DigCompEdu

Het Fundament voor Toekomstgericht Onderwijs  vaardigheden van leraren

mensen met puzzelstukken

De digitale wereld evolueert razendsnel, en dat vraagt om onderwijs dat niet alleen bijblijft in dit digitale tijdperk, maar vooruitloopt met kennis en kunde over digitale en digitale didactische vaardigheden.
Het Europese DigCompEdu-raamwerk speelt hierin een cruciale rol. Dit raamwerk biedt een duidelijke structuur en richtlijnen om de digitale competenties van onderwijsprofessionals te versterken.
Maar wat houdt de DigCompEdu precies in, waarom is het zo belangrijk, en hoe geeft Edutrainers hier een eigentijdse draai aan?

Wat is de DigCompEdu?

Het Digital Competence Framework for Educators (DigCompEdu) is een wetenschappelijk kader ontwikkeld door de Europese Commissie om onderwijsprofessionals te helpen technologie effectief en doordacht in te zetten voor lesgeven en leren. Het raamwerk is ontwikkeld in 2018 en wordt continu verrijkt met competenties die gevraagd worden door de opkomst van nog meer technologie.

De DigCompEdu bestaat uit 6 domeinen en 22 competenties die samen de digitale vaardigheden van leraren definiëren in verschillende niveaus.
De niveaus zijn afgeleid van de referentieniveaus van taalonderwijs (A1, A2, B1, B2…).
De 6 domeinen zijn:

1. Professionele houding

Het gebruik van technologie voor samenwerking, communicatie en organisatie binnen en buiten het onderwijs.
Je bent als leraar in staat digitale technologie zinvol te gebruiken om te communiceren, samen te werken en jezelf professioneel te ontwikkelen.

  • Communiceren
  • Samenwerken en samen leren
  • Reflecteren
  • Continue professionele ontwikkeling
  • Organiseren en plannen
1 professionele houding

2. Digitale bronnen

Het vinden, beheren en delen van digitale leermaterialen.
Je vindt als leraar je weg in de overvloed aan aanbod van digitaal leermateriaal. Je weet de juiste bron voor het juiste leerdoel te vinden, kunt materiaal bewerken, ontwerpen en op een verantwoorde manier delen.

  • Selecteren
  • Creëren en aanpassen
  • Managen, beschermen en delen
2 Digitale bronnen

3. Lesgeven en leren

Het integreren van technologie in onderwijspraktijken om het leren te verbeteren.
Je zet als leraar digitale technologie in om het onderwijsleerproces te optimaliseren. Je verrijkt bijvoorbeeld je instructie met interactieve opdrachten. Of je gebruikt technologie om leerlingen zelfgestuurd te laten werken.

  • Instructie geven
  • Begeleiden
  • Samenwerkend leren
  • Zelfgestuurd leren
3 Lesgeven en leren

4. Toetsen en feedback

Het inzetten van digitale tools om leerresultaten te beoordelen en te monitoren.
Je gebruikt als leraar digitale tools om bestaande vormen van toetsing te verbeteren. Maar je kijkt ook hoe technologie innovatieve vormen van assessment mogelijk maakt.

  • Digitaal toetsen
  • Data analyseren
  • Feedback en planning
4 Toetsen en feedback

5. Lerenden motiveren

Technologie gebruiken om leerlingen te begeleiden en hen te helpen leren op hun eigen tempo.
Je weet als leraar hoe je digitale tools in kunt zetten om leerlingen actief te betrekken of om te differentiëren. Op die manier vergroot je de motivatie en het zelflerend vermogen van leerlingen.

  • Onderwijs toegankelijk maken
  • Differentiëren en personaliseren
  • Leerlingen actief betrekken
5 Lerenden motiveren

6. Digitale Geletterdheid

Leerlingen stimuleren om kritisch, creatief en verantwoordelijk met technologie om te gaan.
Je stimuleert als leraar digitale geletterdheid bij leerlingen door het onderdeel te maken van je lespraktijk. Denk aan lesactiviteiten waarbij leerlingen kritisch omgaan met informatie, digitale content creëren of programmeren.

  • Digitaal probleemoplossen
  • Verantwoordelijk gebruik van digitale middelen
  • Digitaal creëren
  • Digitaal communiceren en samenwerken
  • Informatievaardigheden en mediawijsheid
6 Digitale geletterdheid

Het doel? Onderwijsprofessionals ondersteunen om technologie niet alleen als hulpmiddel te zien, maar als een krachtig middel om leren te verrijken en te transformeren.
Digitaal vaardige leraren zorgen voor digitaal geletterde leerlingen.

