Teacher Tech heroes! Een reeks aan interviews met leraren die met ons delen hoe ze hun onderwijs in coronatijd vorm hebben gegeven, wat hun beste momenten zijn, en wat hun grootste uitdagingen zijn geweest. Maar ook hoe ze technologie hebben ingezet om continuïteit van het onderwijs te borgen en te garanderen voor elk kind. In dit seizoen gaan we weer in gesprek met leraren over de digitalisering van het onderwijs!
Teacher Tech Heroes #18 – Dimitri van Dillen
We trappen dit seizoen af met een bekend gezicht van Edutrainers, namelijk Dimitri van Dillen, docent aan de ROC van Twente, medeoprichter van Onderwijs-op-afstand en Expert Trainer bij ons in het team. Maar ook, sinds kort, de ambassadeur van het MBO, als Leraar van het Jaar. Vanuit Lesbos, midden in een studentengerichte leerreis, blikt Dimitri terug op zijn eerste weken als Leraar van het Jaar, en deelt hij met ons zijn doelen voor dit jaar. We praten over digitale vaardigheden, digitale didactische vaardigheden en digitale geletterdheid. Wat is de impact op leraren van de digitalisering en hoe gaan de verschillende docenten om met vaardigheden van hun studenten?
Teacher Tech Heroes #19 – Erik Ex
Een nieuwe aflevering van seizoen 2 van de Teacher Tech Heroes met Erik Ex, docent geschiedenis in Amsterdam bij het Cygnus Gymnasium en afgelopen oktober uitgeroepen tot Leraar van het Jaar VO 2022-2023. Erik geeft niet alleen les in het VO, maar ook op de Lerarenopleiding en schrijft ook nog voor Trouw! Hij besloot ook om hele leuke en leerzame lessen te maken van dezelfde kwaliteit als een nieuwsitem van de NOS! Check zijn YouTube-kanaal: Stoomcursus Geschiedenis!
Erik neemt ons mee in zijn missie van Collectief Teacher: hoe werk je vaker en beter samen met jouw collega’s en hoe maak je afspraken om nog beter onderwijs te verzorgen voor elk kind?
Een mooi gesprek voor en door het onderwijs: over autonomie, kaders, leraarschap, maar ook over de inzet van technologie in het onderwijs! Met deze keer aan het einde nog een tip voor schoolleiders.
Teacher Tech Heroes #20 – Lennart van der Meulen
In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes deze week ging Laura in gesprek met Lennart van der Meulen, Meester op de IKC de Gouden Griffel van Stichting Laurentius en Leraar van het Jaar PO 2022-2023.
Lennart is ook bekend als de Dansvloermeester, hij heeft 2 bijzondere missies: meer meesters voor de klas en meer actief onderwijs!
Een interview bomvol energie en positiviteit! Leuk feitje: Lennart geeft altijd les op zijn sokken! Toch wel bijzonder, niet? Om de 20 minuten zorgt hij voor beweging in de klas, hij laat gerust de kinderen een rondje rennen, en daarna wordt er weer gewerkt. Ben je benieuwd hoe Lennart digitalisering gekoppeld heeft aan actief onderwijs?
Teacher Tech Heroes #21 – Steffie van der Meijden
Deze keer was Steffie van der Meijden te gast, mentorleerkracht op de VSO Heuvelrug College en Leraar van het Jaar 2022 Speciaal Onderwijs.
Als mentorleerkracht in het vso heeft Steffie van der Meijden zich ontwikkeld in het pedagogische aspect en weet zij alles van en over het gedrag. Het gedrag maakt haar nieuwsgierig en ze kijkt dan ook graag verder. Wat zit er onder het gedrag? Waardoor ontstaat het gedrag? En welke pedagogische interventie kunnen we inzetten? Met veel passie voor de doelgroep probeert zij gedragsproblemen te zien als uitdagingen en samen na te denken over hoe we het voor de leerling en ouders zo prettig mogelijk kunnen maken.
Ze is een prachtige ambassadeur voor het speciaal onderwijs; met een flinke dosis aan passie en enthousiasme vertelt ze graag over haar doelgroep en neemt ze ons mee vanuit haar klaslokaal in haar ervaring rondom digitalisering van het onderwijs.
