![icon-workshops-small-transp icon workshops](https://edutrainers.com/wp-content/uploads/2024/03/icon-workshops-small-transp.gif)
Workshops
Samenwerkend leren, online of op locatie
Samen werken aan nog beter digitaal onderwijs!
Bij Edutrainers weten we dat er leervragen zijn die je sneller en specifieker kunt invullen en beantwoorden wanneer deze behandeld worden in teamverband.
- De workshops kunnen een aanvulling zijn op de E-learning, als onderdeel van een studiedag, maar kunnen ook ingezet worden als een compleet leertraject.
- Onze workshops zijn zowel interactief als actief. Onze workshops worden inhoudelijk met de schooldirectie/ICT-er voorbesproken en afgestemd op de situatie om maatwerk te leveren.
- Onderstaande workshops zijn afgeleid van de bouwstenen van het Vier in Balans model en opgebouwd vanuit de vragen van de ‘handreiking ICT-bekwaamheid’ van Kennisnet.
- De workshops zijn ingedeeld in 5 categorieën en toegespitst op doelgroepen. Je kunt de specifieke workshops op categorie of doelgroepen sorteren door onderstaande filters te gebruiken.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over prijzen en complete leertrajecten.
![DG-workshop-icon computer met bullseye](https://www.edutrainers.com/wp-content/uploads/2024/11/DG-workshop-icon.gif)
![AI-workshops-nieuw nieuw label](https://www.edutrainers.com/wp-content/uploads/2024/06/AI-workshops-nieuw.png)
Workshops Digitale geletterdheid
Kerndoelen digitale geletterdheid & leraarcompetenties
In deze workshop/inspiratiesessie laten we zien waarom het belang van het ontwikkelen van onder andere digitale vaardigheden, digitale intelligentie en mediawijsheid belangrijk is voor leraren en gaan we in op het vormgeven van een persoonlijk leerpad en ontwikkeling.
Digitale Geletterdheid
Kerndoelen digitale geletterdheid & leraarcompetenties
In deze workshop/inspiratiesessie laten we zien waarom het belang van het ontwikkelen van onder andere digitale vaardigheden, digitale intelligentie en mediawijsheid belangrijk is voor leraren en gaan we in op het vormgeven van een persoonlijk leerpad en ontwikkeling.
De mediawijze leraar
Na deze workshop weet je wat de verschillen zijn in mediagebruik tussen leerlingen en leraar en hoe je de intentie van een media-uiting herkent.
Impact van media op leerlingen (mediawijsheid)
Hoe gaan leerlingen om met nieuwsberichten en wat is bijvoorbeeld de rol van influencers?
Digitale Geletterdheid
Tijdens deze workshop zullen we de belangrijkste concepten en vaardigheden bespreken die nodig zijn om effectief en veilig gebruik te maken van digitale technologieën, zoals informatievaardigheden, mediawijsheid, privacy en online veiligheid.
Leiderschap & Technologie
Van visie naar beleid (en uitvoer)
Deze workshop richt zich op Leiders (directie/bestuur/management) die hun visie willen vertalen naar een praktisch beleid voor hun onderwijsinstelling.
Effectief vergaderbeleid
Deze workshop is ontworpen voor deelnemers die op zoek zijn naar manieren om hun vergaderbeleid te optimaliseren en efficiënter te maken.
Effectief en efficiënt communicatiebeleid
In deze workshop kijken we samen naar een set aan afspraken die je met elkaar kunt maken om interne en externe communicatie efficiënter en effectiever te laten verlopen.
Van onderwijsdoelen naar professionalisering
Koppel de doelen uit het schoolplan aan scholing, zowel op individueel als op groeps- en teamniveau.
De omvang van digitalisering in het onderwijs
Deze workshop is gericht op Leiders (directie/bestuur/management) die willen verkennen hoe digitalisering het onderwijslandschap heeft veranderd.
Onderwijsevolutie? Hoe doe ik dit in schooljaar 2024-2025?
Door het verkennen van ontwikkelingen en trends in het onderwijs, kunnen de deelnemers een beter begrip krijgen van de uitdagingen en kansen die hun onderwijsinstelling te wachten staan.
Hoe neem je een team mee in transitie?
Speciaal voor Leiders (directie/bestuur/management) in het onderwijs is deze workshop ontwikkeld om handvatten te bieden bij het meenemen van teams in een transitie.
Leiders in digitaal onderwijs
We bespreken visie op verandering, strategische planning, leren en lesgeven met technologie en duurzame en veilige digitale onderwijsomgevingen.
ICT-bekwaamheid
Administratieve processen verlichten
In deze workshop word je meegenomen in een aantal bekende en minder bekende oplossingen van Microsoft-applicaties om je administratieve taken sneller af te ronden en meteen overzicht te hebben.
Digitale vaardigheden
Tijdens deze workshop zullen we de belangrijkste concepten en technieken bespreken die nodig zijn om digitale technologieën effectief te kunnen gebruiken, zoals het gebruik van online tools, softwareprogramma's en sociale media.
