Aandacht voor schoolleiders in de digitale transformatie van het onderwijs

Op het moment van schrijven zitten we weer in zeer onzekere tijden vanwege Covid-19. De afgelopen maanden waren een rollercoaster. Zicht op een rustiger periode is er helaas nog niet. Met enorm veel respect kijk ik samen met mijn team naar de creativiteit en de veerkracht van het personeel in het onderwijs. Er wordt alles op alles gezet om continuïteit van het lesgeven en het welzijn van leerlingen te waarborgen. En dat naast alle overige uitdagingen waarmee het onderwijs te maken heeft, waaronder het nijpend lerarenpersoneelstekort.

mensen met puzzelstukken

We zien de rol van de schoolleider langzaam maar zeker veranderen in die van crisismanager. Zorgen voor mensen voor de klas, zorgen dat de scholen veilig open kunnen blijven, zorgen voor de juiste faciliteiten om goed digitaal onderwijs te kunnen organiseren. Dit valt echt niet mee en het mag nogmaals gezegd worden: jullie doorzettingsvermogen blijft niet onopgemerkt! Houd vol!  

Als MRlid van de school van mijn dochter, als mama, maar ook als directeur van Edutrainers en met een groot hart voor het onderwijs, voel ik jullie pijn. Ik probeer op mijn manier met mijn expertise in digitalisering en onderwijs probeer ik een bijdrage te leveren in de vorm van kennis en extra denkkracht. 

Gelukkig doe ik dat niet alleenMijn team en de partners van Edutrainers delen dezelfde passie voor het onderwijs en eenieder draagt bij waar mogelijk. 

Vanuit deze invalshoek ben ik enige tijd geleden samen met Greg Priem (Speyk), Sabine Kokee (E-learning Wizard) en Jessica Blijleven (Speyk) begonnen met schrijven van een reeks artikelen om schoolleiders te helpen met hun rol in deze digitaal transformerende onderwijswereld.

We kunnen de huidige situatie niet oplossen. Wel hebben we onze expertise en kennis gebundeld en in gezamenlijkheid een drietal gave artikelen geschreven, waarmee we u verder op weg helpen om uw kennis te verbreden.  Met als doel nog beter te kunnen anticiperen op de digitalisering en veranderingen, dealen met lerarenuitval en -tekorten en flexibel bewegen in blended lesgeven en lerenSamen werken we aan nog beter onderwijs voor elk kind. 

Onderstaande artikelen zijn kosteloos te downloaden. We hopen dat ze jullie inspireren en een positieve bijdrage kunnen leveren aan blijvend professionaliseren in een bijzondere periode. 

Deel 1: Pak je rol! 

We laten je zien dat het belangrijk is om als schoolleider je rol te pakken als facilitator van leren van en met elkaar. 

Deel 2: De professionele leer- en werkgemeenschap! 

Hoe organiseer je het leren in een PLGEen uitwerking, aan de hand van een casus rondom digitale transformatie. 

Deel 3: Duurzaam en veilig digitaal onderwijs en leren 

Hoe creëer je een veilig en toekomstgericht technologisch fundament? Pak de regie! 

 

We wensen jullie heel veel kracht en sterkte de komende periode, 

Veel leesplezier, 

Met vriendelijke groet, 

Laura Walter-Goudsmit 

DOWNLOAD HIER ONDER DE ARTIKELEN IN EEN KEER

Door dit formulier in te sturen, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens volgens ons privacybeleid.

Je digitale vaardigheden
onder de loep nemen?

Probeer kosteloos onze digitale vaardigheden
scans voor OP en OOP.
Binnen enkele minuten verkrijg je inzicht in
jouw niveau en jouw persoonlijke leerroute.