Samen werken aan nog beter onderwijs…
Menukaart digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid is van cruciaal belang. In een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het essentieel dat zowel leerlingen als leraren de kennis en vaardigheden bezitten om effectief, kritisch en veilig met digitale middelen om te gaan.

Digitale geletterdheid omvat niet alleen het kunnen gebruiken van digitale tools, maar ook het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van informatieverwerking, communicatie, creatief gebruik van technologie en digitaal burgerschap. Hierdoor kunnen leerlingen zich beter voorbereiden op hun toekomstige rollen in de maatschappij en de arbeidsmarkt.

In het onderwijsveld heersen er veel vragen rondom digitale geletterdheid… dit nieuwe leergebied brengt een grote behoefte aan inzicht, kennis en kunde met zich mee.

De noodzaak van beheersing van digitale vaardigheden neemt toe in de maatschappij. De invoering van digitale geletterdheid in het curriculum biedt een goede kans om kansenongelijkheid door lage digitale geletterdheid te verkleinen.

Veel scholen zijn in de afgelopen jaren al druk bezig geweest met de invoering van digitale geletterdheid in hun onderwijs. Met de komst van de kerndoelen en de nadruk op vakintegratie neemt de bewustwording en de urgentie toe.

manager toont digitale geletterdheid iconen aan

Kennis en expertise delen

Ondanks de richtlijnen van Kennisnet en de komst van een Expertisepunt digitale geletterdheid zijn nog heel veel scholen op zoek naar best practices om een visie op digitalisering en een visie op digitale geletterdheid te vormen.

Scholen spreken een behoefte aan ondersteuning uit om menselijke en materiële randvoorwaarden in kaart te brengen, doelen en resultaten te definiëren, keuzes te maken, de bijbehorende activiteiten planmatig uit te voeren en de kwaliteit ervan te borgen.

Edutrainers is al jaren een betrouwbare partij rondom digitalisering van het onderwijs, digitale vaardigheden en digitale geletterdheid. Voor en door het onderwijs ondersteunen we scholen met een doordachte en duurzame aanpak rondom de invoering van digitale geletterdheid in het dagelijkse onderwijs.

Kennis delen zit in onze aard; als lid van Onderwijsontwikkeling Nederland, de branchevereniging van adviesbureaus voor het onderwijs, hebben we de krachten gebundeld met onze con-collega’s om scholen te helpen met meer inzicht rondom digitale geletterdheid.

Menukaart digitale geletterdheid

Met de ‘Menukaart digitale geletterdheid’ hebben we een overzicht gemaakt van de interventies op het gebied van digitale vaardigheden in het onderwijs. Op deze wijze laten we zien dat er een breed netwerk bestaat aan expertise en ondersteuning voor scholen.

De menukaart biedt een overzicht van zowel gespecialiseerde partijen op het gebied van digitale geletterdheid als ervaren organisaties die al jaren actief zijn in het onderwijs. Samenwerking staat hierbij centraal, omdat we geloven dat het bevorderen van digitale geletterdheid een gezamenlijke inspanning vraagt.

Door deze samenwerking kunnen scholen nu al concreet aan de slag met digitale geletterdheid. We ondersteunen elkaar, én de scholen, om ervoor te zorgen dat iedereen klaar is voor de verdere digitalisering van onze maatschappij.

Edutrainers draagt met trots bij aan de Menukaart digitale geletterdheid door onze expertise en ervaring te delen om digitale vaardigheden binnen het onderwijs te bevorderen.

Via de Menukaart digitale geletterdheid maken we inzichtelijk wat er mogelijk is op het gebied van digitale vaardigheden in het onderwijs. Samen met de leden van Onderwijsontwikkeling Nederland, maar ook vooral samen met de experts uit het onderwijsveld en onze betrouwbare partners binnen ons netwerk. Zo zorgen we ervoor dat iedere school op iedere vraag een antwoord kan vinden rondom digitale geletterdheid.

icoon tekst

Visie op digitale geletterdheid

In co-creatie met een werkgroep binnen jouw organisatie gaan we aan de slag met visie- en beleidsontwikkeling rondom digitale geletterdheid dat aansluit bij jullie identiteit en onderwijsdoelen.

icoon doel

Kerndoelen versus lerarencompetenties

Wat is de relatie tussen de kerndoelen digitale geletterdheid en de digitale competenties van leraren?

In onze whitepaper geven we inzicht over de relatie tussen de DigCompEdu (het referentiekader van digitale vaardigheden van leraren), de DigComp (het referentiekader van digitale vaardigheden van burgers) en de kerndoelen van het curriculum digitale geletterdheid. De whitepaper onderstreept de noodzaak van digitale geletterdheid, met specifieke aandacht voor kritische informatievaardigheden, privacy, cybersecurity en inclusie, om leraren en leerlingen beter voor te bereiden op een door technologie gedreven toekomst.

icoon gebruikers

Scans en analyse digitale competenties niveau van medewerkers

Het begint met inzicht, een doordachte implementatie van digitale geletterdheid is nauw gekoppeld aan de digitale vaardigheden van leraren en overige onderwijsprofessionals. Hoe staat het met de digitale geletterdheid van jouw personeel?

Analyse leervragen en leerbehoeften

Specifieke vraagstellingen rondom successen, uitdagingen en leerbehoeften in relatie met digitale geletterdheid is vaak niet of nauwelijks inzichtelijk. Aan de hand van een vragenlijst identificeert Edutrainers deze onderwerpen per deelnemer, per afdeling of per school/bovenschool.

icoon microfoon

Podcast Teacher Tech Heroes

Een krachtige podcastreeks vol inspirerende interviews met toegewijde leraren rondom digitalisering van het onderwijs en digitale geletterdheid. Ontdek hun verhalen, successen en uitdagingen. In een wereld die nooit stilstaat, waar groei en verandering de norm zijn, ontdekken we samen hoe deze leraren voortdurend evolueren, verbeteren en leren.

icoon stapel

Deskundigheid leraren en onderwijsprofessionals

We bieden een breed scala aan opleidingen aan rondom digitale geletterdheid en digitale bekwaamheid, laat je inspireren door onze workshops:

Meer workshops ontdekken?

icoon school

Digitale vaardigheden vergroten en verbeteren

De leerblokken in de Edutrainers Academy zijn opgebouwd vanuit de digitale competenties van de Europese referentiekaders (DigCompEdu en DigComp) naar de technologie die gebruikt wordt op school. Kort, praktisch en direct toepasbaar. Binnen 30 minuten werken aan het vergroten en verbeteren van digitale geletterdheid.

icoon schild

HackShield

Eenvoudig en kosteloos aan de slag met jouw leerlingen met digitale geletterdheid?

HackShield Future Cyber Heroes leert kinderen via klassenquests op een speelse manier over digitale geletterdheid en digitaal burgerschap.

Wil je weten hoe je Hackshield kunt integreren in je lessen? Maak een kosteloos account aan in de Edutrainers Academy en kies voor het leerblok Hackshield

 

Meer informatie over Hackshield

Onderwijsontwikkeling Nederland is de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus voor onderwijs. Onze leden, gecertificeerd met het Keurmerk Onderwijsontwikkeling, werken samen met scholen en besturen om onderwijs te verbeteren en innoveren. We zijn trots op onze samenwerking en gedeelde expertise, die niet alleen helpt bij de succesvolle implementatie van digitale geletterdheid, maar ook de zelfredzaamheid van leerlingen versterkt. Zo dragen wij bij aan gelijke kansen in het onderwijs.

OON logo

Heb je vragen of wil je meer informatie?