microsoft logo

Microsoft 365

Elke school heeft een keuze gemaakt voor een technologisch platform waarmee ze werken en leren. Edutrainers heeft de leerlijnen digitale vaardigheden uitgewerkt in een Microsoft 365-variant. In deze leerlijn kunnen deelnemers hun digitale geletterdheid vergroten en verbeteren door het leren in de verschillende leerblokken van de 4 verschillende niveaus.

Groep met mensen in online meeting

Vergaderen in Teams

Heb je al een keer deelgenomen aan een vergadering of een online les georganiseerd via Teams? Dan heb je vast gemerkt dat dit snel en makkelijk werkt. Er zijn voor een vergadering veel verschillende opties. In dit leerblok laten we zien op welke manier je een vergadering kunt starten en wat je allemaal kunt instellen binnen een vergadering.

profiel gebruiker met radar op achtergrond

Instellingen in Teams

Microsoft Teams is een veelzijdig programma. Met de juiste instellingen en voorkeuren kun je er zeer efficiënt mee werken. In dit leerblok leer je welke instellingen voor jou handig zijn en waar je deze kunt vinden. Er wordt in dit leerblok gewerkt met de app van Microsoft Teams.

2 handen leggen een puzzel

Met collega’s samenwerken in Teams

Teamoverleggen, werkgroepen of projecten. Er zijn veel momenten dat je samenwerkt met collega’s. Hoe zorg je dat deze samenwerking ook online vlot verloopt? In dit leerblok leer je hoe je Teams hierbij inzet.

Laptop met Microsoft 365 Teams

Van start met Teams

Met Teams werk je effectief samen met collega’s of leerlingen. Alles wat je nodig hebt, vind je hier op één plek. Zo hoef je niet meer te schakelen tussen verschillende programma’s. In dit leerblok leer je wat Teams is en hoe je er in de basis mee werkt.

scherm met verschillende taken

Opdrachten in Teams

Een les in een hybride situatie, samenwerken in je lessen of zelf een online les. Er zijn vele wijzen waarop je samen kunt werken of je studenten laat samenwerken in je les. In dit leerblok leer je op verschillende manieren samenwerken of je studenten samen laten werken binnen Teams.

tablet met form op pagina

Differentiëren met Forms

De ene leerling is sneller dan de ander. Een ander heeft weer meer begeleiding nodig. Differentiëren is dan handig. Maar waar haal je de tijd vandaan om dit te organiseren? In dit leerblok leer je hoe je makkelijk en snel differentiëert met Microsoft Forms.

4 mensen in de klas achter een apple laptop

Van start met Whiteboard

In veel klaslokalen is een interactief schoolbord niet meer weg te denken. Misschien heb jij wel een Prowise-bord of een bord van bijvoorbeeld Ctouch of Clevertouch? Softwaremakers, zoals bijvoorbeeld Microsoft, maken graag gebruik van deze mogelijkheid om elk hun eigen stukje software te ontwikkelen om het meeste uit zo’n interactief bord te halen.

laptop met Microsoft 365

Van start met Microsoft 365

Werk je op jouw school met het abonnement Microsoft 365? Maar weet je niet goed wat dit precies is en wat je ermee kunt? Dan is dit leerblok precies wat jij nodig hebt. Na dit leerblok kun jij van start met Microsoft 365.

4 mensen in de klas achter een apple laptop

Internetbasisvaardigheden

Het onderwijs heeft veel profijt van alle digitale mogelijkheden. Handig als jij weet hoe het internet werkt en hoe jij er gemakkelijk gebruik van maakt! Met dit leerblok leer je de basisfunctionaliteiten van het internet kennen.

Een wolk gekoppeld aan 3 computers

Werken in de cloud

Als je werkt met Microsoft 365, dan werk je automatisch in de cloud. Maar wat betekent werken in de cloud? En welke voordelen biedt dit? Dat leer je in dit leerblok.

man rustend op klok

Outlook Agenda

Puilt jouw agenda soms ook uit van de notitieblaadjes en afspraken waar je aan moet denken? Met Microsoft 365 Outlook Agenda organiseer je al je afspraken op een handige manier en je kunt ze ook nog eens delen met anderen!

man met sleutel en computer met paswoord op de achtergrond

Veilig omgaan met je Microsoft 365-account

De voordelen van werken in de cloud ken je waarschijnlijk al. Maar hoe voorkom je dat anderen ongewenst ook toegang hebben tot jouw gegevens? In dit leerblok leer je hoe je met een paar eenvoudige maatregelen je Microsoft 365-account beveiligt.

