Altijd in beweging, nooit stilstaan, verbeteren, veranderen, leren… Het onderwijs stopt nooit en blijft maar vooruitkijken. Nog beter onderwijs voor elk kind, ook in coronatijd. Door de druk van het NPO, de zorg, de dagelijkse uitdagingen van corona hebben we met z’n allen niet of nauwelijks de tijd gehad om even te reflecteren, en om met elkaar de positieve kanten en de prestatie te vieren van deze periode.
Teacher Tech Heroes #1 – Kirsten Cuppen
Vandaag het eerste interview met Kirsten Cuppen, finaliste Leraar van het Jaar 2021 en in de top 50 van de Global Teacher Prize Varkey Foundation UNESCO. Kirsten is docente Nederlands, rekenen en Loopbaanbegeleiding, en co-initiator van Talentpaspoort. Als docente zoekt ze altijd naar verbinding; met studenten, leraren, scholen en bedrijven om samen het onderwijs nog beter te maken. Onze directeur Laura Walter-Goudsmit ging in gesprek met haar… spoiler alert… de passie spat er af. Veel plezier met kijken!
Teacher Tech Heroes #2 – Jasper van der Noordt
Deze week is Meester Jasper aan het woord, Speciaal Onderwijs docent op het Brederocollege en finalist voor Leraar van het Jaar 2021 Speciaal Onderwijs. Jasper heeft een missie, het speciaal onderwijs in een positief daglicht zetten. Dat doet hij onder andere op Instagram, maar vooral samen in de klas met zijn leerlingen. Betrokken, creatief, gepassioneerd en recht door zee. Een bijzondere meester met passie.
Een interview die inspireert en verbindt… Teacher Tech Heroes
Teacher Tech Heroes #3 – Roy Helmerhorst
Deze week in gesprek met Roy Helmerhorst, Aardrijkskundeleraar op de Anna van Rijn college en finalist voor Leraar van het Jaar 2021 Voortgezet onderwijs. Roy is een bekende op YouTube met zijn kennisclips en zijn serie in gesprek met (Aardrijkskunde Kennisclips). Zijn motto is: Onderwijs is een feestje, je moet wel zelf de slingers ophangen! Zijn missie, laten zien hoe mooi het onderwijs is.
Een interview die inspireert en verbindt… Teacher Tech Heroes
Teacher Tech Heroes #4 – Valérie Ungerer
Deze week is Valérie Ungerer aan het woord, lerares Frans op het Roland Holst college van de Gooise Scholen Federatie en finaliste Leraar van het jaar 2021 voortgezet onderwijs. Valerie is gepassioneerd over het onderwijs en spreekt over mogelijkheden en kansen, en gaat altijd op zoek naar ruimte om ons onderwijs nòg mooier te maken. Ze is ook auteur van het boek ‘Mijn leven als lerares Frans’ en mede-auteur van het boek ‘Deaucent’.
Wat een bijzonder interview weer met zoveel inzichten over het onderwijs. Met een Frans tintje…
Teacher Tech Heroes #5 – Ron Bouquet
Deze week is Ron Bouquet te gast, finalist ‘Leraar van het jaar 2021’ voor speciaal onderwijs, docent op het Brederocollege van Stichting Koraal. Ron laat zien dat je nooit te oud bent om te leren. Zijn verhaal toont aan dat leeftijd en digitaal vaardig zijn weinig met elkaar te maken hebben! Een mooi verhaal met een mooi inkijkje in zijn leven als docent. Zoals hij zelf zegt: “Niet meer en niet minder, eigenzinnig en eigenwijs, solist en teamspeler”.
Teacher Tech Heroes #6 – Wouter den Engelsman
Deze week is Wouter den Engelsman te gast, leerkracht bij Koninklijke Visio Rotterdam. Genomineerd voor ‘leraar van het jaar’ speciaal onderwijs 2021. Wouter neemt ons mee in zijn onderwijswereld waar hij lesgeeft aan kinderen met een visuele beperking. Vanuit zijn klaslokaal deelt hij met ons hoe technologie langzaam een prominente rol heeft gekregen ter ondersteuning van het leren. Hij geeft ons een inkijkje in hoe uitdagend het was om kinderen les te geven op afstand zonder hun vertrouwde hulpmiddelen. Dit interview is echt een eyeopener! Kijk snel!
Teacher Tech Heroes #7 – Cherelle Bouwen
Deze week praat ik met Cherelle Bouwen, leerkracht op 3 scholen van De Haagse Scholen. Genomineerd voor ‘Leraar van het Jaar basisonderwijs 2021’. Cherelle is naast leerkracht ook nog didactisch begeleider en heeft haar eigen bedrijf Teach&Cher. Ze geeft ons tijdens dit interview een inkijkje in hoe ze tijdens corona video’s heeft gemaakt, hoe ze de interactie met haar leerlingen heeft behouden en hoe ze digitale tools heeft ingezet! Maar bovenal hoe ze ervoor heeft gezorgd dat haar leerlingen gelukkig zijn! Down to earth en niet bang om gewoon mens te zijn! Alles om eigenaarschap van kinderen te vergroten met goed digitaal onderwijs!
