De professionele leer- en werkgemeenschap (PLG)

De professionele leer- en werkgemeenschap (PLG)2024-06-12T12:05:01+02:00

Zo doe je dat en dit heb je nodig

Whitepaper rond PLG

In de 21e eeuw zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat leraren gekwalificeerd zijn om technologie op de meest effectieve wijze in te zetten: welke technologie zet je wanneer in en met welke didactiek? Onderzoek van Kennisnet (2017) laat echter zien dat er een groot verschil is tussen de ICT-ambitie van het bestuur en schoolleiders en de werkelijkheid van de leraar. Leraren verschillen sterk in het gebruik van ICT-toepassingen en in hun bekwaamheid op dit gebied. Herkenbaar?

Dit artikel maakt deel uit van een serie van drie artikelen.

In dit artikel laten we je zien hoe je door inzet van PLG’s een lerende organisatie met een sterke verbetercultuur kunt ontwikkelen. We gebruiken de digitale transformatie als casus voor het laten zien hoe je het werken in een PLG kunt inzetten voor het organiseren van een continue verbetercultuur en duurzaam beter onderwijs.

In het eerste artikel van deze serie Pak je rol! De schoolleider als facilitator van leren van en met elkaar lieten we je zien dat het belangrijk is om als schoolleider je rol te pakken als facilitator van leren van en met elkaar. Immers, alles wat je doet als schoolleider heeft direct invloed op het werk van de leraar in de klas en dus op de kwaliteit van het onderwijs.

In artikel 3 geven we inzicht in de randvoorwaarden, fundamenten, sturing en veiligheid die nodig zijn om een leven lang leren te faciliteren in deze digitale transformerende wereld.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Edutrainers, Speyk en Civas Onderwijs & Kinderopvang.

Download het artikel
Wil je ook nieuwsbrieven ontvangen?

Door dit formulier in te sturen, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens volgens ons privacybeleid.

edutrainers logo
edutrainers logo

MEER TE WETEN KOMEN OVER MODERN LESGEVEN?

Kerndoelen Digitale Geletterdheid

Veel scholen zijn in de afgelopen jaren bezig geweest met digitale geletterdheid, maar door het ontbreken van kerndoelen was er geen duidelijke opdracht voor het onderwijs, en daarmee ook veel onduidelijkheid over wat het leergebied digitale geletterdheid inhoudt. De conceptkerndoelen zijn bedoeld om handen en voeten te geven aan het leergebied digitale geletterdheid en om duidelijkheid te geven aan wat leerlingen hiervoor moeten leren.

Upgrade Website Edutrainers

De afgelopen maanden heeft ons team hard gewerkt aan een flinke upgrade van de Edutrainers website. Naast een modernere look & feel hebben we onze leerblokken en leerlijnen compleet gereviseerd volgens de laatste technologische updates en ontwikkelingen.

Nog geen account?

Probeer de E-learning

in de Edutrainers Academy

en ontdek de kracht van het leren met onze gratis demo

Ga naar de bovenkant