Teacher Tech Heroes – Seizoen 3

Teacher Tech Heroes – Seizoen 32023-10-13T13:41:11+02:00
superheld

In een wereld die nooit stilstaat, waar groei en verandering de norm zijn, ontdekken we samen hoe deze leraren voortdurend evolueren, verbeteren en leren.
Maak je klaar om geïnspireerd te worden door de ware helden van het onderwijs – onze “Teacher Tech Heroes”! Ben jij er klaar voor om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we onderwijzen en leren? Luister dan nu naar seizoen 3 van deze dynamische podcastserie die je kijk op onderwijs voorgoed zal veranderen!

Teacher Tech heroes #36 – Mathijs Jansen

Mathijs Jansen

Een nieuw schooljaar, een nieuw seizoen van de Teacher Tech Heroes! De eer is aan meester Matthijs Jansen om seizoen 3 van de Teacher Tech Heroes als gast af te trappen! Matthijs Jansen is leerkracht in groep 8 bij CBS de Brug van Stichting SPCO Groene Hart. Daarnaast heeft Matthijs ook De Spelles (https://www.despelles.nl/) ontwikkeld, een platform met meer dan 537 spelvideo’s voor de gymles, buitenschoolse opvang en bewegend leren. Wat een bijzondere loopbaan, hij is niet altijd leerkracht geweest. Pas na het werken in de jeugdzorg, en het geven van veel lessen in de sportwereld, maakte hij de keuze om naar de PABO te gaan en zijn bevoegdheid te halen om les te geven voor de klas. Zijn motivatie: kinderen wat leren door middel van spel, kennis overdragen en kinderen zich laten ontwikkelen. Hoe is het nou om meester te zijn in het basisonderwijs? Elke leraar maakt impact op de kinderen en wat is nou anders tussen een juf en een meester en hoe gaat dat dan binnen zijn team op school? Matthijs neemt ons mee in zijn onderwijs, zijn inzichten over het lesgeven en over beweegonderwijs. Sport inzetten om te bewegen, maar ook om sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen, zoals omgaan met verlies, samenwerken… Mooi om te zien hoe hij kijkt naar het onderwijs, hoe hij zijn passie overdraagt aan kinderen en hoe hij zijn enthousiasme over “de gymles” heeft kunnen verspreiden binnen en buiten zijn school. Een aflevering met wat minder technologie in het onderwijs, maar met heel veel vitaliteit en een mooi gesprek over bewegend leren. En uiteraard aan het einde: de gouden tip! Kijk en geniet!

Teacher Tech Heroes #37 – Naomi van Zaanen – Fleischer

Naomi Van Zaanen - Fleischer

Onze gast deze week is Naomi van Zaanen-Fleischer, leerkracht en I-coach op de Montessoristad van de Almeerse Scholen Groep. Naomi is een echte montessoriaan, ze heeft zelf genoten van montessorionderwijs en is opgeleid als montessorileerkracht! Ze geeft les aan de middenbouw in een combinatiegroep 3-4-5. Ze geeft ons een inkijkje in het montessorionderwijs en de gedachten van Maria Montessori. Kijken naar het kind en de behoefte van het kind om daarna verder te kijken naar de leerlijn van het kind! Kosmische visie, vakoverstijgend, buitenwereld naar binnen brengen! Hoe verhoudt het montessorimateriaal zich met de inzet van technologie? Wanneer gebruik je de ene en wanneer het andere? Naomi legt ons uit hoe ze de technologie inzetten en betrekken in het leerproces van de leerlingen. Hoe zoek je de balans tussen analoog en digitaal en hoe bereid je de kinderen voor met de vaardigheden die ze allemaal nodig hebben? Een mooi interview waar we ook ingingen over de digitale vaardigheden van leraren en hoe je kan leren van elkaar. Met een top en een flop en de gouden tip aan het einde!

