sabine edery

In onze nieuwste aflevering gaat Laura in gesprek met Chadia Aslimi die in opleiding is om leerkracht te worden in het islamitisch basisonderwijs.

Chadia is 36 jaar oud is en moeder van vijf kinderen, variërend in de leeftijd van acht tot bijna zeventien jaar. Drie van haar kinderen zitten op de middelbare school en twee op de basisschool. Chadia legt uit hoe haar ervaring als ouder haar inzichten heeft gegeven die ze meeneemt in haar werk als toekomstig leerkracht. Ze benadrukt het belang van betrokkenheid bij het onderwijs van haar kinderen en hoe dit haar motiveerde om zelf voor de klas te gaan staan.

Laura en Chadia bespreken de unieke manier waarop ze in contact kwam met de podcast. Via een ontmoeting met Robbie, een collega van Laura, ontdekte Chadia de Edutrainers Academy, een platform voor online cursussen. Dit platform opende een nieuwe wereld voor haar, waardoor ze zich verder kon ontwikkelen, ondanks haar drukke schema als moeder. Ze deelt hoe ze actief deelnam aan digitale onderwijsmiddelen en de positieve impact hiervan op haar professionele groei.

Het gesprek verschuift naar de uitdagingen van het combineren van traditioneel en digitaal onderwijs. Chadia legt uit hoe ze moet schakelen tussen het gebruik van boeken en digitale middelen in de klas en hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen deze twee. Chadia benadrukt het belang van snel kunnen schakelen en het aanpassen van lesmethoden om aan de behoeften van de leerlingen te voldoen.

Een groot deel van het gesprek richt zich op de emotionele uitdagingen die kinderen tegenwoordig ervaren. Chadia merkt op dat veel kinderen moeite hebben met het beheersen van hun emoties en hoe belangrijk het is om hen hierin te begeleiden. Ze deelt haar ervaringen met het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving in de klas waar leerlingen zich gewaardeerd en gehoord voelen.

Laura en Chadia bespreken ook de rol van de leerkracht als opvoeder en de impact die een goede relatie tussen leerkracht en leerling kan hebben op het leerproces. Chadia vertelt over haar betrokkenheid bij programma’s zoals de ‘Gelukskoffer’, een initiatief dat kinderen helpt om positieve zelfbeelden en emoties te ontwikkelen. Ze benadrukt dat onderwijs meer is dan alleen de kernvakken; het gaat ook om de ontwikkeling van het kind als geheel.

Het gesprek eindigt met de traditionele vraag in de podcast: wat is de gouden tip voor het onderwijs? Chadia’s tip is geduld hebben, emoties onder controle houden en jezelf blijven. Ze gelooft dat deze eigenschappen essentieel zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen om te kunnen groeien en succesvol te zijn.

Weer een prachtige aflevering van de Teacher Tech Heroes, kijk en luister snel.