Teacher Tech Heroes – Seizoen 3

Teacher Tech Heroes – Seizoen 32024-05-29T16:20:59+02:00
superheld

In een wereld die nooit stilstaat, waar groei en verandering de norm zijn, ontdekken we samen hoe deze leraren voortdurend evolueren, verbeteren en leren. Maak je klaar om geïnspireerd te worden door de ware helden van het onderwijs – onze Teacher Tech Heroes! Ben jij er klaar voor om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we onderwijzen en leren? Luister dan nu naar seizoen 3 van deze dynamische podcastserie die je kijk op onderwijs voorgoed zal veranderen!

Teacher Tech Heroes #36 – Matthijs Jansen

Mathijs Jansen

Een nieuw schooljaar, een nieuw seizoen van de Teacher Tech Heroes! De eer is aan meester Matthijs Jansen om seizoen 3 van de Teacher Tech Heroes als gast af te trappen! Matthijs Jansen is leerkracht in groep 8 bij CBS de Brug van Stichting SPCO Groene Hart. Daarnaast heeft Matthijs ook De Spelles (https://www.despelles.nl/) ontwikkeld, een platform met meer dan 537 spelvideo’s voor de gymles, buitenschoolse opvang en bewegend leren. Wat een bijzondere loopbaan, hij is niet altijd leerkracht geweest. Pas na het werken in de jeugdzorg, en het geven van veel lessen in de sportwereld, maakte hij de keuze om naar de PABO te gaan en zijn bevoegdheid te halen om les te geven voor de klas. Zijn motivatie: kinderen wat leren door middel van spel, kennis overdragen en kinderen zich laten ontwikkelen. Hoe is het nou om meester te zijn in het basisonderwijs? Elke leraar maakt impact op de kinderen en wat is nou anders tussen een juf en een meester en hoe gaat dat dan binnen zijn team op school? Matthijs neemt ons mee in zijn onderwijs, zijn inzichten over het lesgeven en over beweegonderwijs. Sport inzetten om te bewegen, maar ook om sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen, zoals omgaan met verlies, samenwerken… Mooi om te zien hoe hij kijkt naar het onderwijs, hoe hij zijn passie overdraagt aan kinderen en hoe hij zijn enthousiasme over “de gymles” heeft kunnen verspreiden binnen en buiten zijn school. Een aflevering met wat minder technologie in het onderwijs, maar met heel veel vitaliteit en een mooi gesprek over bewegend leren. En uiteraard aan het einde: de gouden tip!

Teacher Tech Heroes #37 – Naomi van Zaanen – Fleischer

Naomi Van Zaanen - Fleischer

Onze gast deze week is Naomi van Zaanen-Fleischer, leerkracht en I-coach op de Montessoristad van de Almeerse Scholen Groep. Naomi is een echte montessoriaan, ze heeft zelf genoten van montessorionderwijs en is opgeleid als montessorileerkracht! Ze geeft les aan de middenbouw in een combinatiegroep 3-4-5. Ze geeft ons een inkijkje in het montessorionderwijs en de gedachten van Maria Montessori. Kijken naar het kind en de behoefte van het kind om daarna verder te kijken naar de leerlijn van het kind! Kosmische visie, vakoverstijgend, buitenwereld naar binnen brengen! Hoe verhoudt het montessorimateriaal zich met de inzet van technologie? Wanneer gebruik je de ene en wanneer het andere? Naomi legt ons uit hoe ze de technologie inzetten en betrekken in het leerproces van de leerlingen. Hoe zoek je de balans tussen analoog en digitaal en hoe bereid je de kinderen voor met de vaardigheden die ze allemaal nodig hebben? Een mooi interview waar we ook ingingen over de digitale vaardigheden van leraren en hoe je kan leren van elkaar. Met een top en een flop en de gouden tip aan het einde!

