De nieuwe cao’s voor het onderwijs (po en vo) zijn alweer enige tijd bekend. Met de loonsverhoging ben je waarschijnlijk al erg blij, echter kun je nog meer halen uit deze aangepaste arbeidsovereenkomst. Het Individueel Ontwikkelbudget (IOB) wordt in 2020 en 2021 namelijk ook verhoogd met €100 per jaar (naar rato van de werktijdfactor). In deze blog geven we je daarom tips om jouw IOB op een functionele manier te besteden.

Laat geen kansen liggen! Je kan jouw ontwikkelbudget namelijk – de naam zegt het natuurlijk ook al – helemaal op maat maken. Vaak wordt dit budget in de praktijk ingezet voor teamscholing, wat natuurlijk een optie is. Het is echter wel de bedoeling dat je eigenaar bent van jouw leerproces en dat je de IOB daarom ook inzet voor jouw persoonlijke professionalisering en ontwikkeling. 

Natuurlijk is het een drukke tijd geweest, wij van Edutrainers snappen daarom maar al te goed dat je misschien geen tijd hebt gehad om over de invulling van jouw budget na te denken. Maar nu we langzaam gewend raken aan het ‘nieuwe normaal’ van het hybride onderwijs, is er wellicht wat meer ruimte en tijd om dit wel doen. 

Misschien is het weleens aangekaart in je functioneringsgesprek, het formuleren van een ontwikkelvraag. Nu is de kans om er dan ook echt concreet iets mee te doen! Of ben je in de afgelopen periode tegen bepaalde zaken aangelopen en kwam je erachter dat jouw gereedschapskist aan bijvoorbeeld digitale tools nog niet rijkelijk gevuld is? 

We hopen dat we je met de onderstaande tips een eindje op weg helpen bij het maken van de juiste keuzes wat betreft de invulling van jouw IOB.

Een leven lang leren…

  • Probeer je te onderscheiden – Wist je dat een groot gedeelte van IOB’s niet wordt besteed? Wanneer je dit juist wel doet onderscheid je je al van jouw collega’s. En door het volgen van bijvoorbeeld een e-learning help je niet alleen jezelf maar ook jouw collega’s en team om up- to-date te blijven van innovaties in het onderwijs. 
  • Denk ook aan groei – Wellicht heb je doorgroeimogelijkheden, of wil je zelf graag een andere functie gaan bekleden. Denk daarom functie overschrijdend bij de keuze van jouw besteding. Ontwikkel bijvoorbeeld competenties als: communiceren, samenwerken én reflecteren.
  • Vergeet je interesses en talenten niet! – Waar blink je in uit? Het is ook nooit verkeerd om je in die specifieke competenties nóg beter te verdiepen. En misschien geeft dat je ook energie om een volgende keer voor iets te kiezen waar je een beetje tegenop ziet.
  • Kijk naar de visie van jouw school – Bespreek met je collega’s of een leidinggevende waar jullie als school heen willen. Wellicht blijven jullie digitale content creëren en is het daarom verstandig je hier nog meer in te gaan verdiepen om zo je digitale geletterdheid te verhogen. 
  • Breid je duurzame inzetbaarheid uit – Dat we in een snel veranderende wereld leven hebben we allemaal gemerkt. Daarom is het ook zo belangrijk om je te blijven verdiepen en ontwikkelen. Door jezelf op allerlei gebieden te ontplooien – zoals bijvoorbeeld digitaal toetsen en het analyseren van data – houd je regie over je eigen loopbaan en creëer je meer zekerheid. 

Om je – bij een goede besteding van jouw IOB – tegemoet te komen, kun je vanaf nu ook losse leerblokken aanschaffen in onze Academy. En o ja, of jouw school nou met Microsoft of G Suite werkt maakt trouwens niet uit. Wil je eerst een leerblok uitproberen? Geen probleem. Neem bijvoorbeeld: ‘Microsoft 365: van start met Teams’ of ‘G Suite: van start met Google Classroom’, deze zijn kosteloos te maken…

E-learning Office 365 voor het onderwijs proberen?