Ontwikkelen met ervaringsdeskundigen #1: de eerste reacties op Edutrainers Academy

Op 21 januari 2019 ging Edutrainers Academy live. Er staan veertig leerblokken klaar op academy.edutrainers.com en daar komen er nog meer bij. Allemaal ontworpen volgens de leerlijn De leraar als professional in een digitale wereld en met de eindgebruiker in gedachten. Want om e-learning in het onderwijs te laten slagen moet het zo goed mogelijk aansluiten bij degene die ermee aan de slag gaat. Daarom besloten we een rondetafelsessie te organiseren.

Op donderdagmiddag kwart over vier ging de bel. De eerste rondetafelbezoeker stond voor de deur! Wat voor feedback zullen we ontvangen? Valt het in de smaak? Werkt het zoals we van tevoren bedachten? Allemaal vragen waar we nu antwoord op zouden krijgen.

Toewijding en visie

De deelnemers kwamen van heinde en verre, van Limburg tot Alkmaar, naar ons kantoor in Amsterdam en konden vanuit verschillende rollen meepraten: van ICT-coaches tot een bovenschools directeur onderwijsinnovatie. Geweldig om te zien dat zoveel mensen zich zo toegewijd inzetten om in het onderwijs te professionaliseren! En mooi dat we allemaal dezelfde visie met elkaar deelden.

E-learning in het onderwijs: de eerste reacties

Die gedeelde visie werd duidelijk door de oefeningen die we deden. Allereerst kreeg iedereen een stapeltje post-its om alles op te schrijven over onze e-learning. Wat vonden ze ervan? De pluspunten in een notendop: korte leerblokken die in 15-30 minuten te volgen zijn, overtuigende inhoud en rustige vormgeving. Natuurlijk was er ook input voor verbetering. Bijvoorbeeld de wens om samen te kunnen werken in een leerblok en om meer te personaliseren. Waardevolle input die we graag meenemen in de verdere ontwikkeling van Edutrainers Academy.

Onze ideeën getoetst

Bij Edutrainers hebben we allerlei ideeën over onderwerpen en functionaliteiten die van toegevoegde waarde zijn voor onze e-learning. Denk aan onderwerpen als certificaten, badges en automatische feedback, maar ook aan Office 365 of e-learning met een leerlijn als basis. Maar zitten we daarbij ook op een lijn met onze gebruikers? Daarvoor deden we de volgende oefening. Deelnemers ontvingen kaartjes met daarop diverse onderwerpen. Aan hen de taak om ze in volgorde te leggen van belangrijk naar minder belangrijk. Dit leverde een leuke discussie en interessante inzichten op.

e-learning in het onderwijs: de eerste reacties op Edutrainers Academy

Een paar voorbeelden: alle deelnemers waren het met elkaar erover eens dat een leerlijn de basis moet vormen voor e-learning. Op basis daarvan kun je (persoonlijke) leerroutes uitstippelen. Daarnaast werd duidelijk dat de behoefte aan e-learning rondom de twee grote platforms Office 365 en G Suite het grootst is. Maar niet iedereen vond het belangrijk om badges en certificaten aan de e-learning te verbinden. Ook het belang van face-to-face trainingen was niet unaniem.

Face-to-facetrainingen voor digitale nieuwkomers

Het laatste onderwerp op de agenda was het bespreken van face-to-facetrainingen voor digitale nieuwkomers. Wij verkopen e-learning in het onderwijs, maar niet iedereen is digitaal vaardig genoeg om zelfstandig te leren via e-learning. Hoe zorg je ervoor dat ook deze groep zich kan professionaliseren op het gebied van digitale vaardigheden? Niet iedereen voelde de behoefte voor een dergelijke training. Wel had elke deelnemer een idee over hoe je dit het beste kunt aanpakken: via een buddyschap of door deze doelgroep aan de hand te nemen, bijvoorbeeld. Ook zijn inspiratie en motivatie een belangrijk voor deze doelgroep volgens onze deelnemers.

Met alle feedback houden we rekening bij het verder ontwikkelen van Edutrainers Academy. Wil je ook een keer aansluiten bij een rondetafelsessie? Stuur een mail naar info@edutrainers.com.

Nieuw!

Probeer de e-learning in Edutrainers Academy

Vraag vrijblijvend een demo aan

Aanmelden
Door |2019-03-26T09:39:25+00:00februari 7th, 2019|Categorie: Edutrainers|

Over de auteur:

Elin Sleebos
De wereld beweegt en zo ook het onderwijs. Eigentijds onderwijs dat past bij de leerling is waar ik mij 100 procent voor inzet. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alles wat er speelt in onderwijsland. Heb jij een goed idee? Laat het me weten en laten we samen zorgen voor eigentijds onderwijs.

2 Reacties

 1. Avatar
  Karin N8jeboer 8 februari 2019 at 12:05 - Reply

  Hallo Elin,

  Ik doe een cursus voor herintreders in het basisonderwijs bij de Marnix hogeschool in Utrecht. Jullie e-learning zou perfect in het programma passen. Misschien eens contact opnamen met Mieke Staal? Zij coordineert deze cursus dit jaar voor de eerste keer. Ik kwam bij toeval op jullie site terecht en zie voor mezelf als oudere herintreder veel mogelijkheden voor bijscholing die ik nergens anders kan vinden, nl. Precies toegespitst op waar we als herintreders binnen de school tegenaan lopen.

  Succes!
  Karin Nijeboer

  • Elin
   Elin 11 februari 2019 at 17:10 - Reply

   Beste Karin,

   Wat leuk dat je reageert op mijn blog! En wat een leuk bericht! Ben je zelf al eens gaan kijken in onze online omgeving. Daar staan in ieder geval 6 gratis leerblokken klaar om te doen.
   Ik zet dit bericht direct door naar mijn collega Emma Paul. Zij zal contact zoeken met Mieke Staal.

   Bedankt! En jij heel veel succes en plezier in het onderwijs!

   Groet,
   Elin Sleebos

Laat een reactie achter