Teacher Tech Heroes – Seizoen 4

Teacher Tech Heroes – Seizoen 42024-03-25T17:43:40+02:00
AVG girl

Ontdek samen met ons nog meer inspirerende ervaringen uit het onderwijs, nog meer verhalen van leraren en nog meer Gouden Tips van toegewijde leraren waar we dit keer niet met 1 maar ook met meerdere gasten tegelijkertijd in gesprek gaan.
Na het overweldigende succes van de eerste drie seizoenen gaan we op veler verzoek door! Bereid je voor op een meeslepende reis vol inzichten, lessen en inspiratie terwijl we de wereld van het onderwijs verkennen.

Teacher Tech Heroes #55 – Lorenzo Sendar en Koen den Ouden

Lorenzo Sendar en Koen den Ouden

Teacher Tech Heroes is terug! Na een paar weken pauze na de laatste aflevering van seizoen 3 presenteren we vandaag de eerste aflevering van seizoen 4! En we trappen gelijk af met een duo-interview.

Laura ging enkele weken geleden in gesprek met Lorenzo Sendar en Koen den Ouden van Roc Mondriaan – Business School.

Lorenzo en Koen zijn beide docent op de ROC Mondriaan. Koen werkte oorspronkelijk in de financiële sector, maar sinds hij leraar is geworden, heeft hij dagelijks een glimlach op zijn gezicht. Lorenzo is al 15 jaar docent, kind van Mondriaan en nu leraar op het Mondriaan. Net zoals Koen heeft hij eerst gewerkt buiten het onderwijs om later voor de klas te gaan staan.

Impact maken, dat is de rode draad bij beide heren! Hun missie: de arbeidsmarkt en het onderwijs beter samen laten werken en beter laten aansluiten aan elkaar! Door gastlessen, bedrijfsbezoeken en opdrachten (in samenwerking met bedrijven) leren studenten over de praktijk en zo ontwikkelen ze relevante vaardigheden. Vanuit ROC Mondriaan is er een enorme grote wil om de studenten goed voor te bereiden met deze vaardigheden. Hoe doen ze dat? Door een team van docenten in de lead te zetten en om programma’s vorm te geven die de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt mogelijk maakt. Lorenzo en Koen zijn dus daardoor niet alleen docent, maar ook bedrijfscoach, ze gaan in contact met het bedrijfsleven om op te halen wat er nodig is. Zo laten ze hun studenten echte opdrachten uitvoeren vanuit de vraagstelling van de bedrijven. Hoe mooi om te zien dat studenten echt aan het werk kunnen tijdens hun opleiding!

Laura, Koen en Lorenzo bespreken de voordelen van de samenwerking. Vanuit het oogpunt van de opleiding en vanuit de persoonlijk ervaring van Laura vanuit de bedrijfskant. Vorig jaar liet Laura namelijk een opdracht uitvoeren door de studenten van het Media College in Amsterdam. Alle 21e-eeuwse vaardigheden oftewel: zingeving en betekenisvol onderwijs!

Maar is onderwijs inrichten op deze manier haalbaar voor iedereen? Wat moeten we doen om onze jeugd te prikkelen? Hoe nemen we collega’s mee? Welke vaardigheden heb je zelf als leraar hiervoor nodig? Koen en Lorenzo erkennen dat de jeugd meer en meer verandert en dat het onderwijsveld flexibeler moet worden om te kunnen inspelen op de snelle verandering in de maatschappij. Ze geven persoonlijke voorbeelden, delen hun verhalen met hart en passie. Wat een inspirerend gesprek!

Kijk of luister snel, helaas deze keer zonder bewegend beeld van onze gasten door een technisch probleem, maar alsnog wilden we jullie dit prachtige gesprek niet ontnemen.

Teacher Tech Heroes #56 – Anne Schouten

anne schouten

De nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes is live! In deze podcastaflevering is Anne Schouten te gast. Anne heeft jaren voor de klas gestaan en zet nu haar talenten in om online rekenlessen aan te bieden.

Anne deelt haar reis in het onderwijs, van haar begin als lerares tot het opzetten van haar eigen remedial teaching praktijk. Ze bespreekt haar motivaties, waaronder het streven om meer kinderen te kunnen helpen, vooral diegenen die geen toegang hebben tot dure bijlessen. Anne benadrukt het belang van individuele aandacht en flexibiliteit in het leerproces van kinderen, iets wat ze heeft meegenomen in haar online lessen. Ze vertelt over haar inspiratie om video’s te maken als aanvullend leermiddel en hoe ze deze heeft ontwikkeld met een focus op begrijpelijke instructies en herhaalbaarheid.