Teacher Tech Heroes #38 – Pauline Maas

Pauline Maas

ICT docent bij Koninklijke Visio, queen of the micro:bit, Microsoft Innovator Expert, Google certified Teacher, Ambassadeur van de EU codeWeek, Directeur Stichting codeklas en auteur! Pauline is al meer dan 20 jaar bezig met digitalisering in en van het onderwijs! Na een carrière in de IT besloot ze om met scholen aan de slag te gaan met digitale vaardigheden! Pauline is ongelofelijk nieuwsgierig en heeft een grote interesse in technologie, maar belangrijker nog: ze heeft een missie; zorgen dat meiden al jong in aanraking komen met technologie en programmeren! Een voorloper voor meer vrouwen in tech! Pauline is echt een voorbeeld voor velen! Een aflevering waar we spreken over genderdiversiteit, kansengelijkheid en het belang van rolmodellen van VHTO. Pauline is altijd bezig, ze neemt ons mee in hoe ze inspireert, hoe ze lesmateriaal ontwikkelt en deze graag deelt. We krijgen een stukje geschiedenis over de codeklas.nl waar ze samen met Tessa van Zadelhoff een schatkist aan lesmateriaal kosteloos aanbiedt, waaronder de welbekende Hagelslag Robot! Ook bespreken we het ondergeschoven kindje van Digitale Geletterdheid… computational thinking. Een aflevering bomvol energie en inspiratie, met uiteraard een Gouden Tip: Teach what you preach!

Teacher Tech Heroes #39 – William Buys

William Buys

William is docent Onderwijskunde bij de lerarenopleiding Fontys Hogeschool. Hij houdt zich bezig met de didactische vakken, dit jaar is hij begonnen aan zijn 39e schooljaar. Hij wilde altijd meester worden, maar komt zelf niet uit een onderwijsfamilie. Toch wist hij van jongs af aan dat hij dit vak wilde gaan uitoefenen. Zijn loopbaan begon op het MBO als docent Nederlands en Maatschappijleer (nu bekend als burgerschap) in tijden waar er geen lerarentekort was. William werkt nu 16 jaar bij de lerarenopleiding, in zijn ogen is het erg bijzonder om vanuit het begrip ‘betekenisvol leraarschap’ de nieuwe generatie van leraren op te leiden. Inspiratie, betekenisvol, waardevol… dat zijn woorden die William dag in dag uit de drive geven. Leren en opleiden met passie en omdat het leuk is! Het leraarschap is bijzonder en om zijn positieve energie te verspreiden, schreef William ook nog een mooi boek hierover: Met plezier werken in het onderwijs. Een boek met positieve verhalen om valkuilen in beeld te brengen en te helpen bij het uitoefenen van dit zware, maar zo mooie vak! William neemt ons mee hoe hij zijn studenten voorbereidt om voor de klas te staan. Hoe is zijn vak veranderd met de komst van technologie en hoe zorgt hij ervoor dat de nieuwste generatie zo goed mogelijk voorbereid is om goed onderwijs te verzorgen! Een inspirerend gesprek, met als kern plezier! En uiteraard met alweer een prachtige gouden tip!

Teacher Tech Heroes #40 – Emin Kececi

Emin Kececi

In de week waar we leraren nog wat extra in het zonnetje zetten, bereikt de podcast een mooie mijlpaal! 40 leraren als gast, 40 afleveringen online. 5 oktober is World Teacher Day – Dag van de Leraar. Dit jaar staat de viering van de Dag van de Leraar in de hele wereld in het teken van het thema “De leraren die we nodig hebben voor het onderwijs dat we willen: de wereldwijde noodzaak om het lerarentekort om te keren”. Ieder jaar kiest UNESCO een focusgebied rondom de Dag van de Leraar. Onze 40e onderwijsheld bij de Teacher Tech Heroes is Emin Kececi! Leraar Engels, medeoprichter van Meesters met Dromen, inspirator, verbinder, medeschrijver van ‘Het geheim van de leraar’, president van de Rotaryclub in Hilversum, co-founder van Teachers for Climate en groot initiatiefnemer voor het onderwijs. Zijn motto: , ! Een spectaculair interview van een meester die al vanaf zijn 7e jaar wist dat hij voor de klas ging staan! Een gesprek over het lerarentekort, over passie, over zijn loopbaan, over het imago van het onderwijs, over kijken naar oplossingen en niet blijven hangen in problemen. Over elkaar helpen en meer samenwerken. En uiteraard, zoals gebruikelijk in de Teacher Tech Heroes, over technologie, dit keer over de inzet van Chat GPT, vloggen en nog veel meer!