Teacher Tech Heroes #38 – Pauline Maas

Pauline Maas

ICT docent bij Koninklijke Visio, queen of the micro:bit, Microsoft Innovator Expert, Google certified Teacher, Ambassadeur van de EU codeWeek, Directeur Stichting codeklas en auteur! Pauline is al meer dan 20 jaar bezig met digitalisering in en van het onderwijs! Na een carrière in de IT besloot ze om met scholen aan de slag te gaan met digitale vaardigheden! Pauline is ongelofelijk nieuwsgierig en heeft een grote interesse in technologie, maar belangrijker nog: ze heeft een missie; zorgen dat meiden al jong in aanraking komen met technologie en programmeren! Een voorloper voor meer vrouwen in tech! Pauline is echt een voorbeeld voor velen! Een aflevering waar we spreken over genderdiversiteit, kansengelijkheid en het belang van rolmodellen van VHTO. Pauline is altijd bezig, ze neemt ons mee in hoe ze inspireert, hoe ze lesmateriaal ontwikkelt en deze graag deelt. We krijgen een stukje geschiedenis over de codeklas.nl waar ze samen met Tessa van Zadelhoff een schatkist aan lesmateriaal kosteloos aanbiedt, waaronder de welbekende Hagelslag Robot! Ook bespreken we het ondergeschoven kindje van Digitale Geletterdheid… computational thinking. Een aflevering bomvol energie en inspiratie, met uiteraard een Gouden Tip: Teach what you preach!

Teacher Tech Heroes #39 – William Buys

William Buys

William is docent Onderwijskunde bij de lerarenopleiding Fontys Hogeschool. Hij houdt zich bezig met de didactische vakken, dit jaar is hij begonnen aan zijn 39e schooljaar. Hij wilde altijd meester worden, maar komt zelf niet uit een onderwijsfamilie. Toch wist hij van jongs af aan dat hij dit vak wilde gaan uitoefenen. Zijn loopbaan begon op het MBO als docent Nederlands en Maatschappijleer (nu bekend als burgerschap) in tijden waar er geen lerarentekort was. William werkt nu 16 jaar bij de lerarenopleiding, in zijn ogen is het erg bijzonder om vanuit het begrip ‘betekenisvol leraarschap’ de nieuwe generatie van leraren op te leiden. Inspiratie, betekenisvol, waardevol… dat zijn woorden die William dag in dag uit de drive geven. Leren en opleiden met passie en omdat het leuk is! Het leraarschap is bijzonder en om zijn positieve energie te verspreiden, schreef William ook nog een mooi boek hierover: Met plezier werken in het onderwijs. Een boek met positieve verhalen om valkuilen in beeld te brengen en te helpen bij het uitoefenen van dit zware, maar zo mooie vak! William neemt ons mee hoe hij zijn studenten voorbereidt om voor de klas te staan. Hoe is zijn vak veranderd met de komst van technologie en hoe zorgt hij ervoor dat de nieuwste generatie zo goed mogelijk voorbereid is om goed onderwijs te verzorgen! Een inspirerend gesprek, met als kern plezier! En uiteraard met alweer een prachtige gouden tip!

Teacher Tech Heroes #40 – Emin Kececi

Emin Kececi

In de week waar we leraren nog wat extra in het zonnetje zetten, bereikt de podcast een mooie mijlpaal! 40 leraren als gast, 40 afleveringen online. 5 oktober is World Teacher Day – Dag van de Leraar. Dit jaar staat de viering van de Dag van de Leraar in de hele wereld in het teken van het thema “De leraren die we nodig hebben voor het onderwijs dat we willen: de wereldwijde noodzaak om het lerarentekort om te keren”. Ieder jaar kiest UNESCO een focusgebied rondom de Dag van de Leraar. Onze 40e onderwijsheld bij de Teacher Tech Heroes is Emin Kececi! Leraar Engels, medeoprichter van Meesters met Dromen, inspirator, verbinder, medeschrijver van ‘Het geheim van de leraar’, president van de Rotaryclub in Hilversum, co-founder van Teachers for Climate en groot initiatiefnemer voor het onderwijs. Zijn motto: , ! Een spectaculair interview van een meester die al vanaf zijn 7e jaar wist dat hij voor de klas ging staan! Een gesprek over het lerarentekort, over passie, over zijn loopbaan, over het imago van het onderwijs, over kijken naar oplossingen en niet blijven hangen in problemen. Over elkaar helpen en meer samenwerken. En uiteraard, zoals gebruikelijk in de Teacher Tech Heroes, over technologie, dit keer over de inzet van Chat GPT, vloggen en nog veel meer!