Teacher Tech Heroes #8 – Linda Mansveld
Deze week een interview met Linda Mansveld, finaliste voor ‘Leraar van het Jaar – basisonderwijs 2021’. Linda is leerkracht van groep 8 op dorpsschool CBS de Brug in Nieuwerbrug. Naast leerkracht is ze ook ICT-er, MT-lid en rekenspecialist. Een echte onderwijs-duizendpoot! Ze deelt met ons hoe ze samen met het team de tijd heeft genomen om te reflecteren op lesgeven op afstand tijdens beide lockdowns en hoe ze continu op zoek is naar verbetering van het onderwijs t.b.v. de leerlingen.
Teacher Tech Heroes #9 – Lucelle Comvalius
Wat een feest en een eer om Lucelle te mogen interviewen. Lucelle is Leraar van het Jaar VO editie 2020. Naast haar werk op de lerarenopleiding van Windesheim zet ze zich ook in om het imago van het VMBO te verbeteren. In dit interview vertelt ze zonder poespas en in alle eerlijkheid hoe uitdagend het is geweest om les te geven op afstand. Dit interview wil je niet missen! Een boost aan positiviteit en passie komt jullie tegemoet! Bedankt, Lucelle!
Teacher Tech Heroes #10 – Angela Esajas
Alweer de 10e aflevering van onze Teacher Tech Heroes serie! En dit keer met de kersverse winnares van de verkiezing ‘Leraar van het Jaar PO 2021’: Angela Esajas! Angela vertelt hoe ze tijdens de lockdown het lesgeven op afstand heeft georganiseerd. Eén van de grootste uitdagingen was het zoeken van verbinding met haar leerlingen. Dat is Angela met haar aanstekelijke enthousiasme fantastisch gelukt! Vanuit haar klaslokaal geeft ze ons een inkijkje in de manier waarop ze het lesgeven op afstand heeft georganiseerd, hoe ze heeft gevochten om dag in dag uit de verbinding te zoeken met a haar leerlingen. Leuk weetje: Angela heeft tijdens de corona een Instagram-account aangemaakt: Klas van Juf Angela, niet alleen voor zichzelf maar vooral voor alle leerlingen in Nederland. Angela, is een ware onderwijsheld met een hart van goud. Een terechte Teacher Tech Hero en een geweldige ambassadrice voor het PO!
Teacher Tech Heroes #11 – Ismail Aghzanay
In dit interview gaan we in gesprek met Ismail Aghzanay, docent Engels, teamleider, één van de drie Meesters Met Dromen, maar ook trainer, coach en gastspreker. Ismail is een docent die zich sterk inzet voor diversiteit en inclusie. Hij gebruikt de prijzen, nominaties en interviews als middel om nog meer mensen te bereiken, te inspireren en te laten zien dat veel mogelijk is zolang je hard werkt en in jezelf gelooft.
Tijdens dit interview deelt Ismail zijn ervaringen rondom lesgeven op afstand. Ook praat hij over de noodzakelijke randvoorwaarden om alle kinderen toegang te geven tot digitalisering en technologie. We spreken over de rol van leraren en de uitdagingen van ouders in de periode van thuisonderwijs!
Het is weer een prachtige aflevering geworden waarin we niet alleen veel ervaringen hebben gedeeld, maar ook veel hebben gelachen! Veel kijkplezier!
Teacher Tech Heroes #12 – Eric Redegeld
Met trots gaan we door met deze serie. Deze week delen we het interview met Eric Redegeld. Eric is gepassioneerd door technologie en onderwijs, ICT-onderwijsinhoudelijke inspirator, Microsoft Innovative Educator Expert, eTwinning ambassadeur, Cloud systeembeheerder maar ook Informatica docent.
Eric is al jaren een inspiratie en referentie in het Nederlandse ICT onderwijs. In dit interview kijkt hij terug op het onderwijs bij het Fons Vitae Lyceum tijdens corona. Hoe houd je contact met de leerlingen in deze periode? Volgen de leerlingen ook echt de lessen? Hoe kun je technologie inzetten om leerlingen te volgen en ze optimaal te begeleiden? Eric vertelt ons hoe ze op zijn school al intensief bezig zijn met digitale vaardigheden van leerlingen. Ook hoe ze het onderwijs m.b.v. technologie samen met partners faciliteren. Samen werken ze aan nog beter digitaal onderwijs voor elk kind!