Teacher Tech Heroes #41 – Lieke Brugman

lieke brugman

Vorige week ging Laura in gesprek met de kersverse nieuwe Leraar van het Jaar MBO 2023-2024 Lieke Brugman. Lieke is leraar pedagogiek op het Astrum College van ROC A12 en ambassadeur voor LessonUp. Lieke neemt het stokje over van Dimitri van Dillen als ambassadeur voor het MBO. Studenten in positieve zin beïnvloeden, persoonlijk welzijn, sociale ontwikkeling en weerbaarheid van leraren en studenten… dat zijn haar drijfveren. Praktijk en theorie gelijk aan elkaar koppelen, nieuwe MBO-studenten opleiden en voorbereiden op een baan die ze zelf heeft uitgeoefend voordat ze besloot om docent te worden. Haar studenten en collega’s hebben haar genomineerd als Leraar van het Jaar, omdat ze zich door haar gezien en gehoord voelen. Lieke begon haar carrière als docent midden in het coronatijdperk, op afstand in een digitaal klaslokaal. Best een uitdaging, maar toch ging ze ervoor en werd ze heel creatief met het toepassen van digitale didactische werkvormen. Een bijzondere start! Ze deelt met ons enkele praktische voorbeelden van werkvormen met digitale middelen! We bespreken het belang om onderwijsprofessionals te faciliteren met digitale vaardigheden en kansengelijkheid. Maar we gaan vooral in op haar missie voor dit jaar: mentale gezondheid van leraren en studenten in het MBO. Wederom een mooie uitwisseling.

Teacher Tech Heroes #42 – Joyce Gepkens

joyce gepkens

De nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes gaat over mediawijsheid. Aflevering #42 met Joyce Gepkens, leerkracht, ICT-coach bij CBS de Acker en Mediacoach bij Spectrum SPCO. Joyce heeft ook haar eigen bedrijf, MediaWijsAdvies (https://www.mediawijsadvies.nl/), waar ze zich uiteraard focust op mediawijsheid. Joyce wist al op 6-jarige leeftijd dat ze juf wilde worden! Maar niet zozeer omdat ze dol is op kinderen, maar vooral omdat ze houdt van uitleggen, presenteren, plannen en gesprekken voeren! Ze begon met lesgeven toen ze 18 was en haalde daarna haar bevoegdheid! Op haar 21e is ze officieel juf geworden. Ze geeft les op de basisschool waar ze zelf les heeft gehad! Haar meester is nu ook haar collega! Hoe bijzonder. Een spontaan en eerlijk gesprek over lesgeven, maar vooral over mediawijsheid en ouderbetrokkenheid. Social media, kritisch denken, omgaan met de online wereld zijn haar specialisme. Ze geeft lessen aan de kinderen over deze onderwerpen, maar probeert ook vooral tijdens bijeenkomsten ouders bewust te maken van de kansen, maar ook zeker de risico’s. Laura en Joyce bespraken het onderwerp social media vanuit het oogpunt van de ouders. Hoe begeleiden we de kinderen online en hoe beschermen we ze? Hoe helpen we de kinderen in een online wereld waar we zelf niet allemaal in opgegroeid zijn!? Wat is de parallel tussen leren fietsen en leren omgaan in de online wereld? Mediawijsheid hoort op school, maar het is ook de verantwoordelijkheid van ouders! Is het verstandig om ouderavonden op mediawijsheid te verplichten? Antwoord op deze vraag vanuit het inzicht van Joyce en de ervaring van Laura hoor je en zie je in deze aflevering!

Teacher Tech Heroes #43 – Jessica Mittendorff

jessica mittendorff

Een nieuwe aflevering van seizoen 3 van de Teacher Tech Heroes! Onze gast, Jessica Mittendorff, is leerkracht op een SO-school in Assen van Renn4. Jessica heeft bewust gekozen om te werken in het speciaal onderwijs; voordat ze haar leraarsbevoegdheid haalde, had ze al stage gelopen in het speciaal onderwijs en de sector heeft haar liefde gekregen. Uitdagend en afwisselend… dat is hoe ze haar dagelijkse lessen omschrijft. Wat voor rol speelt digitalisering van het onderwijs dagelijks in haar klas en school? Wat zijn de voordelen maar ook de nadelen? Binnen de stichting werken ze al hard aan het ontwikkelen van een leerlijn digitale geletterdheid waarvoor ze verschillende digitale leermiddelen inzetten. Mediawijsheid is een speerpunt, door verschillende omstandigheden zag ze dat de digitale wereld en digitale media best impact hadden in haar klas. Een mooi verlengstuk van onze vorige aflevering over mediawijsheid. Wat voor rol heeft een school rondom mediawijsheid? Hoe bespreek je digitaal pesten en plagen? Hoe blijf je bij als leraar met de digitale ontwikkelingen? Hoe ga je daarmee om en wat voor effect heeft dat op jouw beleid op school? Veel vragen waarop we inzicht vanuit de praktijk krijgen door de ervaring van Jessica. Een mooie aflevering over digitalisering, mediawijsheid, school, ouders en leerlingen. Met uiteraard als afsluiting: een nieuwe gouden tip!