Blended Learning
Blended Learning combineert traditioneel face-to-face onderwijs met online leren, waardoor leerlingen op hun eigen tempo kunnen leren en leraren meer flexibiliteit hebben bij het ontwerpen van hun lessen.
Executieve functies in de praktijk
Tijdens de workshop zullen we de belangrijkste concepten en technieken bespreken die nodig zijn om de executieve functies van leerlingen te versterken, zoals plannen, organiseren, timemanagement, zelfcontrole en metacognitie.
Gepersonaliseerd leren
Deze workshop is gericht op Experts (OP) en/of Leraren die gepersonaliseerd leren willen integreren in hun lespraktijk. Hierbij worden technologie en data gebruikt om leerlingen individueel te volgen en te ondersteunen.
Hoe zet ik Microsoft Teams in centrale digitale werkplek?
We nemen je mee in de wereld en de voordelen van Microsoft Teams.
Hoe werken we samen in documenten?
We laten je zien hoe je optimaal samenwerkt in documenten (Word, PowerPoint en/of Excel).
Grotere projecten (digitaal) managen
We laten opties zien om je projecten en taken goed in te richten en te managen, en maken daarbij gebruik van een aantal handige Microsoft-applicaties.
Hoe werken we samen in documenten?
We laten je zien hoe je optimaal samenwerkt in documenten (Word, PowerPoint en/of Excel).
Hoe haal ik het meeste uit mijn Microsoft-applicaties?
Je krijgt praktische tips en tricks voor het gebruik van tools zoals Excel, Word, PowerPoint en Teams, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken en of lesgeven.
Effectief en efficiënt vergaderen
Tijdens en na vergaderingen digitale tools inzetten die je tijd besparen, maar ook de gelegenheid geven om te reageren op momenten die jou uitkomen.
Onderwijsvormen
Motiverende gespreksvoering (jouw invloed op de motivatie van leerlingen)
Tijdens de sessie zal worden uitgewisseld welke ervaringen en uitdagingen centraal staan bij het voeren van een (coach)gesprek.
Effectieve digitale didactiek
Digitale didactiek gaat verder dan het gebruik van een programma of tool. Hoe zet je deze programma's om naar een middel voor effectieve didactiek, zonder dat het je significant meer werk kost?
Zelfsturend leren
Laat leerlingen op een goede wijze de regie krijgen over het leren en begeleid ze in dit traject.
Effectieve feedback
Hoe geef je effectieve feedback waar de ander iets mee kan én je boodschap duidelijk over komt, zodat het aansluit bij de leerbehoefte van dat moment?
Differentiëren
Door te differentiëren kom je tegemoet aan de verschillen tussen leerlingen. Goede differentiatie leidt tot beter leren, hogere motivatie, meer eigenaarschap en betere zelfregulerende vaardigheden.
Leerdoelgericht lesgeven
In deze workshop wordt er vanuit praktijkvoorbeelden uitleg gegeven over leerdoelgericht lesgeven en ga je hier zelf mee aan de slag.
Formatief evalueren/handelen
In deze workshop krijg je de handvatten mee voor formatief evalueren. Ook staat (het belang van) leerdoelgericht werken en het geven van effectieve feedback centraal.
Van leraar naar coach
Ondersteuning bieden waar nodig, niet door te onderwijzen, maar door te inspireren en te ondersteunen.
Lesgeven met technologie: Het is voor iedere leraar toegankelijk
Tijdens deze workshop gaan we in op de noodzaak van digitale geletterdheid, de beleveniswereld van de jeugd en de rol van leraren in de begeleiding en integratie van technologie in de lessen.
Hoe kan ik beter digitaal of hybride lesgeven?
Hoe kan je omgaan in een hybride situatie waarbij de leraar en/of een deel van de leerlingen niet samen bij elkaar zijn.
Verschillende vormen van toetsing
Deze workshop is bedoeld om Experts (OP) en Leraren te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in het gebruik van verschillende vormen van toetsen en het geven van feedback aan leerlingen.
Interactief digitaal lesgeven
Deze workshop is bedoeld om Experts (OP) en Leraren te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in het gebruik van interactieve digitale lesmethoden om hun lessen interessanter en interactiever te maken.
Het leerproces van leerlingen volgen
We kijken naar de verschillende rollen die je als leraar neemt ten aanzien van het begeleiden van het leerproces.
Motiveren van leerlingen (op afstand)
In deze workshop wordt besproken op welke verschillende manieren leerlingen (op afstand) gemotiveerd bij de les blijven.
Activerende werkvormen
Deze workshop is bedoeld om Experts (OP) en Leraren te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in het gebruik van activerende werkvormen en effectieve digitale didactiek om hun lessen interactiever en interessanter te maken.
Effectief leren met ICT
In deze workshop word je meegenomen in verschillende mogelijkheden om ICT een didactische meerwaarde te laten zijn voor je lessen.
Technologische middelen
AI Transformatie: Leiden met Visie in het Onderwijs
Deze workshop biedt een compacte maar waardevolle ervaring voor schoolleiders die klaar zijn om de uitdagingen en kansen van AI in het onderwijs aan te gaan.
