Emidio Barreto

Onze gast van deze week, Emidio Barreto, is techniekdocent aan het Techniekcollege Rotterdam. Hij deelt zijn ervaringen en perspectieven op het onderwijs, waaronder zijn overstap naar het leraarschap na verschillende beroepen in het bedrijfsleven.

Emidio benadrukt het belang van het begeleiden van jonge volwassenen in het MBO, waarbij het niet alleen gaat om het opleiden voor een specifiek beroep, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en groei. Hij bespreekt het gebruik van technologie in de klas, waarbij hij de mobiele apparaten van leerlingen integreert in het leerproces en hen de ruimte geeft om op een creatieve manier te leren.

Daarnaast wordt gesproken over de uitdagingen van de digitale maatschappij, de impact van de coronaperiode op het onderwijs, en het belang van gemotiveerde leraren en een ondersteunende omgeving voor leerlingen. Emidio benadrukt het belang van het creëren van een veilige omgeving waarin studenten zich kunnen ontwikkelen en hun eigen identiteit kunnen vormgeven. Hij legt ook de nadruk op het respectvolle contact tussen leraren en leerlingen, waarbij de hiërarchie soms vervaagt in een meer gelijkwaardige relatie. Het gesprek eindigt met de discussie over het gebruik van technologie en social media door studenten, waarbij Emidio pleit voor het begrijpen en aansluiten bij de belevingswereld van studenten, en hen begeleidt naar een evenwicht tussen technologiegebruik en persoonlijke ontwikkeling. Wederom een prachtige aflevering van de Teacher Tech Heroes!