Teacher Tech Heroes #44 – Ahmet Chakioglou

Ahmet Chakioglou

Ahmet Chakioglou is sinds februari 2023 teamleider onderwijs op de Montessori Mavo in Rotterdam (Stichting LMC). Ahmet is al 20 jaar werkzaam in het onderwijs. Vroeg ingestapt in het onderwijs, geboren in een onderwijsfamilie. Ahmet heeft eerst de richting van Informatica gevolgd, maar uiteindelijk heeft zijn kritische blik en zijn wil voor verandering van het onderwijs er toch voor gezorgd dat hij voor de klas ging staan.

“Niet lullen maar poetsen, als je wat te klagen hebt, dan moet je er wat aan doen.” Na een bezoek aan de lerarenopleiding wist hij het zeker, hij ging het onderwijs in. Ahmet heeft in verschillende sectoren in het onderwijs gewerkt. Hij neemt ons mee in zijn loopbaan van docent op het MBO, naar het VO, daarna in het HBO bij de lerarenopleiding om uiteindelijk vorig jaar terug te gaan naar het VO. Ahmet is altijd op zoek om zich te verbeteren, maar vooral om echt het onderwijs beter, sterker en mooier te maken. Een enorme wil om een verschil te maken!

We bespreken thought leadership en de rol en uitdagingen van leiders in het onderwijs, autonomie en eigenaarschap van leraren, welzijn van studenten en leerlingen tijdens en na corona. Zonder relatie, geen contact, geen prestatie. Zijn functie als teamleider onderwijs op de Montessori Mavo is een bijzondere functie, Ahmet werkt samen met de mentoren (coaches) om per jaarlaag de thema’s te bepalen hoe ze centrale vraagstukken integreren in de vaklessen. Een aanpak die niet standaard is, Ahmet neemt ons mee hoe hij deze aanpak met zijn team vorm geeft in een klassikaal onderwijssysteem. Ze durven anders te zijn en anders te doen… een mooi voorbeeld hoe je los komt van de methodes, minder toetst, leraren faciliteert met meer ontwikkeltijd. Inspirerend… kijk of luister snel…

Teacher Tech Heroes #45 – Emidio Barreto

Emidio Barreto

Onze gast van deze week, Emidio Barreto, is techniekdocent aan het Techniekcollege Rotterdam. Hij deelt zijn ervaringen en perspectieven op het onderwijs, waaronder zijn overstap naar het leraarschap na verschillende beroepen in het bedrijfsleven.

Emidio benadrukt het belang van het begeleiden van jonge volwassenen in het MBO, waarbij het niet alleen gaat om het opleiden voor een specifiek beroep, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en groei. Hij bespreekt het gebruik van technologie in de klas, waarbij hij de mobiele apparaten van leerlingen integreert in het leerproces en hen de ruimte geeft om op een creatieve manier te leren.

Daarnaast wordt gesproken over de uitdagingen van de digitale maatschappij, de impact van de coronaperiode op het onderwijs, en het belang van gemotiveerde leraren en een ondersteunende omgeving voor leerlingen. Emidio benadrukt het belang van het creëren van een veilige omgeving waarin studenten zich kunnen ontwikkelen en hun eigen identiteit kunnen vormgeven. Hij legt ook de nadruk op het respectvolle contact tussen leraren en leerlingen, waarbij de hiërarchie soms vervaagt in een meer gelijkwaardige relatie. Het gesprek eindigt met de discussie over het gebruik van technologie en social media door studenten, waarbij Emidio pleit voor het begrijpen en aansluiten bij de belevingswereld van studenten, en hen begeleidt naar een evenwicht tussen technologiegebruik en persoonlijke ontwikkeling. Wederom een prachtige aflevering van de Teacher Tech Heroes!

Teacher Tech Heroes #46 – Erdinç Saçan

Erdinc Sacan

In aflevering #46 van de podcast Teacher Tech Heroes ging Laura in gesprek met Erdinç Saçan. Erdinç is docent, senior lecturer bij Fontys ICT in Eindhoven en Tilburg. Erdinç werkt op een ICT-opleiding met ongeveer 4.500 studenten en 400 collega’s, waarvan een grote groep internationale studenten. Het gesprek gaat over onderwijsvernieuwing en de uitdagingen van het bijhouden van technologische ontwikkelingen. Erdinç leert studenten programmeren en na te denken over de impact van technologie in het bedrijfsleven, zoals automatisering en design.

Fontys ICT betrekt bedrijven actief bij het curriculum en heeft veel partners in education. Erdinç benadrukt het belang van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om studenten goed voor te bereiden op de snel veranderende technologische wereld.

