Lorenzo Sendar en Koen den Ouden

Teacher Tech Heroes is terug! Na een paar weken pauze na de laatste aflevering van seizoen 3 presenteren we vandaag de eerste aflevering van seizoen 4! En we trappen gelijk af met een duo-interview. Laura ging enkele weken geleden in gesprek met Lorenzo Sendar en Koen den Ouden van Roc Mondriaan – Business School. Lorenzo en Koen zijn beide docent op de ROC Mondriaan. Koen werkte oorspronkelijk in de financiële sector, maar sinds hij leraar is geworden, heeft hij dagelijks een glimlach op zijn gezicht. Lorenzo is al 15 jaar docent, kind van Mondriaan en nu leraar op het Mondriaan. Net zoals Koen heeft hij eerst gewerkt buiten het onderwijs om later voor de klas te gaan staan.

Impact maken, dat is de rode draad bij beide heren! Hun missie: de arbeidsmarkt en het onderwijs beter samen laten werken en beter laten aansluiten aan elkaar! Door gastlessen, bedrijfsbezoeken en opdrachten (in samenwerking met bedrijven) leren studenten over de praktijk en zo ontwikkelen ze relevante vaardigheden. Vanuit ROC Mondriaan is er een enorme grote wil om de studenten goed voor te bereiden met deze vaardigheden. Hoe doen ze dat? Door een team van docenten in de lead te zetten en om programma’s vorm te geven die de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt mogelijk maakt. Lorenzo en Koen zijn dus daardoor niet alleen docent, maar ook bedrijfscoach, ze gaan in contact met het bedrijfsleven om op te halen wat er nodig is. Zo laten ze hun studenten echte opdrachten uitvoeren vanuit de vraagstelling van de bedrijven. Hoe mooi om te zien dat studenten echt aan het werk kunnen tijdens hun opleiding!

Laura, Koen en Lorenzo bespreken de voordelen van de samenwerking. Vanuit het oogpunt van de opleiding en vanuit de persoonlijk ervaring van Laura vanuit de bedrijfskant. Vorig jaar liet Laura namelijk een opdracht uitvoeren door de studenten van het Media College in Amsterdam. Alle 21e-eeuwse vaardigheden oftewel: zingeving en betekenisvol onderwijs! Maar is onderwijs inrichten op deze manier haalbaar voor iedereen? Wat moeten we doen om onze jeugd te prikkelen? Hoe nemen we collega’s mee? Welke vaardigheden heb je zelf als leraar hiervoor nodig? Koen en Lorenzo erkennen dat de jeugd meer en meer verandert en dat het onderwijsveld flexibeler moet worden om te kunnen inspelen op de snelle verandering in de maatschappij. Ze geven persoonlijke voorbeelden, delen hun verhalen met hart en passie. Wat een inspirerend gesprek! Kijk of luister snel, helaas deze keer zonder bewegend beeld van onze gasten door een technisch probleem, maar alsnog wilden we jullie dit prachtige gesprek niet ontnemen.