apps en tools logo

Apps en tools

Elke school heeft een keuze gemaakt voor een technologisch platform waarmee ze werken en leren. Edutrainers heeft de leerlijnen digitale vaardigheden uitgewerkt in een apps en tools-variant. In deze leerlijn kunnen deelnemers hun digitale geletterdheid vergroten en verbeteren door het leren in de verschillende leerblokken van de 4 verschillende niveaus.

man staat met armen open voor icoon met 2 personen die wisselen

De basis

Ken je dat ook? Veel tijd kwijt zijn aan klassikale uitleg en geen idee of iedereen het begrepen heeft? Je weet dus ook niet wie extra hulp nodig heeft en voor wie de uitleg te lang duurde. Met Flipping the classroom is dat verleden tijd.

2 personen houden een puzzelstuk vast

Flip je les via Edpuzzle

Telkens wanneer je je leerlingen een video laat kijken, zitten ze onderuitgezakt voor het scherm of hebben ze er niets van onthouden. Met Edpuzzle voeg je vragen toe aan de video. Zo bouw je controlemomenten in en zorg je dat leerlingen actief met de lesstof bezig zijn.

bovenaanzicht van schrijvende handen, koffie en een tablet met een video aan

Eigen video’s maken

Je bent al lang aan het zoeken op internet naar een geschikte instructievideo ter inleiding van je les. Het is allemaal net niet wat je zoekt. Je besluit om zelf maar een instructievideo in elkaar te zetten voor je geflipte les. In dit leerblok leer je hoe makkelijk dat is.

computer met wereldbol en cursor

Internetbasisvaardigheden

Alles gaat tegenwoordig via internet. Ook het onderwijs heeft er profijt van. Al die leuke lessen en lesideeën die je online kunt vinden op verschillende onderwijswebsites. Met dit leerblok leer je de basisfunctionaliteiten van het internet kennen.

Wolk met drie servers

De cloud: Het concept

De cloud… heb jij er wel eens van gehoord? Maar hoe sla je bestanden op in de cloud? En waar worden ze bewaard? En nog belangrijker: wat heb je er aan? In dit leerblok maak je kennis met het concept en de voordelen van werken in de cloud.

verschillende electronische apparaten

De digitale belevingswereld van de jeugd

Jij weet wat jij met je telefoon doet, maar weet je ook waar je leerlingen zich mee bezighouden? In dit leerblok verdiep je je in de digitale competenties van je leerlingen, om je bewust te worden van jouw rol en om alle kansen te benutten die deze digitale wereld je biedt in de klas!

computer laptop tablet en smartphone

Digitale media: De basis

Informatie zoeken en vinden, lesmateriaal maken, en zelfs communiceren en samenwerken gaat tegenwoordig vaak digitaal. Niet alleen jij hebt te maken met digitale media, maar ook je leerlingen. Na dit leerblok heb jij een basisbegrip van digitale media.

leraar wijst naar scherm met socrative logo

Kennis testen met Socrative

Wil je graag snel de kennis van al je leerlingen testen? Zonder blaadjes te hoeven uitdelen en na te kijken? Gebruik dan digitale quizzen! In dit leerblok ga je dat doen met Socrative.

4 personen delibereren voor document, 2 akkoord, 2 niet akkoord

Stemmen via polls

Als je jouw leerlingen laat stemmen of vraagt naar hun mening zijn ze direct betrokken. Maar hoe organiseer je het stemmen op een leuke en effectieve manier? In dit leerblok leer je hoe je dat doet met een poll.

jonge vrouw zit op bureau met laptop, vinkjes op de achtergrond

Taken organiseren met Trello

Je hebt behoefte aan overzicht over je taken, je wilt samenwerken met je collega’s of je wilt je leerlingen leren plannen. Het kan allemaal met Trello! En aan het einde van dit leerblok kun jij dit ook!

laptop met slot beveiliging en sleutel op voorgrond

Veilig internetten: De basis

Er zijn tegenwoordig allerlei manieren waardoor iemand zich door een online ervaring naar en/of onveilig kan voelen. In dit leerblok werk je aan je digitale competenties om veilig te kunnen internetten.

2 vrouwen zittend voor media speler

Video’s maken met Screencast-O-Matic

Soms wil je een leerling of een collega laten zien hoe iets werkt op de computer of bij een app of tool. Dat kan heel makkelijk door je eigen scherm op te nemen. In dit leerblok leer je een schermopname te maken met Screencast-O-Matic.

3 personen doen een quiz, eentje heeft gewonnen

Interactieve lessen geven met Pear Deck

Een klas vol leerlingen die actief meedoen aan jouw les… Welke leraar wil dat nou niet? Je kunt dat bereiken door je instructie af te wisselen met interactieve vragen. In dit leerblok leer je hoe je dat doet met Pear Deck.

Je digitale vaardigheden
onder de loep nemen?

Probeer kosteloos onze digitale vaardigheden
scans voor OP en OOP.
Binnen enkele minuten verkrijg je inzicht in
jouw niveau en jouw persoonlijke leerroute.