sabine edery

Welkom bij de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast! Onze gastvrouw, Laura Walter-Goudsmit, ging in gesprek met Barend Last, een toegewijde onderwijsinnovator. Barend heeft een unieke achtergrond. Na zijn tijd bij defensie, waarin hij zocht naar een nieuwe richting in zijn leven, vond Barend zijn roeping in het onderwijs. Hij begon in het basisonderwijs en ontdekte al snel zijn passie voor technologie en innovatie in de klas.

In zijn zoektocht naar betere manieren om technologie te integreren in het onderwijs, liep Barend tegen traditionele beperkingen aan. Dit inspireerde hem om verder te studeren en te focussen op onderwijswetenschappen. Samen met Marieke van Osch richtte hij een community op LinkedIn op, gericht op het gebruik van AI in het onderwijs. Deze community groeide binnen korte tijd naar 800 leden, allemaal gedreven door de wens om kennis te delen en elkaar te helpen.

Barend is gepassioneerd over de potentie van AI in het onderwijs. Hij legt uit hoe AI kan worden gebruikt om historische figuren, zoals Napoleon, tot leven te brengen in de klas. Dit niet alleen om geschiedenis toegankelijker te maken, maar ook om vaardigheden zoals informatievaardigheden en digitale geletterdheid te verbeteren. Hoewel AI enorme kansen biedt, wijst Barend ook op de uitdagingen. Hij benadrukt het belang van digitale soevereiniteit en privacy, en pleit voor een bewustere en veiligere omgang met technologie.

Eén van Barends sterke punten is zijn vermogen om complexe concepten in eenvoudige taal uit te leggen. Dit maakt technologie toegankelijker voor leraren en helpt misverstanden te voorkomen. Hij heeft zelfs een filmreeks genaamd ‘Barend legt uit’ om dit doel te bereiken. Barends aanpak en visie bieden een waardevolle bron van inspiratie voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs. Zijn boeken en artikelen zijn beschikbaar voor degenen die meer willen leren over onder andere het integreren van AI en technologie in hun lespraktijk: www.barendlast.com

Uiteraard sluiten we af met de gouden tip van Barend: Laat de illusie van controle los. Vertrouw op de intrinsieke nieuwsgierigheid van leerlingen en studenten, en focus meer op formatieve toetsing.

Kijk of luister snel naar deze prachtige aflevering.