Van peuters tot pubers en studenten, Google for Education is een grote speler in het onderwijs geworden. Voor de invoering van de nieuwe leerlijn digitale geletterdheid is dit alleen maar positief. Google kan leraren goed ondersteunen om leerlingen digitale vaardigheden bij te brengen.

Digitale geletterdheid is één van de negen leergebieden van het nieuwe curriculum voor het primair, voortgezet en speciaal onderwijs gepresenteerd door Curriculum.nu. Uit de Monitor Digitale Geletterdheid Primair Onderwijs blijkt dat 72% van de leraren in één of meer vakken aandacht besteedt aan digitale geletterdheid. Maar uit het onderzoek komt ook naar voren dat slechts één op de tien leraren gebruikmaakt van een leerlijn digitale geletterdheid.

De leerlijn is nog in ontwikkeling, maar de richtlijnen zijn al gedefinieerd. Veel scholen zijn al bezig met digitale geletterdheid en gebruiken daarvoor verschillende technologische toepassingen. Software zoals Workspace for Education kan een goede ondersteuning bieden voor toepassingen in de leerlijn digitale geletterdheid. Probeer naast de ‘standaardfuncties’ als Agenda, Documenten en Gmail ook eens meer te ontdekken. Er is namelijk nog zo veel meer mogelijk.

Avonturen voor in de klas

Natuurlijk zijn de apps van Google er enerzijds om teksten te verwerken en presentaties te maken. Maar er zijn ook andere tools beschikbaar waardoor je jouw lessen naar een hoger niveau kan tillen. Neem bijvoorbeeld Google Expeditions. De leerlingen kunnen naar een museum of diepzeeduiken en dit zonder het klaslokaal te verlaten. Met virtual reality kunnen de leerlingen de wereld virtueel verkennen en met augmented reality worden abstracte concepten tot leven gebracht.

Versterk de samenwerking met Google Classroom

Classroom is een leeromgeving van Google op basis van Google Drive en Docs. Als docent kun je in Classroom lesgroepen maken, opdrachten opgeven, feedback geven en alles handig op één plaats bekijken. In een oogopslag kun je zien welke leerlingen de opdracht hebben afgerond. Ook kunnen leerlingen tegelijk werken in een document. Alles om samenwerken te stimuleren.

Investeren

Voordat we de kinderen dit nieuwe leergebied op een goede manier kunnen bijbrengen, is het van groot belang dat alle leraren ook genoeg middelen krijgen om zelf digitaal geletterd te worden. Op dit moment zijn hier nog geen officiële richtlijnen voor en ligt het bij schoolbesturen zelf om het lesgevend personeel hierin te ondersteunen.

Ben je benieuwd geworden in hoeverre jij digitaal geletterd bent? Maak onze gratis vaardighedenscan toegespitst op Google W. Wil je meer weten over digitale geletterdheid? Download dan onze kersverse whitepaper ‘Digitale geletterdheid… voor leraren’.

E-learning Office 365 voor het onderwijs proberen?