Laptop met een appel op boeken

Van start met didactisch digitaal lesgeven

Een effectieve digitale les ontwikkelen kan een hele klus zijn. Waar moet je beginnen, welke digitale tools kun je inzetten, hoe krijg je interactie met je klas en minstens zo belangrijk; hoe monitor je het leerproces? In dit leerblok krijg je een aantal tips voor het ontwikkelen van een digitale les.

Verschillende methodes en werkvormen : laptops computers boeken tablets

Didactisch digitaal: Verwerking en werkvormen

In een online les zijn er veel verschillende mogelijkheden om leerlingen informatie te laten verwerken. In dit leerblok laten we een paar mogelijkheden zien. Daarnaast wordt er ook aangegeven waar op gelet moet worden bij het gebruik van verschillende werkvormen. Niet elke werkvorm is voor elke klas geschikt. Kies zorgvuldig en probeer verschillende werkvormen uit om te kijken wat voor jou en je leerlingen het beste werkt.

Man op computer opent les

Didactisch digitaal: Opening en afsluiting van de les

Openen en sluiten van de les is eenvoudig in het klaslokaal, maar op welke manier doe je dat online? We leggen uit hoe een goede lesopening en lessluiting kan plaatsvinden bij een online les.

Computer met een boek naast een stapel boeken

Didactisch digitaal: Instructie en verwerven van kennis

Een uitleg op welke manieren er bij een online les een effectieve instructie gegeven kan worden. Daarnaast wordt ook besproken op welke andere manieren leerlingen kennis kunnen verwerven tijdens een online les.

Afgestudeerde leerkracht op de laptop

Didactisch digitaal: Feedback en toetsen

Dit leerblok gaat over het geven van feedback en het afnemen van toetsen in een online les. Deze onderdelen kun je op veel verschillende manieren vormgeven in een online les. De meest handige manieren worden hier verder uitgelegd.

afgestudeerde student met play icoon

Flipgrid – geef elke leerling een stem

In dit leerblok leer je alles over Flipgrid. Flipgrid is een app die gebruikt wordt om door middel van video’s opdrachten te sturen aan leerlingen. Daarnaast kunnen leerlingen met Flipgrid ook opdrachten inleveren.

Een appel met boeken, laptop en tablet met een vergrootglas

Scan digitale didactische vaardigheden

Met deze scan meet je hoe competent je bent in het werken en lesgeven met Microsoft Office 365. Op basis van de resultaten krijg je suggesties voor je persoonlijke leerroute binnen de leerlijn in de Academy.

Een vrouw op boeken

Reading progress

Reading Progress is een toevoeging aan Microsoft Teams waardoor leerkrachten een (voor)leesopdracht kunnen geven aan leerlingen die gericht is op de individuele leerbehoefte.

Laptop met Microsoft 365 OneDrive

Van start met OneDrive

OneDrive is de online werkruimte waar je al je bestanden beheert en van waaruit je samenwerkt met anderen. Je kunt zo vanaf iedere computer bij je bestanden. In dit leerblok leer je waarom en hoe je met OneDrive werkt.

Laptop met Outlook Mail

Van start met Outlook

E-mail is nog steeds één van de meest gebruikte communicatievormen binnen veel bedrijven. In dit leerblok leer je de basis van e-mailen met Outlook.

Laptop met Microsoft 365 Word

Van start met Word

Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. Zelfs als je alleen een paar basisfuncties gebruikt, maak je er al mooie documenten mee. Hoe je dat doet, leer je in dit leerblok.

Laptop met Microsoft 365 Excel

Van start met Excel

Excel is een rekenprogramma dat je veel werk uit handen kan nemen. Je maakt er bijvoorbeeld eenvoudig planningen, begrotingen of toetsanalyses mee. In dit leerblok leer je hoe Excel in de basis werkt.

Laptop met Microsoft 365 PowerPoint

Van start met PowerPoint

PowerPoint heeft heel veel functies. Toch heb je voor een mooie presentatie slechts een aantal basisfuncties nodig. In dit leerblok leer je hoe deze werken zodat jij straks direct met Microsoft 365 PowerPoint aan de slag kunt.

Laptop met Microsoft 365 OneNote

Van start met OneNote

Met OneNote verzamel je alle soorten notities overzichtelijk op één plek en kun je er op al je devices bij. In dit leerblok leer je hoe dat werkt. Je kunt er daarna direct mee aan de slag!

laptop met Sway

Van start met Sway

Moet je snel een nieuwsbrief versturen of een mooie lesbrief in elkaar zetten, maar heb je geen tijd om deze mooi op te maken? Met Sway maak je heel eenvoudig een mooi vormgegeven product, waardoor jij je alleen hoeft te focussen op de inhoud.