Teacher Tech Heroes #22 – Bart Heeling
Deze keer sprak Laura Walter-Goudsmit met Bart Heeling, leerkracht SO+ klas bij Renn4. Bart reageerde op de aflevering van Steffie van der Meijden en van daaruit ontstond een kennismaking, de rest hebben we opgenomen in deze aflevering! Bart deelt de verhalen van het speciaal onderwijs op social media, op LinkedIn alleen heeft hij meer dan 50.000 volgers die wekelijks zijn post lezen. Hij laat zien dat gedrag altijd meer is dan alleen gedrag en legt uit hoe hij reageert op situaties die voorkomen in zijn klaslokaal!
Tijdens het gesprek zijn Laura en Bart uitgebreid ingegaan op het speciaal onderwijs, op gedrag, op lesgeven met technologie in de COVID-tijd en Bart sloot af met een prachtige tip!
Teacher Tech Heroes #23 – Annika Valk
In deze aflevering gaat Laura in gesprek met Annika Valk, Flexleerkracht bij BLICK op onderwijs & voorzitter PLG Boeiend Leren. Annika is invalleerkracht binnen de stichting, ze vervangt leerkrachten voor een langere periode, maar kan ook elke dag op een andere school van de stichting lesgeven ter vervanging van de vaste leerkracht. Lesgeven doet ze van groep 1 tot en met groep 8.
Annika is altijd bezig geweest om technologie in te zetten als middel voor het onderwijs. Ook heeft ze haar eigen Yurls-pagina ontwikkeld waar ze veel websites met les en oefenmateriaal heeft verzameld. Deze zet ze in voor de leerlingen van de klassen waar ze invalt, maar ze deelt deze ook met ouders en andere collega’s! Ter inspiratie hierbij de link: https://juf_annika.yurls.net/
Een mooi gesprek over onderwijs en technologie, maar ook over een bijzondere tak van sport als het gaat om onderwijs, invalleerkracht!
Teacher Tech Heroes #24 – Frank van den Ende
Deze week een bijzonder gesprek met Frank van den Ende. Frank is head of Fontys Pulsed. Fontys Pulsed is een team van interdisciplinaire, internationale onderwijshervormers bij Fontys. Ze ontwerpen meeslepende leeromgevingen om studenten, docenten en professionals te helpen hun volledige potentieel te ontketenen.
Frank is onderwijsvernieuwer en heeft het boek Hereik de school geschreven. In zijn boek doorloopt hij vijf fases die nodig zijn om een stevige onderwijsboom neer te zetten. Zorgen voor goed fundament. Her· eik· en (werkwoord) afgeleide van herijken. Een analogie waarin de karakteristieken van een boom worden gebruikt om aan de slag te gaan met de herdefinitie van een school, van fundament tot uitvoering.
Frank is ooit muziekdocent geweest en heeft gewerkt in het mbo. Hij ondersteunt nu onderwijsteams met het herontwerpen van hun onderwijs! Een man met veel expertise en veel inzichten.
Een gesprek over het fundament van onderwijs, over digitalisering, over de kern van onderwijs.
Teacher Tech Heroes #25 – Timo Vogels
Teacher Tech Heroes #26 – Denise Brilman
Deze week een aflevering vol onderwijs en technologie. Laura ging in gesprek met Denise Brilman, Adviseur Educatieve Technologie en MediaCoach bij Edulab ROC van Twente. Denise heeft 1,5 jaar geleden besloten om haar baan als docent Mens & Techniek om te ruilen voor een rol als Adviseur Educatieve Technologie. Denise is echt een duizendpoot als het gaat om onderwijs en tech, ze heeft lesmateriaal ontwikkeld en verschillende (educatieve) games gemaakt. Binnen de ROC van Twente helpt ze docenten met het inzetten van technologie in hun lessen. Haar passie en inzet bleven niet onopgemerkt, want ze won de Media en Onderwijsprijs van Beeld en Geluid op school! Een gesprek over inspiratie, ambassadeurs, inzet van technologie, digitale geletterdheid & digitale burgerschap, AI en hoe je leraren helpt om het beste uit zichtzelf te halen met innovatie!
Teacher Tech Heroes #27 – Joppe Bakens
Laura ging dit keer in gesprek met Joppe Bakens, lerarenopleider Engels bij Fontys Tilburg.
