroom van docenten door het gebrek aan werkplezier; thema’s waar hij zich de laatste jaren veel mee bezig houdt. Hij ziet de noodzaak voor scholen om zich aan te passen aan de behoeften van de nieuwe generatie. Initiatieven om mensen te werven worden aangemoedigd, zoals studenten laten proeven van het onderwijsveld om ze enthousiast te maken voor een carrière als docent.
Hermen werkt momenteel in een internationale schakelklas, waar hij leerlingen met verschillende culturele achtergronden helpt om taalvaardig te worden.
Traditioneel sluiten we af met de gouden tip: Scholen zouden mensen moeten aannemen die niet in het traditionele rijtje passen, maar wel interesse hebben in het onderwijs, om zo het lerarentekort aan te pakken.
Teacher Tech Heroes #68 – Cora Posthumus
In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes spraken we wederom met een inspirerende gast: Cora Posthumus, Leraar van het Jaar voor het primair onderwijs 2023-2024, gespecialiseerd in nieuwkomersonderwijs. Cora werkt al veertien jaar op het Taalcentrum in Almere en zet zich in voor kinderen die nieuw zijn in Nederland.
Cora’s reis naar het onderwijs is bijzonder. Na haar afstuderen was er geen werkgelegenheid in het onderwijs, waardoor ze aanvankelijk als verpleegkundige in de psychiatrie werkte. Maar haar passie voor onderwijs bleef, en ze gaf vrijwilligersles aan volwassenen in alfabetisering. Uiteindelijk vond ze haar weg terug naar het onderwijs via een vacature op een AZC-school op Vlieland.
Nieuwkomersonderwijs richt zich op kinderen die geen Nederlands spreken, zoals vluchtelingen en kinderen van arbeidsmigranten. Het doel is om hen binnen een jaar voldoende Nederlands te leren zodat ze kunnen doorstromen naar reguliere scholen. Dit vereist intensief taalonderwijs in spreken, lezen en schrijven.
Cora gebruikt een visuele en gestructureerde aanpak, bekend als de NT2-stappen: voordoen, aanwijzen, nazeggen, zelf zeggen, eigen taalproductie. Naast deze stappen worden woorden ondersteund met gebaren wat vooral nuttig is voor lidwoorden en werkwoorden. Dit helpt kinderen de nieuwe woorden beter te onthouden en te gebruiken.
Hoewel de nadruk ligt op persoonlijke interactie, speelt technologie ook een rol. Programma’s zoals Estafette en Veilig Leren Lezen ondersteunen het leesonderwijs. Tijdens de coronapandemie ontwikkelde het Taalcentrum een webpagina voor thuisoefeningen die nog steeds wordt gebruikt.
Cora benadrukt het belang van samenwerking tussen scholen. Door kennis en ervaring te delen, kunnen scholen efficiënter werken en betere resultaten behalen. Ze wil ook laten zien hoe mooi en belangrijk het onderwijs is, ondanks de negatieve berichten over dalende niveaus en tekorten.
Als afsluiting delen we graag Cora’s gouden tip: Zie de kinderen, denk met ze mee en kijk wat ze nodig hebben. Leg de lat hoog en verwacht veel van je leerlingen. Ze kunnen meer dan je denkt.
Teacher Tech Heroes #69 – Manda Ophuis
Welkom bij de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast! Vandaag hebben we weer een bijzondere gast: Manda Ophuis. Manda werkt fulltime op een reguliere basisschool, OBS Joseph Haydn van Openbaar Onderwijs Groningen, als hoogbegaafdheidsleerkracht. Ze staat 5 dagen per week voor de klas met een groep van 25 hoogbegaafde leerlingen in groep 6/7. Dit doet ze met veel plezier en passie.
Manda’s reis naar het onderwijs begon niet traditioneel. Ze studeerde zang aan het conservatorium en had haar eigen band. Hoewel ze succesvol was in de muziekwereld, besefte ze dat een stabiel inkomen in deze sector een uitdaging was. Toen ze hoorde dat ze de pabo in twee jaar kon doen, besloot ze het te proberen. Vanaf haar eerste stagedag voelde ze zich als een vis in het water voor de klas. Ze combineerde jarenlang haar werk als leerkracht met haar muziekcarrière, tot ze in 2016 volledig voor het onderwijs koos.
Hoogbegaafde kinderen vormen ongeveer 2,7% van de leerlingen in Nederland en hebben andere onderwijsbehoeften. In tegenstelling tot reguliere klassen, waar lesgeven stapsgewijs gebeurt, willen hoogbegaafde kinderen eerst het hele plaatje zien. Ze willen weten waarom ze iets leren en hoe het hen zal helpen. Het onderwijs aan deze kinderen moet uitdagend zijn en hun brein prikkelen. Manda en haar collega’s besteden slechts 20% van de tijd aan rekenen, taal en spelling. De rest van de tijd werken ze met zelfontwikkelde thema’s die vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek integreren. Dit thematische onderwijs past beter bij de leerbehoeften van hoogbegaafde kinderen.
Digitale geletterdheid is een belangrijk thema, maar ook een uitdaging. Manda werkt met iPads en richt zich op onderzoeksvaardigheden. Ze leert kinderen hoe ze vragen kunnen opsplitsen en dieper kunnen graven om antwoorden te vinden. Dit bevordert kritisch denken en effectief gebruik van internetbronnen.
We sluiten traditioneel af met een gouden tip: Blijf dicht bij jezelf en vraag hulp wanneer je tegen problemen aanloopt.
Teacher Tech Heroes #70 – Anja Brans
Welkom bij een nieuwe aflevering van de Teacher Tech Heroes. Vandaag hebben we een speciale gast: Anja Brans, onze eerste internationale gast uit België.
