sabine edery

Vandaag delen we weer een nieuwe aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast. Onze gast is Hermen Schotanus Blok, docent bij Het Stedelijk in Enschede, bestuurslid bij Stichting Kikid en oprichter van vmbo-docent (https://www.facebook.com/Vmbodocent/).

Hermen begon als docent toen hij 21 jaar oud was. Zijn vader heeft altijd voor de Pabo gewerkt en zijn moeder was juf. Zijn 3 broers kozen allemaal niet voor het onderwijs. Hermen stopte stiekem met zijn opleiding communicatie en vertelde zijn ouders dat hij aan de Pabo ging studeren, in de hoop dat zijn ouders minder boos zouden zijn dat hij was gestopt met zijn communicatieopleiding. Door het grote lerarentekort in het vmbo kwam hij in een speciaal VO-traject terecht waardoor hij in zijn 3e jaar al voor de klas stond op één van de pittigste scholen van Rotterdam.

Hermen heeft veel invloed gehad op zijn leerlingen, af en toe ontvangt hij nog berichtjes van oud-leerlingen die nu ook al in de dertig zijn.

Hermen heeft 3,5 jaar les gegeven op Aruba, wat een groot cultuurverschil met Nederland met zich meebracht. De overgang terug naar Nederland was zwaar. Laura en Hermen spreken over de verschillen tussen het onderwijs op de eilanden en Nederland, zoals de leerplicht en de prestatiedruk bij kinderen.

Hermen bespreekt het complexe probleem van het lerarentekort en de uitstroom van docenten door het gebrek aan werkplezier; thema’s waar hij zich de laatste jaren veel mee bezig houdt. Hij ziet de noodzaak voor scholen om zich aan te passen aan de behoeften van de nieuwe generatie. Initiatieven om mensen te werven worden aangemoedigd, zoals studenten laten proeven van het onderwijsveld om ze enthousiast te maken voor een carrière als docent.

Hermen werkt momenteel in een internationale schakelklas, waar hij leerlingen met verschillende culturele achtergronden helpt om taalvaardig te worden.

Traditioneel sluiten we af met de gouden tip: Scholen zouden mensen moeten aannemen die niet in het traditionele rijtje passen, maar wel interesse hebben in het onderwijs, om zo het lerarentekort aan te pakken.