Waarom is de DigCompEdu belangrijk?

1. Voorbereiding op de toekomst

In een wereld waarin digitalisering steeds belangrijker wordt en AI onze hele maatschappij beïnvloedt en verandert, is het van groot belang dat leraren over de juiste digitale vaardigheden beschikken. De DigCompEdu helpt hen om technologie op een effectieve, innovatieve en inclusieve manier in te zetten in de klas.

2. Verbeterde leerresultaten

Wanneer technologie op de juiste manier wordt toegepast, kunnen leerprocessen worden gepersonaliseerd, de betrokkenheid van leerlingen worden vergroot en de kwaliteit van het onderwijs worden verbeterd.

3. Professionele groei

Het raamwerk biedt een duidelijke leidraad voor leraren om zichzelf continu te ontwikkelen. In een tijd waarin de technologie blijft evolueren, is levenslang leren essentieel.

4. Ethisch gebruik van technologie

Het bewustzijn rondom thema’s zoals privacy, digitale veiligheid en kritisch denken speelt een belangrijke rol binnen de DigCompEdu. Leraren leren hoe ze leerlingen kunnen voorbereiden op een verantwoorde omgang met technologie.

Edutrainers en de DigCompEdu

Een Sterke Verbinding

Bij Edutrainers begrijpen we het belang van de DigCompEdu als geen ander. Vanaf dag 1 hebben we het raamwerk omarmd en hebben we deze ingezet als grondslag. We werken nauw samen met het team van de Europese commissie om de vertaling te maken van het kader naar de praktische toepassingen voor het onderwijs.

Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijsprofessionals niet alleen theoretische kennis nodig hebben, maar ook praktische handvatten om technologie in hun lespraktijk te integreren. Ook geloven we heilig dat leraren het verschil maken en dat ze gefaciliteerd moeten worden met de digitale en digitale didactische vaardigheden die ze nodig hebben om te onderwijzen in dit digitale tijdperk.

Hoe maken wij het verschil?

1. DigCompEdu, verrijkt met AI

Edutrainers voegt een extra dimensie toe aan het raamwerk door de AI-competenties te integreren binnen het raamwerk.
De afgelopen jaren is kunstmatige intelligentie flink doorgedrongen in onze maatschappij en het onderwijs. AI-tools bieden kansen om onderwijs te personaliseren, administratieve taken te automatiseren en leerlingen kritisch te leren omgaan met nieuwe technologieën, maar verrijkt ook nieuwe competenties.
We presenteren de Edutrainers DigcompEdu met AI in de loop van januari 2025.

2. Scan digitale didactische vaardigheden

Meten is weten, aan de hand van de DigCompEdu hebben we een nulmeting ontworpen die inzicht geeft in het niveau van deelnemers in de verschillende domeinen en competenties. De nulmeting geeft niet alleen inzicht, maar zorgt er ook voor dat deelnemers hun eigen leerroute kunnen volgen, afgestemd op de technologie die ze gebruiken binnen hun school.

3. Praktische trainingen

Onze programma’s zijn ontworpen om direct toepasbaar te zijn in de onderwijspraktijk. Leraren leren met behulp van E-learning en workshops hoe ze digitale tools en AI doordacht en effectief kunnen inzetten om lessen te verrijken en leerresultaten te verbeteren.

Ontdek het Programma Digi-vaardig van Edutrainers

duurzame en toekomstgerichte professionalisering

Samen naar nog beter onderwijs…

De DigCompEdu is meer dan een lijst met digitale vaardigheden; het is een strategisch en holistisch raamwerk dat technologie verbindt met de kern van onderwijs: het leren en ontwikkelen van leerlingen. Door zich specifiek te richten op de unieke behoeften van onderwijsprofessionals en thema’s zoals didactiek, ethiek en levenslang leren, biedt het een solide basis voor toekomstbestendig onderwijs.

Bij Edutrainers versterken we de kracht van de DigCompEdu door het raamwerk te verrijken met AI-competenties en praktische trainingen. Zo maken we technologie niet alleen toegankelijk, maar ook écht toepasbaar in de klas. Samen bereiden we leraren voor op een digitale toekomst waarin zij en hun leerlingen optimaal kunnen floreren.

Wil je zelf aan de slag met de DigCompEdu en jouw digitale vaardigheden versterken? Ontdek de mogelijkheden op onze website en in onze Academy of neem contact met ons op.

Samen werken aan nog beter (digitaal) onderwijs!


lerares met vinkje

Geschreven door Laura Walter-GoudsmitEdutrainers