Voor en door het onderwijs… het maken van leerblokken
Gastblog door Marieke Strijker
Edutrainers werkt samen met onderwijsprofessionals die nog voor de klas staan. Dit keer neemt Marieke Strijker jullie mee in de wereld van co-creatie en samenwerkingen binnen de onderneming.
MIEE Community
Ik ben Marieke Strijker, werkzaam als docent op het voorgezet onderwijs. Behalve mijn kernvakken Economie, en Technologie & Toepassing houd ik me actief bezig met de implementatie en integratie van ICT in het onderwijs. Naast mijn docentschap ben ik ook actief als Microsoft Innovative Educator Expert (MIEE). Via deze community ben ik in contact gekomen met Edutrainers, Global training partner van Microsoft onderwijs voor het ontwikkelen van leerblokken. Omdat ik graag mijn kennis en expertise deel met andere onderwijsprofessionals was ik al snel enthousiast om hieraan bij te dragen. Samen hebben we afgelopen periode gewerkt aan het ontwikkelen van de nieuwste serie van leerblokken Digitaal Didactisch lesgeven.
Het maken van Leerblokken
Als docent is het soms ontzettend lastig om een goede digitale les te geven. Het aangaan van interactie is online minder eenvoudig en ook het volgen van het leerproces vraagt een grotere inspanning van de docent. Nu we de afgelopen 12 maanden zoveel online lessen hebben gegeven, hebben we allemaal veel geleerd en geëxperimenteerd. De één wellicht iets meer dan de ander, maar we zijn allemaal gegroeid. Om mijn persoonlijke groei van kennis en vaardigheden te delen, heb ik me aangemeld bij Edutrainers om mee te schrijven aan de leerblokken digitale didactiek. Samen met Kasper Bodegom was ik hoofdmaker van deze leerblokken. In samenwerking met andere MIEE’s (die submakers waren en ons gedurende het proces scherp hebben gehouden met hun feedback) hebben we in ongeveer twee maanden de leerblokken weten te creëren. Deze serie van leerblokken is een verdieping op de bestaande leerblokken en heeft een duidelijk doel: leraren faciliteren met de juiste vaardigheden en kennis om nog beter onderwijs te kunnen geven met behulp van de technologie.
Bruikbaar voor leraren in zowel het PO, het VO als het MBO/HBO/WO.
Na een gezamenlijke aftrap, waarin we een uitleg hebben gekregen over de grondslag van de leerlijn van Edutrainers en het framework van Digitale competenties van Educators (Digcomp Edu), hebben we met elkaar de onderwerpen voor de nieuwe leerblokken vastgesteld. We hebben de volledige vrijheid gekregen om de inhoud te bepalen. Het team van Edutrainers benadrukte keer op keer dat wij de experts waren en dat het van belang is dat de leerblokken een directe vertaling maakte naar de dagelijkse lespraktijk van onze collega’s. We hebben wekelijks overleg met elkaar gehad om ervoor te zorgen dat we op één lijn bleven en om de inhoud van de diverse onderdelen goed op elkaar aan te laten sluiten. Deze vrijheid heb ik als heel prettig ervaren, omdat we op deze manier onze eigen ervaringen goed hebben kunnen verwerken. Ook de samenwerking met Kasper en de overige MIEE’s was heel aangenaam; iedereen heeft zijn ervaringen van zijn/haar eigen online lessen kunnen delen en verwerken in de leerblokken. Daardoor zijn ze bruikbaar voor leraren in zowel het PO, het VO als het MBO/HBO/WO.
ICT in de klas is niet meer weg te denken
Ik ben ervan overtuigd dat deze periode van online lesgeven enorm heeft bijgedragen aan de hoeveelheid ICT die we in de toekomst in de klas gaan zien. Ik hoop, mede door de leerblokken van Edutrainers, dat docenten inzien dat ICT in de klas niet meer weg te denken is en dat het een enorme toegevoegde waarde kan hebben, ook als straks alle leerlingen weer op school aanwezig zijn. Hopelijk mogen wij als MIEE’s via Edutrainers leraren in Nederland inspireren en motiveren om te blijven ontdekken en inspireren!
Ben je benieuwd naar de nieuwe leerblokken? Neem snel een kijkje in Edutrainers Academy en probeer kosteloos het eerste leerblok van de serie: ‘Van start met digitaal didactisch lesgeven’.
Ben je geïnspireerd door Marieke’s verhaal en wil je met jouw team nog beter lesgeven in deze tijden? Neem contact met ons op voor een workshop.