Tijdens het gesprek deelt Anne ook haar gedachten over het lerarentekort en de noodzaak om het onderwijs toegankelijker te maken voor alle kinderen. Ze legt uit hoe ze haar online lessen niet alleen beschouwt als bijlessen, maar eerder als een verlengstuk van het onderwijs, een hulpmiddel voor zowel leerkrachten als ouders. Anne geeft een waardevolle gouden tip aan leerkrachten: gebruik een combinatie van opfrissers en video’s in de les om het leren leuk en effectief te maken, waarbij ze benadrukt dat deze benadering flexibel en inclusief is voor alle leerlingen.

Het gesprek illustreert Anne’s passie voor het onderwijs en haar voortdurend streven naar verbetering en innovatie. Haar verhaal biedt inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden binnen het onderwijslandschap en inspireert tot een breder gesprek over het belang van differentiatie en toegankelijkheid in het leerproces van kinderen.

Wil je meer weten over Anne en haar lessen? https://www.youtube.com/channel/UCDhvmlTz5DsJt6D2vAuH4IA

Teacher Tech Heroes #57 – Arinda Hoffland en Kelly Arons

Kelly Arons en Arlinda Hoffland

In deze aflevering van de Teacher Tech Heroes gaat Laura in gesprek met Kelly Arons en Arinda Hoffland.

Arinda is sinds 2006 leraar, ze heeft meerdere functies gehad in het onderwijs zoals coördinator, onderwijsontwikkelaar en leerkrachtcoach in het basisonderwijs in Nederland, Singapore en online.

Kelly is begonnen als jurist en heeft vele jaren gewerkt als bidmanager voor de onderwijssector.

Arinda en Kelly wonen op Bali. Zij hebben de uitdagingen van het traditionele onderwijs aangepakt door een online basisschool op te richten, gericht op het bieden van een alternatieve onderwijsvorm voor hun eigen kinderen en die van anderen. EigenReis (www.eigenreis.com) is ontstaan uit de noodzaak om onderwijs te bieden dat niet alleen aansluit bij de kerndoelen van het Nederlandse basisonderwijs, maar ook flexibel genoeg is om individuele leerbehoeften te accommoderen.

EigenReis biedt een op maat gemaakte leerervaring die onafhankelijk is van locatie, waardoor gezinnen wereldwijd toegang hebben tot kwalitatief onderwijs. Dit initiatief onderstreept het belang van het Nederlands taalonderwijs terwijl het ook ruimte biedt voor wereldoriëntatie en het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden. Het programma integreert digitale leermiddelen en online methodes, wat niet alleen bijdraagt aan de milieuduurzaamheid, maar ook de inhoudelijke flexibiliteit vergroot. Zo kunnen leerlingen actuele, relevante informatie ontvangen en leren omgaan met moderne technologieën zoals AI.

Arinda en Kelly hebben EigenReis ook ontworpen met het oog op inclusiviteit, door een programma te ontwikkelen dat aansluit bij zowel de behoeften van kinderen die mogelijk terugkeren naar Nederland als van diegenen die kiezen voor een alternatieve onderwijsroute, zoals wereldscholing. Ouders worden ondersteund door de ‘Ouderacademie’ die hen traint om effectieve leercoaches voor hun kinderen te zijn, terwijl er ook opties zijn voor begeleiding door professionele leerkrachten. Bij EigenReis gooien ze het traditionele onderwijs om. Ze geloven niet in een ‘one size fits all’-aanpak. Kelly en Arinda denken dat leren overal kan, (juist) niet alleen in een klaslokaal. Bij EigenReis staat leren op eigen tempo, niveau en op basis van talenten en interesses centraal. Door een platform te bieden dat onderwijs personaliseert en technologie benut, dagen Arinda en Kelly de status quo uit en bieden ze een visionaire blik op de toekomst van leren. Hun werk illustreert een groeiende beweging naar flexibeler, toegankelijker onderwijs dat kinderen voorbereidt op een complexe, digitale wereld en beantwoordt aan de individuele behoeften en potentieel van elk kind.

Teacher Tech Heroes #58 – Mohammed Stibchar

Mohammed Stibchar

In de nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes heeft Laura de eer om Mohammed Stibchar te verwelkomen. Op 50-jarige leeftijd, met slechts 1 jaar ervaring als docent Duits, deelt Mohammed openhartig zijn onconventionele reis naar het leraarschap. Zijn verhaal is een levendige illustratie van de kracht van passie, de durf om van koers te veranderen, en het onmetelijke belang van levenslang leren.

Mohammed neemt ons mee in zijn transitie van een succesvolle carrière in sales naar het vervullen van zijn ware passie in het onderwijs. Ontdek de diepe reflecties en beslissende momenten die hem leidden naar deze betekenisvolle verandering.

Mohammed deelt zijn frisse benadering van het gebruik van technologie in het klaslokaal. Van interactieve tools tot creatieve inzet en gebruik van mobiele telefoons, hij toont hoe technologie kan dienen als een verrijking van de leerervaring, in plaats van een afleiding.

Deze aflevering benadrukt het belang van persoonlijke ontwikkeling, zowel voor leraren als leerlingen. Het verhaal van Mohammed is een inspirerende herinnering aan het feit dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen en je ware roeping te vinden.