We hebben gesproken over de noodzaak om studenten te leren hoe ze moeten leren, met de focus op learning by doing en het maken van fouten in een veilige omgeving. Erdinç benadrukt ook het belang van leraren die flexibel zijn, experimenteren en blijven leren om studenten effectief te begeleiden. Hoe kunnen we studenten optimaal voorbereiden op de arbeidsmarkt? Hoe geef je les over ICT in een wereld waar technologie constant verandert? Snelheid van technologie vs. snelheid van onderwijs? Wat doen we met A.I., Chat GPT… Dit hoor je allemaal in deze podcast.

Uiteraard sluiten we af met de gouden tip en dit keer schreven we hem uit. De gouden tip van Erdinç voor het onderwijs: “Als je iets hoort of leest over een bepaalde tool, speel ermee, experimenteer ermee. Als je niet weet hoe het werkt, vraag het aan iemand die het wel weet.” Deze tip is gericht op het actief verkennen en begrijpen van nieuwe tools, inclusief A.I. om het onderwijs te verbeteren. Kijk of luister snel!

Teacher Tech Heroes #47 – Chantal van Schaik

Chantal van Schaik

Aflevering #47 van de Teacher Tech Heroes met Chantal van Schaik is live! Chantal werkt op Basisschool De Horizon in Harmelen en is ICT-coördinator voor groep 5 tot en met 8, evenals bovenschools ICT-specialist bij Stichting Klasse. Ze begon bijna 13 jaar geleden haar loopbaan als leraar en raakte al snel geïnteresseerd in ICT vanwege haar eigen nieuwsgierigheid en de behoefte om technologie beter te integreren in het onderwijs. Chantal deelt graag haar kennis en ervaringen op haar website ICT Juffie – HOME, waar ze lessen, materialen en aanbevelingen voor digitale tools plaatst.

In ons gesprek benadrukt Chantal het belang van nieuwsgierigheid en experimentatie, zowel bij kinderen als bij volwassenen, om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Ze pleit voor een geïntegreerde benadering van digitale geletterdheid in het curriculum en ziet mogelijkheden om kerndoelen te koppelen aan bestaande vakken. Chantal deelt praktijkvoorbeelden en workshops met collega’s binnen haar school en stichting om digitale vaardigheden te bevorderen. Ze is betrokken bij het opstellen van een kader voor digitale geletterdheid op stichtingsniveau en benadrukt het belang van keuzes maken en scholing in specifieke digitale tools. Chantal is echt gepassioneerd en gedreven, we hopen dat iedereen enthousiast wordt van haar verhaal.

Teacher Tech Heroes #48 – Leandra Lok

leandra lok

Deze week in de 48e aflevering van de Teacher Tech Heroes is Leandra Lok te gast bij Laura. Leandra werkt al 22 jaar in het onderwijs, waarvan 11 jaar in het reguliere onderwijs en 11 jaar in het buitenland. Ze is momenteel manager bij de Wereldschool, een organisatie voor afstandsonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenland. Leandra legt uit dat de Wereldschool onderdeel is van het Instituut voor Individueel Onderwijs (IVIO), opgericht in 1936. IVIO biedt afstandsonderwijs en heeft verschillende onderwijsprogramma’s, waaronder de Wereldschool, Infinity College en LanguageOne. De focus van de Wereldschool ligt op het bieden van het Nederlandse curriculum op afstand, vooral voor kinderen in het buitenland of op reis. Leandra benadrukt het belang van het behouden van de moedertaal en identiteit evenals de link tussen taalontwikkeling en cognitieve ontwikkeling. Leandra deelt ook hoe een schooldag eruitziet voor kinderen bij de Wereldschool. Ouders kunnen kiezen tussen fysieke, online, of online plus programma’s. Ze bespreekt het belang van betrokkenheid van ouders en het creëren van een taalplan voor kinderen in het buitenland. Leandra bespreekt ook de leerplichtsituatie, waarbij ouders verantwoordelijkheid nemen als ze zich uitschrijven uit Nederland, en de rol van leerplicht in het land waar ze naartoe verhuizen.

Een inkijkje in een bijzondere vorm van onderwijs! Waar digitale middelen een essentiële rol spelen. En uiteraard, zoals altijd, een gouden tip!