3 collegas kijken naar hun folders op groot scherm

Online samenwerken in bestanden

Samen met je collega’s werken aan een toets, een verslag of een ander document? Voortaan doe je dat in hetzelfde bestand. In dit leerblok leer je wat de voordelen daarvan zijn en hoe je slim online samenwerkt in bestanden.

envelop met 3 keuzes voor folders

Organiseer je mailbox

Ervaar je informatiestress bij het openen van je mailbox of heb je wel eens een belangrijke e-mail over het hoofd gezien? Dan wordt het nu tijd om je mailbox handig en snel te organiseren. Hoe je dat doet, leer je in dit leerblok.

kaart uit een brief met een megafoon op

Nieuwsbrieven maken met Sway

Stuur je wel eens een mailing naar ouders of leerlingen met belangrijke of interessante informatie? Met Microsoft 365 Sway maak je makkelijk en snel een interactieve web-nieuwsbrief waarvan je de link kunt delen met je publiek. In dit leerblok leer je hoe je dit doet.

laptop met Planner

Van start met Planner

Als leraar werk je samen in je vaksectie. Daarnaast zit je misschien in één of meerdere werkgroepen. Zou het niet handig zijn als je in één overzicht kunt zien wat al je taken zijn, wie waarmee bezig is en wat de voortgang is? In dit leerblok leer je hoe je dat organiseert.

jongen zit op 2 boeken met laptop, een document in de achtergrond

Documenten maken met Word

De kans is groot dat je regelmatig met Word werkt. Maar ken je ook alle handige trucjes? Daarmee bespaar je namelijk veel tijd en laat je je documenten er tip top uitzien! In dit leerblok leer je die trucjes aan de hand van concrete voorbeelden.

vrouw zit op laptop met excel op de achtergrond

Spreadsheets maken met Excel

Heb je moeite om overzicht te houden over een grote hoeveelheid gegevens? Of ben je veel tijd kwijt aan het maken van berekeningen? Dan kan Excel je veel werk uit handen nemen. In dit leerblok leer je hoe je slim gebruikmaakt van Excel.

man staat voor laptop met diagrammen op de achtergrond

Presentaties maken met PowerPoint

Met PowerPoint kun je meer dan je denkt: van een eenvoudige presentatie tot interactieve lessen met beeld en geluid. In dit leerblok leer je presentaties maken met PowerPoint voor verschillende doeleinden.

vrouw zit op boeken voor een to do list

Teams in de klas 2.0

Stel je voor: leerstof, huiswerk, toetsen, communicatie en aantekeningen van leerlingen … alles staat allemaal overzichtelijk bij elkaar op één plek. Met Teams kun je dit eenvoudig organiseren. Hoe je dat doet, leer je in dit leerblok.

Laptop met een document open

Toetsen maken met Forms

Wil je niet langer onleesbare handschriften van leerlingen ontcijferen? Wil je nooit meer uren bezig zijn met het nakijken van meerkeuzevragen? Dan is digitaal toetsen de oplossing voor jou! In dit leerblok leer je hoe je makkelijk een digitale toets maakt in Forms van Microsoft 365.

man met to do list, vinkt af

Slimme notities maken met OneNote

Tijdens een werkdag verzamel je tientallen documenten zoals toetsen van leerlingen en brieven voor de ouderavond. Met OneNote kun je al deze informatie bundelen op één plek. In dit leerblok verdiep je je in een paar extra mogelijkheden van Microsoft 365 OneNote.

3 personen voor computer met record icoon

PowerPoints opnemen

Wist je dat je opnames kan maken van je PowerPoint met gesproken tekst? Handig om bijvoorbeeld je instructie op te nemen en te gebruiken voor een geflipte les! In dit leerblok leer je hoe je dat doet.

vrouw leviteert en er zweven 3 Microsoft iconen rondom haar

Leerhulpmiddelen

In het onderwijs moet veel gelezen en geschreven worden. Microsoft 365 biedt leerhulpmiddelen aan die helpen om beter te lezen en te schrijven. In dit leerblok leer je welke toepassingen er zijn en hoe je de leerhulpmiddelen van Microsoft 365 gebruikt voor je lessen.

Je digitale vaardigheden
onder de loep nemen?

Probeer kosteloos onze digitale vaardigheden
scans voor OP en OOP.
Binnen enkele minuten verkrijg je inzicht in
jouw niveau en jouw persoonlijke leerroute.