Anja werkt al 10 jaar in het basisonderwijs. Ze is co-teacher en zorgleerkracht voor het 1e en 2e leerjaar. Anja heeft een bijzonder carrièrepad gevolgd. Na de middelbare school werkte ze in een supermarkt en later in de bouw en verzekeringen, voordat ze uiteindelijk in het onderwijs terechtkwam via een blended learning traject.
Anja legt uit hoe het Belgische onderwijssysteem is opgebouwd: van instapklassen en kleuterklassen tot het 6e leerjaar, wat vergelijkbaar is met groep 3 tot en met 8 in Nederland. Ondanks de verschillen tussen de 2 landen delen we veel gemeenschappelijke uitdagingen en oplossingen in het onderwijs.
In België varieert het gebruik van technologie sterk van school tot school. Anja’s school heeft bijvoorbeeld 8 tablets voor het 1e leerjaar, terwijl oudere leerlingen hun eigen laptops hebben. Hoewel veel lesmethoden nog op papier zijn, worden digitale platforms steeds vaker gebruikt voor extra oefeningen. Anja benadrukt dat digitale vaardigheden cruciaal zijn, maar niet vanzelfsprekend, zelfs voor kinderen die opgroeien met technologie.
Een groot probleem is de aanname dat kinderen van nu automatisch digitaal vaardig zijn. Dit is vaak niet het geval, wat leidt tot ongelijkheden. In Nederland wordt gewerkt aan een curriculum voor digitale geletterdheid met specifieke kerndoelen, terwijl België al jaren werkt met eindtermen ICT. De middelen om deze doelen te bereiken verschillen echter sterk per school.
Een ander belangrijk onderwerp is de online veiligheid van kinderen. Anja merkt op dat sociale media en online games zoals Fortnite vaak leiden tot problemen zoals pesten. Ouders maken soms valse accounts voor hun kinderen, wat de verantwoordelijkheid voor online veiligheid naar scholen verschuift. Anja pleit voor meer bewustwording en regelgeving om kinderen te beschermen.
Laura en Anja bespreken ook het belang van ouderbetrokkenheid en het beperken van schermtijd. Het is essentieel dat ouders begrijpen welke gevaren hun kinderen online kunnen tegenkomen.
Zoals gebruikelijk sluiten we af met een waardevolle gouden tip: ‘Deel je expertise en durf bij anderen te kijken.’ Dit geldt voor zowel ouders als leerkrachten. Samen kunnen we veel leren en het onderwijs nog beter maken.
Teacher Tech Heroes #71 – De host wordt de gast
Vandaag delen we een bijzondere aflevering van de Teacher Tech Heroes ter afsluiting van seizoen 4. Deze keer is Laura namelijk de gast, de kracht achter Edutrainers en de podcast. Normaal gesproken is Laura de host, maar vandaag draait Eric Redegeld de rollen om en stelt haar vragen over haar achtergrond, passie en visie op digitalisering van het onderwijs.
Laura heeft een internationale achtergrond. Ze heeft een Nederlands-Amerikaanse vader, een Belgische moeder, en ze is geboren in Frankrijk. Ze groeide ook op in Frankrijk, waar haar passie voor onderwijs begon dankzij haar inspirerende lerares, Madame Bordier. Hoewel Laura uiteindelijk niet voor de klas ging staan, heeft ze altijd een sterke band gehad met onderwijs en kinderen. Ze werkte onder andere als tenniscoach en zwemjuf in haar jeugd (wat ze nog elk weekend doet bij de Reddingsbrigade) en is au pair geweest in Amerika.
Een cruciaal moment in haar carrière kwam toen ze werkte in de verzekeringswereld en besefte dat ze iets maatschappelijks wilde doen. Haar vader moedigde haar aan om na te denken over haar toekomst in relatie met het onderwijs. Kort daarna werd ze benaderd door Dell voor een functie in het onderwijs en technologie, wat haar carrière een nieuwe richting gaf. Na 10 jaar ervaring in onderwijs en technologie werd ze in 2020 directeur bij Edutrainers waar ze zich bezighoudt met de digitalisering van het onderwijs en de ontwikkeling van digitale vaardigheden bij leraren en leerlingen.
Eén van de projecten waar Laura bijzonder trots op is, is het digitaliseringsproject op Curaçao. Dit project, gesteund door het Ministerie van Onderwijs van Curaçao, richt zich op het verbeteren van digitale vaardigheden van leraren. Met 8 schoolbesturen en meer dan 2.000 leraren biedt dit project E-learning en advies op het gebied van ICT-beleid.
Laura ziet AI als een gamechanger in het onderwijs. Hoewel het een uitdaging is om bij te blijven met de snelle technologische ontwikkelingen, ziet ze ook kansen. AI zet het huidige onderwijsontwerp flink onder druk en biedt mogelijke verbetering aan om leraren te ondersteunen bij taken zoals het maken van lesmateriaal. Ze benadrukt echter dat er ook aandacht moet zijn voor ethische kwesties, privacy en veiligheid.
Laura heeft grote plannen voor Edutrainers. Ze wil de activiteiten van het bedrijf internationaal uitbreiden en de digitale kloof verkleinen. Ze streeft ernaar om zowel kinderen als volwassenen de digitale vaardigheden bij te brengen die nodig zijn in de moderne wereld. Daarnaast hoopt ze dat haar lobbywerk resulteert in meer begrip en actie vanuit de overheid rondom doordachte en toekomstbestendige digitalisering van het onderwijs.
Laura’s verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe passie, doorzettingsvermogen en samenwerking kunnen leiden tot succes en innovatie in het onderwijs.