Teacher Tech Heroes #49 – Ben Snoeijs

ben snoeijs

In aflevering #49 is Ben Snoeijs te gast. Ben is docent en TECHNIEKmaker. Ben heeft 15 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en heeft 6 jaar geleden besloten om zijn carrière te starten in het onderwijs. Hij heeft eerst in het HBO lesgegeven en veel onderwijsontwikkeling mogelijk gemaakt. Ben staat niet meer traditioneel voor de klas, hij zet zich nu in om scholen te helpen met Techniekonderwijs. Ben heeft de switch gemaakt naar het onderwijs omdat hij meer voldoening zocht in zijn werk. In zijn vorige banen heeft hij grote technische projecten geleid, veel productontwikkeling aangejaagd. Maar toch wilde hij meer betekenen, helpen met talentontwikkeling bij kinderen en ze klaarstomen voor de maatschappij!

De rode draad bij Ben…techniek! Al vanaf jongs af aan was Ben bezig met techniek, en dat terwijl hij zelf atechnische ouders heeft zoals hij het zelf omschrijft. Ben vindt het belangrijk dat techniek voor iedereen toegankelijk en mogelijk is. Op de basisschool merkt hij dat meiden veel beter zijn met techniek dan jongens, maar dat later in de studiekeuze niet altijd wordt gedacht aan Techniek als richting voor vrouwelijke studenten. Daarbij benadrukt hij het belang van rolmodellen, zowel vrouw als man, om stereotypen te doorbreken. Niet alleen in het onderwijs maar ook in de arbeidsmarkt is de uitstroom van vrouwen in de techniek heel hoog. Naast genderdiversiteit wordt ook de noodzaak van meer aandacht voor mensen met een migratieachtergrond in techniek benadrukt, met verwijzing naar een gebrek aan diversiteit in het MBO.

Over onderwijs en techniek: Ben helpt leraren om techniek in hun onderwijs mee te nemen, voor hem is het belangrijk dat er breder begrip van techniek komt op scholen, beginnend op jonge leeftijd. Praktijkgericht onderwijs! Ben pleit ervoor dat leerkrachten meer ruimte en vrijheid krijgen om hun creativiteit te benutten en leerlingen te inspireren. In Nederland doen we nog te weinig aan STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) onderwijs, er zijn prachtige voorbeelden van STEM-onderwijs zoals bij de KSE in Etten-Leur. Ben neemt ons mee in het voorbeeld van ons buurland België waar ze vanaf het kleuteronderwijs STEM-onderwijs aanbieden en duidelijke kaders voor STEM hebben.

Bewustwording en acceptatie zijn cruciaal om een meer diverse en inclusieve technologische sector te creëren. Ben gaat in ieder geval verder met zijn missie! Kijk of luister snel naar deze aflevering!

Teacher Tech Heroes #50 – Lars Knol

Lars Knol

Mega Mijlpaal!!! Aflevering #50 van de Teacher Tech Heroes is live. In deze aflevering hebben we als gast een welbekende van Edutrainers, niemand minder dan Lars Knol, één van onze onderwijs Expert Trainers. Maar Lars is van beroep uiteraard docent! Docent op het Vechtdal College; 10 jaar geleden begon hij als aardrijkskundedocent en inmiddels is hij docent Informatica en Senior Adviseur Onderwijs IT & Organisatie voor de drie Vechtdal-locaties. Lars is expert digitale didactiek, samen met Dimitri van Dillen heeft hij Onderwijs op Afstand (onderwijs-op-afstand.nl) opgericht. Op deze website delen ze wekelijks tips, tricks en werkvormen voor nog beter digitaal onderwijs.

Lars neemt ons mee in het vak Informatica op zijn school, heel bijzonder om te horen hoe ze de verschillende sectoren binnen hun scholen met elkaar laten werken met onder andere het maken van lessen voor de Techniek met behulp van de Hololens. De rode draad in de dagelijkse werkzaamheden van Lars: zorgen dat leerlingen en studenten toegang hebben tot technologie en digitale vaardigheden ontwikkelen om zich optimaal te kunnen bewegen, leren en later werken in onze maatschappij. Lars kijkt niet alleen naar vaardigheden van leerlingen, maar ook naar die van leraren, continu blijven ontwikkelen is essentieel om te kunnen aansluiten aan de belevenis van de jeugd.

Wat gebeurt er binnen de scholen rondom technologie? Wat voor impact heeft AI in het onderwijs? Wat vraagt het van de houding van leraren? Hoe kunnen schoolorganisaties dit meenemen in hun visie en duurzaam inzetten in het onderwijs? Een greep van de vragen die besproken werden en waar Lars inzicht in verstrekt. Technologie als een middel, niet als doel! Samen ontdekken wat er kan en niet werken uit weerstand. Kijk en luister snel!