ChatGPT in het Onderwijs: Prompt crafting voor leraren
Deze sessie biedt praktische inzichten in het ontwerpen van prompts die de kracht van ChatGPT ontsluiten, waardoor je de best mogelijke resultaten krijgt voor je onderwijsbehoeften.
AI Innovaties in het Onderwijs: Voorbereiden op de Toekomst!
In deze interactieve workshop verkennen we de transformatiekracht van kunstmatige intelligentie in het primair en voortgezet onderwijs.
AI in het onderwijs: Een beginnersgids voor Leraren en Schoolleiders
Deze sessie biedt een toegankelijke introductie tot de basisprincipes van AI en de impact ervan op het onderwijs.
Integratie van Chromebooks en Google-apps in de klas (gevorderd)
Google Workspace for Education, je werkt er elke dag mee! Google Drive, Classroom, Documenten en Presentaties zijn je wel bekend. Maar welke mogelijkheden laat je nu nog onbenut?
Start met Chromebooks en Google Apps in de klas (beginner)
Leer de mogelijkheden kennen van de Google Apps. Welke zijn handig voor jouzelf en welke voor jouw klas? We gaan praktisch aan de slag met verschillende Google-apps, zoals Drive, Documenten, Presentaties en Classroom.
Google Classroom, hét digitale platform voor jouw klas!
Classroom is het startpunt van jouw (digitale) lessen en werkt nauw samen met alle andere Google Apps. Je leert een klas aanmaken, werk klaarzetten, berichten, documenten en links plaatsen.
Minecraft Education in de les
Hoe geef je een rekenles, een taalles of bijvoorbeeld een boekbespreking in Minecraft? Je krijgt hiervoor een aantal voorbeelden die je nadien zelf kunt gebruiken in jouw lessen.
Minecraft Education: Samenwerken in één wereld
Je gaat in deze training leren hoe je een ‘multi-player sessie’ instelt en hoe leerlingen vervolgens samen in één wereld kunnen bouwen.
Flip in je lessen
Je leert in deze workshop wat Flip is en hoe je deze tool het beste kunt inzetten. Ook leer je hoe je een eigen grid maakt en deelt met jouw collega’s.
Minecraft Education: een eerste kennismaking
In deze workshop krijg je informatie over Minecraft Education en hoe je dit kunt inzetten in het onderwijs. Ook de verschillen tussen Minecraft en Minecraft Education komen aan bod.
Sway
Tijdens de workshop leer je hoe je deze gebruiksvriendelijke tool kunt inzetten voor het maken van interactieve presentaties, nieuwsbrieven en rapporten.
Forms
Tijdens de workshop leer je hoe je deze online tool kunt gebruiken voor het maken van quizzen, toetsen en enquêtes.
OneNote
Tijdens de workshop leer je hoe je deze digitale notitieblokapplicatie kunt gebruiken om notities te maken, informatie te organiseren en samen te werken met collega's en leerlingen.
OneDrive
Tijdens de workshop zullen we de belangrijkste functies en tools van OneDrive bespreken, zoals het maken en beheren van mappen en bestanden, het delen van bestanden met andere gebruikers en het werken aan documenten in real-time met anderen.
Bing intelligent zoeken
Deze workshop is bedoeld om deelnemers te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in het gebruik van Microsoft Bing als een hulpmiddel voor het vinden en organiseren van informatie in een onderwijscontext.
Bookings
Tijdens de workshop zullen we de belangrijkste functies en tools van Bookings bespreken, zoals het maken en beheren van afspraaktypen, het delen van de boekingslink met studenten/leerlingen, het plannen van afspraken en het beheren van de agenda.
Teams
Tijdens de workshop zullen we de belangrijkste functies en tools van Teams bespreken, zoals het maken en beheren van kanalen en/of klassen, het delen van bestanden en notities, het geven van opdrachten en feedback en het houden van virtuele vergaderingen en lessen.
Outlook en agenda
Deze workshop is ontworpen om de basisprincipes van Microsoft Outlook en de agenda van Outlook te introduceren en om de deelnemers te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in het gebruik van deze veelgebruikte tools voor e-mail en planning.
PowerPoint
Tijdens de workshop zullen we de belangrijkste functies en tools van PowerPoint bespreken, zoals het maken van dia's, het invoegen en opmaken van tekst, het gebruik van afbeeldingen en multimedia, het maken van overgangen en animaties, en het opstellen van een presentatie.
Excel
Deze workshop is ontworpen om de basisprincipes van Microsoft Excel te introduceren en om de deelnemers te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in het gebruik van dit veelgebruikte spreadsheetprogramma.
Word
Tijdens de workshop zullen we de belangrijkste functies en tools van Word bespreken, zoals het maken van documenten, het opmaken van tekst, het gebruik van afbeeldingen en het opstellen van een inhoudsopgave.
Nog geen account?
Probeer de E-learning
in de Edutrainers Academy
en ontdek de kracht van het leren met onze gratis demo
Edutrainers BV – Neem contact met ons op voor meer informatie: 020-716 38 07 of info@edutrainers.com