Je hebt als school gekozen voor Microsoft Office 365 voor het onderwijs. Een uitgebreid pakket met applicaties waarmee onderwijspersoneel slimmer kan samenwerken en het onderwijs op een hoger plan kan tillen. Klinkt goed, toch? In de praktijk blijkt alleen dat niet iedereen mee kan komen met de vernieuwingen. Veel mogelijkheden die het platform biedt, blijven hierdoor onbenut. Hoe breng je hier verandering in? En hoe zorg je dat je medewerkers het beste uit Office 365 halen?

Tip 1: bepaal je koers

Wat heeft de school voor ogen met de aanschaf van Office 365? Wat is de onderwijsvisie en welke rol heeft technologie daarin? Het pakket van Office 365 heeft alles in zich om het onderwijs te innoveren. Maar zonder duidelijke visie zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Zorg dus dat helder is waar je als school naartoe wilt. Op basis van deze koers, stippel je een route uit. Betrek ook het team bij de planvorming, zodat er voldoende draagvlak is voor alle veranderingen.

Tip 2: denk verder dan de bekende Office-functies

Iedereen kent Office-tools zoals Outlook, Word en PowerPoint. Maar Office 365 biedt veel meer dan dat. Denk aan applicaties als Teams, OneNote en Sway. De kracht van het platform zit juist in de combinatie van al deze applicaties. Werk je bijvoorbeeld samen in Teams, dan sla je gedeelde bestanden automatisch op in een gekoppelde OneDrive. Je kunt direct vanuit Teams samen toetsen ontwerpen in Forms. En de vergaderingen die je in Teams plant, verschijnen ook in je Outlook-agenda.

Tip 3: verander de mindset

Je kunt ontzettend veel met Office 365 voor het onderwijs. Wil je alles eruit halen wat erin zit? Investeer dan in een nieuwe manier van werken. Een training knoppenkunde volstaat niet, want het gaat over het veranderen van de mindset. Zijn collega’s gewend alles naar elkaar te mailen? Laat ze de voordelen zien van communiceren in Teams. Medewerkers moeten eerst de waarde van een nieuwe tool zien om er succesvol mee te leren werken.

Tip 4: neem het hele team mee

Slechts een kleine groep ontdekt uit zichzelf alle mogelijkheden van Office 365. De grote meerderheid heeft hierbij begeleiding nodig. Denk bijvoorbeeld aan een basistraining voor medewerkers die lastig kunnen meekomen met alle nieuwe technologie. Daarbij is het belangrijk aandacht te hebben voor de verschillende drempels die zij ervaren. Waar de één angst heeft voor technologie en bij de hand genomen wil worden, moet de ander eerst zijn weerstand overwinnen.

Tip 5: geef ‘innovators’ een voortrekkersrol

Iedere school kent ‘innovators’. Dat zijn de leraren die enthousiast zijn over nieuwe technologie en hier graag mee experimenteren in hun onderwijspraktijk. Gebruik dit enthousiasme door deze groep een voortrekkersrol te geven. Bied ze tijd en ruimte om nieuwe functionaliteiten eerst uit te proberen, voordat je ze in de hele school uitrolt. Investeer ook in het opleiden van deze medewerkers, bijvoorbeeld door ze te laten deelnemen aan het Microsoft Innovative Educator-programma.

Tip 6: pak het stap voor stap aan

Omdat Office 365 zoveel in zich heeft, is het onmogelijk het hele pakket in één keer te introduceren. Deel het op in behapbare stukken door te werken met thema’s waar je de apps van Office 365 aan koppelt. Zorg dat je daarbij aansluit bij de bekende praktijk. Op schoolbreed niveau betekent dit bijvoorbeeld dat je eerst aan de slag gaat met de applicaties die al bekend zijn, bijvoorbeeld de overgang van Outlook 2016 naar Outlook in Office 365. Als dit staat, introduceer je de nieuwe manier van (samen)werken, met apps zoals Teams of OneNote. Op individueel niveau betekent het dat je steeds kleine dingen verandert in je lessen en je manier van werken. Dus niet alles in één keer omgooien, maar bijvoorbeeld wekelijks een nieuwe functionaliteit uitproberen en op basis hiervan je onderwijspraktijk duurzaam innoveren. Oftewel: elke dag een beetje beter, zoals ons motto ook luidt.

Dit idee van het stap voor stap aanpakken vind je ook terug in onze e-learning over Office 365 voor het onderwijs. Binnen deze e-learning bieden we bijvoorbeeld verschillende leerroutes aan, zoals ‘Van start met Office 365’, ‘Slim werken’ of ‘Interactief lesgeven’. Deelnemers starten met een scan, die duidelijk maakt waar ze staan en welke leerroutes interessant voor ze zijn. Op basis van de uitkomst en de leerwensen, stippelen deelnemers een persoonlijke leerroute uit. Ze volgen daarin korte praktische leerblokken op hun eigen niveau. Daarbij staan de praktische en didactische toepassingen centraal. Zo kan de e-learning in Edutrainers Academy je als school helpen het beste uit Office 365 voor het onderwijs te halen.

E-learning Microsoft 365 voor het onderwijs proberen?