Teacher Tech Heroes #51 – Jeffrey Kok

jeffrey kok

In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes is Jeffrey Kok te gast, docent motorvoertuigen en coördinator Internationalisering op het Graafschap College. Jeffrey is veel meer dan alleen een leraar. Hij is lid van het kernteam van docenten die voor allerlei taken wordt gevraagd waaronder Curriculum ontwerp, daarbij houdt hij zich ook bezig met de Skills wedstrijd en internationalisering. In oktober 2023 was Jeffrey finalist van de verkiezing ‘Leraar van het Jaar MBO 2023-2024’. Deze nominatie begon met één van zijn studenten wat een prachtige erkenning is van zijn harde werk. Het proces van nominatie tot finale was een ‘rollercoaster’ ervaring voor hem, maar hij vond het fantastisch. Jeffrey waardeert vooral dat de nominatie van zijn studenten kwam. Hij is ooit begonnen op dezelfde opleiding waar hij nu werkt, dus hij begrijpt hoe zijn studenten zich voelen. Hij mocht helaas niet iedereen meenemen naar de finale, maar hij zorgde ervoor dat de student die als eerste nomineerde in ieder geval mee kon naar de finale. Ondanks zijn drukke schema maakt hij altijd tijd voor zijn studenten en zorgt hij voor een inclusieve en stimulerende leeromgeving. Jeffrey wilde altijd leraar worden, zelfs toen hij de opleiding Autotechniek deed. Hij voelde altijd een roeping om in het onderwijs te werken, hoewel hij niet precies wist waarom. Maar één ding is zeker, hij is een inspiratie voor velen en een bewijs dat hard werken en toewijding hun vruchten afwerpen.

Jeffrey neemt ons mee in het vak Autotechniek en de impact van technologie op de opleiding. Op het curriculum en op de skills dat zijn studenten moeten beheersen en vergroten om hun vak goed te kunnen uitoefenen. Hoe is het vak veranderd door innovatie en wat vraagt dat van de leraren op het MBO? Bij hen is het vanzelfsprekend dat ze technologie omarmen en zich blijven ontwikkelen. De grootse uitdaging: datgene blijven uitdragen wat voor hem als leraar heel normaal is, maar niet altijd vanzelfsprekend is onderwijs breed. Een mooie missie! Zoals gewoonlijk sluiten we af met een gouden tip, dit keer in relatie met geluk!

Teacher Tech Heroes #52 – Ardi Sanwikrama

ardi sanwikrama

In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes ging Laura in gesprek met Ardi Sanwikrama. Ardi is docent havo aan het voortgezet speciaal onderwijs de Atlas in Assen (Renn4) en finalist Leraren van het Jaar 2023-2024 voor het speciaal onderwijs. Hij begon zijn carrière in het bedrijfsleven waar hij bijna 20 jaar in een bioscoop werkte, van servicemedewerker tot assistent theatermanager. In 2008 maakte hij de definitieve overstap naar het onderwijs, nadat hij de Pabo had afgerond. Hij koos specifiek voor het voortgezet speciaal onderwijs vanwege diverse redenen, waaronder de behoefte aan een nieuwe uitdaging en de vakantiebeperkingen die voortkwamen uit zijn werk en dat van zijn vrouw in de recreatiesector. Ardi heeft ervaring opgedaan in het basisonderwijs en werkt momenteel op het voortgezet speciaal onderwijs waar hij een specifieke doelgroep met gedrags- en leerproblemen begeleidt. Ondanks dat leerlingen leer- en gedragsproblemen hebben, praat Ardi er liever over dat deze leerlingen leer- en gedragsoplossingen behoeven.

Hij deelt zijn ervaringen met het gebruik van technologie, zoals digitale leermiddelen en Kahoot-quizzen, zowel binnen als buiten school. Daarnaast benadrukt hij het belang van ouderbetrokkenheid en hoe hij ouders betrekt bij het gebruik van mobiele telefoons onder andere door open gesprekken te voeren en regels op een luchtige manier te introduceren. Ardi probeert zijn leerlingen zoveel mogelijk te laten aansluiten in de maatschappij en ze digitale vaardigheden aan te leren, maar zorgt ook dat ouders hiermee bezig zijn. Hij pleit voor samenwerking op dit vlak, alleen dan kunnen we de kinderen gezond en veilig online laten bewegen.

Ardi sluit af met zijn gouden tip voor leraren: ga met je leerlingen buiten de klas op pad, maak gebruik van netwerken, en organiseer activiteiten waarbij ze praktische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Kijk of luister snel!