Oorspronkelijk was het niet zijn ambitie om voor de klas te staan, maar gaandeweg in zijn carrière ontdekte hij dat lesgeven echt zijn roeping was. Joppe is jaren werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs, daarna op de Hogeschool Rotterdam en sinds februari bij Fontys. Hij geeft Engels, taalkundig, skills en Teaching Methodology (vakdidactiek). Joppe deelde zijn inzichten over de lerarenopleiding en de verschillen tussen een voltijd en deeltijd opleiding. Maar ook over de motivatie en inzet van de doelgroep. Zijn missie: toekomstige docenten goed voorbereiden op het lesgeven in de praktijk. Uiteraard ging het gesprek ook over technologie in het onderwijs met een top en een flop. Aan het einde weer een prachtige persoonlijke tip van Joppe voor het onderwijs…
Teacher Tech Heroes #28 – Annelou Molendijk
Te gast in deze aflevering: Annelou Berg-Molendijk, finalist ‘Leraar van het Jaar voor het VO 2022’, onderwijs coördinator, taal coördinator en Mentor bij Praktijkschool HPC Centrum.
Annelou barst van enthousiasme en energie! Het interview met haar geeft ons een inkijkje in een bijzondere tak van het onderwijs: Het Praktijkonderwijs. Een sector die onderbelicht is, maar die ongelofelijk veel biedt aan de leerlingen die daar zitten! Wat voor rol speelt technologie en hoe zet Annelou deze in in haar onderwijs? Dit hoor je allemaal in het gesprek!
Teacher Tech Heroes #29 – Aline van de Hoef
Deze week ging Laura in gesprek met Aline van de Hoef, mentor op de VSO Heuvelrug bij Stichting Verderwijs.
Wat betekent het om mentor te zijn in het VSO? Welke vakken geef je? Waar bereid je de leerlingen op? Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk? Aline geeft ons een deep dive in alle facetten van het mentorschap! Haar inzichten en ervaring geven ons een inkijkje in het speciaal onderwijs.
Uiteraard het zou niet de Teacher Tech Heroes zijn als we het niet over de digitalisering van haar onderwijs hadden gehad! Devices, portfolio, weektaak en aansluiting op de maatschappij…
Aline heeft ook bewegend leren geïmplementeerd in haar school en overgedragen aan haar collega’s! En ook hier hebben ze met bewegend leren technologie geïntegreerd in het onderwijs! Wederom een bijzonder gesprek!
Teacher Tech Heroes #30 – Sanne Assink
Deze week ging Laura in gesprek met de TikTok-Juf, Sanne Assink! Sanne is leraar in het basisonderwijs op de Petrusschool in Hengevelde van Stichting Keender. Naast haar beroep als juf is ze ook content creator, ze maakt TikTok-video’s met haar leerlingen. Na het kijken van de documentaire The Social Dilemma begon ze met het inzetten van TikTok in haar klas. Haar leerlingen zijn bewust onherkenbaar in beeld! Zo leert ze de kinderen dat er kansen, maar ook risico’s zijn aan het gebruik van social media.
Met Sanne gingen we in gesprek over haar onderwijs, waarom en hoe ze voor de klas is komen te staan en op welke manieren ze technologie inzet in de klas, als middel, maar ook soms als doel! Wederom een prachtig gesprek!
Teacher Tech Heroes #31 – Eko Djajawasita
Eko is deeltijdstudent op de Hogeschool Utrecht om zijn bevoegdheid voor Docent Duits te halen en werkt 3 dagen in de week bij het MBO College Airport in Hoofddorp. Na 20 jaar werkervaring in de hospitality besloot Eko om voor de klas te gaan staan in het MBO. De coronacrisis is de nodige zet geweest voor hem om deze carrière switch te maken! Zijn passie voor de Duitse taal, zijn kennis en ervaring in de hospitality branche en zijn enthousiasme om kennis te delen, hebben ervoor gezorgd dat hij zijn talenten nu inzet voor het onderwijs!
Onze eerste gast die zowel studeert als voor de klas staat. Wat is de rol van technologie in de opleiding? Hoe zet Eko dat in met zijn studenten? Hoe draagt zijn ervaring in het bedrijfsleven bij aan zijn taak als docent?
Allemaal prachtige onderwerpen toegelicht door een man met passie voor lesgeven en leren, Duits en hospitality.
Teacher Tech Heroes #32 – Esther van Spaendonk-Huijben
In deze aflevering ging Laura in gesprek met Esther Van Spaendonk-Huijben, leerkracht in unit 6/7/8 op de basisschool de Vlinderakker van Stichting Samenwijs Opvang en Onderwijs. Esther begon met lesgeven op haar 20e! Heel bijzonder, kersvers uit de PABO kreeg ze gelijk de verantwoordelijkheid over groep 8.