Teacher Tech Heroes #13 – Eddy Erkelens
Eddy is groepsleerkracht bij PCPO TriVia en sectorraadslid bij de AOb regio Zuid-West. Een gedreven leraar met een enorme inzet en een passie. Maart 2020, begin van de Coronacrisis. We vragen Eddy hoe hij en zijn collega’s het onderwijs online hebben georganiseerd. Wat blijkt: binnen één dag hadden ze voor alle leerlingen het onderwijs op afstand werkend. Wat een prestatie!
Nu, twee jaar later, nemen we een kijkje terug in de tijd. Welke ervaringen zijn opgedaan? Hoe is men omgegaan met leervertraging? Naast de cognitieve kant heeft het leren op afstand ook impact gehad op sociaal emotionele aspecten. In hoeverre heeft technologie daar een rol van betekenis in kunnen spelen?
Teacher Tech Heroes #14 – Conrad Berghoef
Wie kent Conrad niet? In december 2020, tijdens één van de vele lockdowns, werd Conrad door zijn studenten op ontroerende wijze bedankt voor de online lessen die hij gaf. Het filmpje ging viraal!
Conrad vertelt hoe hij het lesgeven op afstand heeft ervaren. Hij vertelt hoe hij continu op zoek is gegaan naar verbetering, naar contact met zijn studenten. Het lesgeven op afstand is totaal anders dan het fysiek lesgeven en stelt ook andere eisen aan de organisatie. Wat zijn de pieken en dalen geweest en hoe heeft deze ervaring zijn dagelijks handelen beïnvloed? Wederom een openhartig en fijn gesprek! Kijk snel!
Teacher Tech Heroes #15 – Dennis van Duin
Teacher Tech Heroes – Een interview met Dennis van Duin, leerkracht groep 8 en ICT coördinator van CBS de Morgenster van Stiching de Vier Windstreken
Een reeks van interviews met leraren, die met ons delen hoe ze hun onderwijs in coronatijd vorm hebben gegeven, wat hun beste momenten zijn, en wat hun grootste uitdagingen zijn geweest. Maar ook hoe ze technologie hebben ingezet om continuïteit van het onderwijs te garanderen en te waarborgen voor elk kind.
Teacher Tech Heroes #16 – Giel Kessels
In deze aflevering van Teacher Tech Heroes is Laura in gesprek met Giel Kessels, docent Autotechniek op het Summa-college te Eindhoven. Samen met Giel blikt Laura terug op de hectische periode van schoolsluitingen tijdens corona. Autotechniek staat bekend als een praktijkvak, waarbij je het idee zou kunnen krijgen dat het vak zich niet leent voor lesgeven op afstand. Niets is minder waar! Luister naar het inspirerende verhaal van Giel, waarin door gezamenlijke inspanning en met behulp van Teams is gebleken dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om online les te geven. Dat ook dat een kwestie is geweest van vallen en opstaan mag duidelijk zijn. Wederom een mooie aflevering van TTH, waarin Giel openlijk uitspreekt wat lesgeven op afstand met hem als docent heeft gedaan. Maar ook hoe het heeft geleid tot een hernieuwde kijk op de relatie tussen resultaatgericht vs. talentgericht denken. Tijdens corona bleek dat er veel meer aandacht moest worden geschonken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de student. Studenten maakten zich zorgen, hadden veel vragen. Dit heeft geresulteerd in het huidige afgeslankte curriculum, met meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de student. Dit is ook een verhaal over de vele tegenslagen tijdens corona, waar Giel toch een tweetal hele positieve constateringen tegenover zet.
Teacher Tech Heroes #17 – Eva Slootweg
In deze aflevering van Teacher Tech Heroes gaat Laura in gesprek met Eva Slootweg, docent Omgangskunde en mentor op Koninklijke Visio te Rotterdam, een school voor middelbaar onderwijs aan blinde en slechtziende studenten. Ook hier is men geconfronteerd met schoolsluitingen door corona. Dat maakt ons gezien de doelgroep nieuwsgierig naar de manier waarop online lesgeven in praktijk is gebracht. Want, zoals Eva zegt, hebben de studenten geen baat bij beeld via een webcam of op een scherm. Bovendien is het vak Omgangskunde een sociaal vak dat lastig in online vorm gedoceerd kan worden. Tijdens de eerste lockdown was ook Microsoft Teams onvoldoende aangepast op de hulpmiddelen voor de doelgroep blinde en slechtziende leerlingen. Dit alles in acht genomen, maakt het ons des te nieuwsgieriger naar het verhaal van Eva. In eerste instantie zijn de lessen Omgangskunde komen te vervallen. In een later stadium kwam de focus echt te liggen op het welbevinden van de studenten. Thema’s als eenzaamheid kwamen veelvuldig naar voren. Hier heeft men uitstekend op geacteerd door o.a. het in kaart brengen van een digitaal netwerk. Ook hier is ‘verbinding’ het toverwoord!