Teacher Tech Heroes #53 – Magda Pattiiha

magda patiiha

De een-na-laatste aflevering van seizoen 3 van de Teacher Tech Heroes staat live. Laura ging in gesprek met Magda Pattiiha, Leraar van het Jaar 2023-2024 voor het speciaal onderwijs. Magda is werkzaam op het Bredero College in Breda (Stichting Koraal), ze geeft les aan de havo-leerlingen, maar is daarnaast ook heel betrokken bij onderwijsontwikkelingen en in het bijzonder studievaardigheden. Aandacht voor het welzijn van leerlingen; als een leerling niet goed in zijn vel zit, dan kan hij of zij ook niet goed leren. Ze is trots dat ze door haar ambassadeurschap van Leraren van het Jaar haar missie nu landelijk kan uitdragen.

Hoe Magda in het onderwijs terechtkwam is een bijzonder verhaal… Na de middelbare school wilde ze het onderwijs in, maar ze dacht eerst: voor de klas staan met leerlingen, dat durf ik niet! Ze ging Indonesisch studeren en na haar afstuderen ging ze lesmateriaal ontwikkelen. Haar wil om het lesmateriaal te laten gebruiken, bracht haar in gesprek met leraren en de klas. Haar bewondering voor leraren die voor de klas stonden in die tijd was zo groot. Uiteindelijk, nadat ze moeder werd, besloot ze toch de opleiding te doen en voor de klas te gaan staan.

Magda neemt ons mee in de veranderingen in het voortgezet speciaal onderwijs, de leerlingenpopulatie is de afgelopen jaren flink groter en anders geworden, leerlingen met andere uitdagingen die niet mee kunnen in het reguliere onderwijs komen ook terecht in het vso. Dit vraagt veel van de leraren en de scholen! Niet bang zijn om fouten te maken: van fouten maken kun je leren. Dit past ze nog dagelijks toe op haarzelf. Samen met de leerlingen vertrouwen bouwen, verbeteren, veranderen en leren! Bewust zijn van de belevenis van haar leerlingen, altijd zoeken naar verbetering en aansluiting met haar doelgroep, Magda straalt dit uit in alles wat ze doet en hoe ze dit vertelt! Prachtig om te horen van Magda hoe belangrijk de taak van het leraarschap is! Haar speerpunt als ambassadeur van Leraren van het Jaar is echt om leerlingen te helpen met leren leren! Ze wil echt een verschil maken in het onderwijs en ervoor zorgen dat scholen en leraren bewust worden van de noodzaak om leerlingen te begeleiden met plannen en leren organiseren! Pas als je weet hoe je moet leren, kun je de basisvaardigheden goed beheersen. Kijk of luister snel!

Teacher Tech Heroes #54 – Frans Houter

frans houter

De laatste aflevering van het derde seizoen van de Teacher Tech Heroes is live! We sluiten dit seizoen af met een welbekende van Edutrainers: Frans Houter. Al enkele jaren is Frans één van de kartrekkers van digitalisering en professionalisering van digitale (didactische) vaardigheden op zijn school 2college. Binnen de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is hij ook continu bezig met de vraagstukken rondom digitaal onderwijs. Maar Frans is allereerst leraar. Frans kwam per ongeluk in het onderwijs terecht. Hij studeerde eerst microbiologie en wilde daarna gewone biologie op hbo-niveau studeren, maar dat was alleen beschikbaar via de lerarenopleiding. Tijdens zijn tweede studiejaar begon hij te werken als docent Biologie, studeerde daarna nog Onderwijskunde en rondde deze af met een Master Onderwijskunde en Verandermanagement. Negentien jaar later staat Frans nog steeds voor de klas, maar houdt zich daarnaast bezig met digitaal onderwijs. Frans neemt ons mee in hoe ze digitale geletterdheid en digitaal burgerschap vorm hebben gegeven op zijn school. Hoe ze continu aandacht geven aan mediacompetenties en hoe ze daarin ook doordacht werken aan het vergroten en verbeteren van de digitale vaardigheden van niet alleen leerlingen, maar ook de collega’s binnen de school.

Frans benadrukt de urgentie rondom digitale vaardigheden en waarom ze op zijn school vooruitlopen op de invoering van digitale geletterdheid in het curriculum. Ze ontwikkelen hun eigen lessen en springen in op thema’s die actueel zijn, een mooi voorbeeld van een vooruitstrevende school. Van het mobieltjesverbod, de opkomst van AI tot het onderwijsontwerp en de invloed van technologie in het onderwijs; een greep van de thema’s die aan bod kwamen in deze aflevering.

Ga naar de bovenkant