Op haar school zorgen ze dat leerlingen heel zelfstandig aan het werk kunnen, ze werkt samen met 3 andere leerkrachten met een groep van 37 leerlingen. Ze neemt ons mee in hoe ze onderwijs hebben georganiseerd in deze samenstelling en hoe technologie hier in ondersteunt. Kinderen zijn vrij om te zitten waar ze willen tussen 2 lokalen en werken volgens een planbord waarop instructiemomenten duidelijk zijn vermeld! Technologie speelt een grote rol in deze onderwijsvorm, de leerkrachten zijn voortdurend op zoek naar verschillende verwerkingsmogelijkheden. Haar doel is om te zorgen dat de kinderen beschikken over alle vaardigheden die ze nodig hebben om zich optimaal te kunnen bewegen en ontplooien straks in het voortgezet onderwijs! Mooi om een inkijkje te krijgen in het onderwijs bij Esther!
Teacher Tech Heroes #33 – Daniëlle Koolmees
Deze week ging Laura in gesprek met Daniëlle Koolmees, vakleerkracht ICT en ICT-coördinator op de Paus Joannesschool van Stichting RVKO. Daniëlle heeft een bijzondere baan, ze is vakleerkracht ICT. Ze heeft jaren haar eigen groep gehad, maar sinds een paar jaren mag ze ICT lesgeven aan alle groepen. Haar affiniteit met technologie heeft haar altijd gedreven om te kijken hoe de digitale middelen een meerwaarde kunnen zijn voor haar onderwijs. Ze neemt ons mee in haar inzichten rondom digitalisering van het onderwijs, over de inzet van de digitale middelen om anders te organiseren, om lessen te verrijken. Ook zoomen we samen in op haar bijzondere rol als vakleerkracht en hoe haar directeur dit heeft gefaciliteerd en ervoor zorgt dat digitalisering niet alleen leuk is, maar ook leerzaam. Als ICT-vakleerkracht geeft ze niet alleen les, ze zet een leerlijn Digitale Geletterdheid uit, zoekt bijpassende materialen en neemt haar collega’s mee in de ontwikkelingen. Daarnaast helpt ze haar collega’s om dit te vertalen en in te zetten in het dagelijkse onderwijs!
Een mooi voorbeeld van goed digitaal onderwijs!
Teacher Tech Heroes #34 – Dina Aabbouz
Dina Aabbouz is docent op VSO De Burcht. De Burcht is een school voor voortgezet speciaal onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen (vso-zmok). Het is de interne school van Forensisch Centrum Teylingereind te Sassenheim. De leerlingen die in deze gesloten justitiële inrichting zijn opgenomen, krijgen onderwijs op school De Burcht. De Burcht is verbonden aan Stichting Aloysius.
Dina is een bijzondere docent, vorig jaar was ze genomineerd voor Leraar van het Jaar. Ze werkt sinds vorig jaar in de jeugdgevangenis. Ze heeft altijd op het MBO gewerkt met een kwetsbare doelgroep. Ze staat voor gelijke kansen voor iedere leerling en student. Voor haar is het erg belangrijk dat iedereen mag genieten van goed onderwijs! Dina kijkt naar iedere student als docent: verder dan het delict, verder dan hun dossier, ze kijkt naar de menselijke kwaliteiten en talenten. Voor haar is het zo belangrijk dat er meer awareness komt voor onderwijs voor deze doelgroep.
Teacher Tech Heroes #35 – Tamara Koopmans-Samson
Laura ging in gesprek met Tamara Koopmans-Samson, Onderwijskundig adviseur ICT en MediaCoach bij Stichting Spaarnesant. Tamara heeft 13 jaar lesgegeven aan kleuters, is 10 jaar ICT-coördinator geweest en werkt nu al bijna 5 jaar als roboticaspecialist en bovenschools ICT-coördinator. Geen enkele dag is hetzelfde bij Tamara, van school naar school. Haar werk bestaat onder andere uit gastlessen geven met Robotica, denk Bee-Bots, Lego en nog veel meer. Ze denkt mee over de inzet van digitale middelen op de scholen, helpt scholen met het beleid rondom digitalisering. Samen met haar collega werkt ze ook aan het beleid bovenschools. Een echte duizendpoot rondom ICT en onderwijs! Van onderwijsdoelen naar integratie van technologie. Van klein naar groot, kijken wat er kan en hoe het kan. Mooi om te horen hoe Tamara kijkt naar de digitalisering van het onderwijs en hoe haar expertise de scholen ondersteunt. Ze deelt ook met ons hoe ze een project met Minecraft en wereldoriëntatie hebben opgepakt en vormgegeven op een school!