Mohammed deelt zijn gouden tips die getuigen van zijn wijsheid en ervaring. Hij benadrukt het belang van het volgen van je passie en herinnert ons eraan dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming. Zijn advies is een kostbare schat voor iedereen in de onderwijswereld.

Sluit je aan bij deze boeiende reis en laat je inspireren door de verhalen van leraren die dagelijks de grenzen van onderwijs en technologie verleggen. **Teacher Tech Heroes** is meer dan een podcast; het is een viering van innovatie, inspiratie, en de onuitputtelijke kracht van onderwijs.

Mis deze krachtige aflevering niet!

Teacher Tech Heroes #59 – Hans de Zeeuw

hans de zeeuw

Welkom bij een inspirerende nieuwe aflevering van de Teacher Tech Heroes podcast waar we duiken in de wereld van leraren, onderwijsinnovatie en technologie.

In deze aflevering van seizoen 4 verwelkomen we de lente en een nieuwe gast, Hans de Zeeuw, een pionier in het leuk en toegankelijk maken van rekenen voor iedereen!

Hans is docent op Het Vonk (MBO in Den Helder) en ontwikkelaar van rekengames! Hans is onlangs 60 jaar geworden en na een carrière bij de Koninklijke Marine en daarna als eigenaar van een supermarkt leidde zijn pad hem naar het onderwijs. Misschien kennen jullie Hans al wel? Hij was namelijk deelnemer aan één van de afleveringen van Dragon’s Den voor zijn rekenspellen.

Geïnspireerd door bijlessen in rekenen en de behoefte aan praktisch en boeiend onderwijsmateriaal, begon Hans met het ontwikkelen van rekengames. Zijn spellen, gebaseerd op de kerndoelen van het curriculum, zijn bedoeld om rekenen begrijpelijk en aantrekkelijk te maken voor studenten. Na succesvolle implementatie van zijn games in zijn eigen lessen, breidde Hans zijn ideeën uit naar digitale platforms en verscheidenheid in onderwerpen, waaronder wiskunde voor verschillende onderwijsniveaus. Ondertussen heeft Hans meer dan 250 rekengames gemaakt die toegankelijk zijn voor iedereen. Zijn doel is om rekenonderwijs betaalbaar en boeiend maken. Het project is non-profit met als doel alle kinderen, ongeacht achtergrond, te ondersteunen in hun rekenvaardigheden.

Hans combineert zijn liefde voor het onderwijs met zijn ervaring en zijn bijzondere achtergrond. Hans streeft ernaar om onderwijs te transformeren en nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen op www.rekenduo.nl om zijn eigen onderwijs te verrijken met gamification.

Een prachtige aflevering met wederom een unieke leraar, kijk of luister snel.

Teacher Tech Heroes #60 – Sofie van de Waart-Govaert

sofie van de waart-govaert

Voor de 60e aflevering van de Teacher Tech Heroes is Juf Sofie te gast! Sofie van de Waart-Govaert is voor velen een bekend gezicht na de uitzending van de spraakmakende documentaire “de utopie van Sofie”.

Sofie is al 15 jaar juf, hoogbegaafdheid specialist, columnist voor Trouw en heeft recent de Vrouw in de Media award gewonnen. Na het succes van haar documentaire heeft ze de Club van Juf Sofie opgericht waar ze zich richt op begeleiding van ouders en leerlingen.

Dag in dag uit zet Sofie zich in voor hoogbegaafde kinderen, haar interesse voor deze doelgroep ontstond al bij het begin van haar onderwijscarrière. Sofie wil ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de specifieke begeleiding die hoogbegaafde leerlingen nodig hebben.

Tijdens het gesprek neemt Sofie ons in de diepte mee in de vele facetten van hoogbegaafdheid, van herkenning tot ondersteuning. Ze deelt met ons haar persoonlijke ervaring en adviezen door hele praktische projecten en hulpmiddelen toe te lichten.

Hoe herken je hoogbegaafdheid?

Wat is het verschil tussen meisjes en jongens?

Hoe kan technologie bijdragen aan het onderwijs van hoogbegaafde kinderen?

Sofie legt de nadruk op het belang van het erkennen en ondersteunen van de emotionele en intellectuele behoeften van hoogbegaafde leerlingen. Maar ook op de rol van de opleiding tot leraar in relatie tot deze doelgroep. Het niet herkennen van hoogbegaafdheid kan grote gevolgen hebben voor deze kinderen.

Uiteraard gingen Laura en Sofie ook in gesprek over digitalisering van het onderwijs, schermtijd en digitale geletterdheid.

En traditiegetrouw werd deze mooie aflevering afgesloten met een gouden tip! Deze keer over empathie en begrip in het onderwijs.

Kijk of luister snel naar deze aflevering.

Ga naar de bovenkant