Bij Edutrainers betrekken we klanten en potentiële gebruikers actief bij de ontwikkeling van onze e-learning. Op die manier krijgen we echt inzicht in onze doelgroep. En het is ook vooral inspirerend om samen te sparren over leeroplossingen waar daadwerkelijk behoefte aan is. Dat bleek ook tijdens een brainstormsessie die we donderdag 7 maart deden. Ons doel was om input op te halen voor een nieuwe leerroute Workspace op de Edutrainers Academy: werken en lesgeven met Workspace. We hadden daarvoor een aantal experts uit het veld uitgenodigd. Het werd een sessie vol positieve energie, die nuttige nieuwe inzichten opleverde.

Voor wie maken we onze e-learning?

In de eerste oefening vroegen we de experts om de verschillende typen collega’s in gedachten te nemen. Welke verschillende mensen moeten met de leerroute Workspace werken? Wat zijn hun kenmerken en hun leervragen? Wat motiveert hen? Wat houdt ze tegen? Dit resulteerde in een aantal persona’s die velen bekend voor zullen komen. Om er een paar te noemen:

  • ‘De angstige’ die te vaak negatieve ervaringen heeft gehad met technologie en daardoor bang is dat er van alles fout kan gaan.
  • ‘De onzekere’ – niet te verwarren met de angstige – die open staat om te leren, durft te vragen en bevestiging wil of hij/zij het goed doet.
  • ‘De dinosauriër’ die weinig heeft met technologie en weerstand voelt om ermee aan de slag te gaan.
  • ‘De onderzoeker’ die handig is met technologie en er gewoon mee aan de slag gaat in de les.
  • ‘Het ja, maar-type’ die wel technologie wil gebruiken, maar onder de voorwaarde dat het zijn of haar lespraktijk niet te veel verandert.
  • ‘De jonge tech savvy’ die het allemaal wel lijkt te weten, maar ondertussen de didactische ICT-vaardigheden mist.
Brainstormen over leerroute G Suite met ervaringsdeskundigen

Wat heeft elke doelgroep nodig?

Wat heeft ieder van deze persona’s nodig om met Workspace aan de slag te gaan? En waar moeten we dus in onze e-learning of blended leeroplossingen rekening mee houden? Dat waren de volgende vragen die we de ervaringsdeskundigen stelden. De antwoorden waren even simpel als verhelderend. Waar ‘de angstige’ bij de hand genomen wil worden, is het bij ‘de dinosauriër’ belangrijk om eerst de weerstand te overwinnen. ‘De onderzoeker’ hoef je eigenlijk weinig te leren, maar die kun je wel een voortrekkersrol geven in de school. ‘De onzekere’ wil je kleine praktische succeservaringen laten opdoen. En ‘het ja maar-type’ maak je vooral enthousiast door de didactische meerwaarde als vertrekpunt te nemen.

Ontwikkelen met experts brainstorm

Leerroute Google Workspace: start met het waarom

Al brainstormend kwamen we tot de conclusie dat er één belangrijk uitgangspunt is dat voor iedere doelgroep geldt. Voordat je uitlegt wat er allemaal mogelijk is met Workspace, moet je gebruikers eerst overtuigen van de meerwaarde om überhaupt digitaal te gaan werken. Belangrijk dus om eerst stil te staan bij het waarom en bij de praktische en didactische voordelen. Je wilt de doelgroep voorhouden wat er allemaal mogelijk is. Niet alleen in vergezichten, maar ook in kleine praktische toepassingen die je morgen al in je lessen kunt gebruiken. Als je mensen daarin mee kunt nemen, zullen ze vanzelf gemotiveerd zijn om met de tools aan de slag te gaan.

Aan de slag met leerlingen

Een andere conclusie was dat het aanbod zich vooral moet richten op het werken met leerlingen. Op veel scholen zie je dat er chromebooks zijn aangeschaft voor leerlingen, terwijl docenten zelf in een Office 365 of andere omgeving werken. Dat betekent dat het leren werken in Workspace altijd een relatie moet hebben met de leerling. Je moet natuurlijk als leraar zelf weten hoe je in de basis werkt met apps als Google Documenten, Formulieren en Google Drive. Maar je wilt vooral ook zien hoe je deze apps praktisch kunt gebruiken in je lespraktijk. Of hoe je bijvoorbeeld een Google Classroom inricht voor je leerlingen.

Leerroute Workspace in Edutrainers Academy

Voor ons was deze brainstormsessie de start van de productie van een nieuwe leerroute werken en leren met Workspace. Vorige week maandag zijn we de eerste ‘sprint’ gestart en het mooie is dat we de inzichten uit de brainstorm direct mee hebben genomen. Bijvoorbeeld in de keuze voor de eerste vier leerblokken die we nu aan het maken zijn. Komende vrijdag kunnen we hier het eerste resultaat al van laten zien. We nodigen ook weer gebruikers uit om ons feedback te geven. Zo kunnen we in de tweede ‘sprint’ meteen bijsturen. Met als uiteindelijk doel een mooi e-learningaanbod voor Workspace in Edutrainers Academy waar iedereen blij van wordt.

Wil je ook meedenken over onze nieuwe leerroute werken en lesgeven met Workspace? Of wil je feedback geven op de eerste leerblokken in deze leerroute? Laat hieronder een reactie achter of vul de enquête in.

Ben je benieuwd naar de eerste reacties op Edutrainers Academy? Lees verder.

Wil je ons ook helpen?