sofie van de waart-govaert

Voor de 60e aflevering van de Teacher Tech Heroes is Juf Sofie te gast! Sofie van de Waart-Govaert is voor velen een bekend gezicht na de uitzending van de spraakmakende documentaire “de utopie van Sofie”. Sofie is al 15 jaar juf, hoogbegaafdheid specialist, columnist voor Trouw en heeft recent de Vrouw in de Media award gewonnen. Na het succes van haar documentaire heeft ze de Club van Juf Sofie opgericht waar ze zich richt op begeleiding van ouders en leerlingen. Dag in dag uit zet Sofie zich in voor hoogbegaafde kinderen, haar interesse voor deze doelgroep ontstond al bij het begin van haar onderwijscarrière. Sofie wil ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de specifieke begeleiding die hoogbegaafde leerlingen nodig hebben.

Tijdens het gesprek neemt Sofie ons in de diepte mee in de vele facetten van hoogbegaafdheid, van herkenning tot ondersteuning. Ze deelt met ons haar persoonlijke ervaring en adviezen door hele praktische projecten en hulpmiddelen toe te lichten. Hoe herken je hoogbegaafdheid? Wat is het verschil tussen meisjes en jongens? Hoe kan technologie bijdragen aan het onderwijs van hoogbegaafde kinderen? Sofie legt de nadruk op het belang van het erkennen en ondersteunen van de emotionele en intellectuele behoeften van hoogbegaafde leerlingen. Maar ook op de rol van de opleiding tot leraar in relatie tot deze doelgroep. Het niet herkennen van hoogbegaafdheid kan grote gevolgen hebben voor deze kinderen.

Uiteraard gingen Laura en Sofie ook in gesprek over digitalisering van het onderwijs, schermtijd en digitale geletterdheid. En traditiegetrouw werd deze mooie aflevering afgesloten met een gouden tip! Deze keer over empathie en begrip in het onderwijs. Kijk of luister snel naar deze aflevering.