Teacher Tech Heroes #41 – Lieke Brugman

lieke brugman

Na een kleine week pauze delen we vandaag weer een mooi onderwijsgesprek; aflevering #41 van de Teacher Tech Heroes is live! Vorige week ging Laura in gesprek met de kersverse nieuwe Leraar van het Jaar MBO 2023-2024 Lieke Brugman. Lieke is leraar pedagogiek op het Astrum College van ROC A12 en ambassadeur voor LessonUp. Lieke neemt het stokje over van Dimitri van Dillen als ambassadeur voor het MBO. Studenten in positieve zin beïnvloeden, persoonlijk welzijn, sociale ontwikkeling en weerbaarheid van leraren en studenten… dat zijn haar drijfveren. Praktijk en theorie gelijk aan elkaar koppelen, nieuwe MBO-studenten opleiden en voorbereiden op een baan die ze zelf heeft uitgeoefend voordat ze besloot om docent te worden. Haar studenten en collega’s hebben haar genomineerd als Leraar van het Jaar, omdat ze zich door haar gezien en gehoord voelen. Lieke begon haar carrière als docent midden in het coronatijdperk, op afstand in een digitaal klaslokaal. Best een uitdaging, maar toch ging ze ervoor en werd ze heel creatief met het toepassen van digitale didactische werkvormen. Een bijzondere start! Ze deelt met ons enkele praktische voorbeelden van werkvormen met digitale middelen! We bespreken het belang om onderwijsprofessionals te faciliteren met digitale vaardigheden en kansengelijkheid. Maar we gaan vooral in op haar missie voor dit jaar: mentale gezondheid van leraren en studenten in het MBO. Wederom een mooie uitwisseling. We wensen Lieke heel veel succes met haar ambassadeurschap van Leraren van het Jaar! Met haar passie komt het MBO echt nog meer in een zeer positief daglicht! Kijk of luister snel!

Teacher Tech Heroes #42 – Joyce Gepkens

joyce gepkens

De nieuwste aflevering van de Teacher Tech Heroes gaat over mediawijsheid. Aflevering #42 met Joyce Gepkens, leerkracht, ICT-coach bij CBS de Acker en Mediacoach bij Spectrum SPCO. Joyce heeft ook haar eigen bedrijf, MediaWijsAdvies (https://www.mediawijsadvies.nl/), waar ze zich uiteraard focust op mediawijsheid. Joyce wist al op 6-jarige leeftijd dat ze juf wilde worden! Maar niet zozeer omdat ze dol is op kinderen, maar vooral omdat ze houdt van uitleggen, presenteren, plannen en gesprekken voeren! Ze begon met lesgeven toen ze 18 was en haalde daarna haar bevoegdheid! Op haar 21e is ze officieel juf geworden. Ze geeft les op de basisschool waar ze zelf les heeft gehad! Haar meester is nu ook haar collega! Hoe bijzonder. Een spontaan en eerlijk gesprek over lesgeven, maar vooral over mediawijsheid en ouderbetrokkenheid. Social media, kritisch denken, omgaan met de online wereld zijn haar specialisme. Ze geeft lessen aan de kinderen over deze onderwerpen, maar probeert ook vooral tijdens bijeenkomsten ouders bewust te maken van de kansen, maar ook zeker de risico’s. Laura en Joyce bespraken het onderwerp social media vanuit het oogpunt van de ouders. Hoe begeleiden we de kinderen online en hoe beschermen we ze? Hoe helpen we de kinderen in een online wereld waar we zelf niet allemaal in opgegroeid zijn!? Wat is de parallel tussen leren fietsen en leren omgaan in de online wereld? Mediawijsheid hoort op school, maar het is ook de verantwoordelijkheid van ouders! Is het verstandig om ouderavonden op mediawijsheid te verplichten? Antwoord op deze vraag vanuit het inzicht van Joyce en de ervaring van Laura hoor je en zie je in deze aflevering!

Teacher Tech Heroes #43 – Jessica Mittendorff

jessica mittendorff

Een nieuwe aflevering van seizoen 3 van de Teacher Tech Heroes is online! Onze gast, Jessica Mittendorff, is leerkracht op een SO-school in Assen van Renn4. Jessica heeft bewust gekozen om te werken in het speciaal onderwijs; voordat ze haar leraarsbevoegdheid haalde, had ze al stage gelopen in het speciaal onderwijs en de sector heeft haar liefde gekregen. Uitdagend en afwisselend… dat is hoe ze haar dagelijkse lessen omschrijft. Wat voor rol speelt digitalisering van het onderwijs dagelijks in haar klas en school? Wat zijn de voordelen maar ook de nadelen? Binnen de stichting werken ze al hard aan het ontwikkelen van een leerlijn digitale geletterdheid waarvoor ze verschillende digitale leermiddelen inzetten. Mediawijsheid is een speerpunt, door verschillende omstandigheden zag ze dat de digitale wereld en digitale media best impact hadden in haar klas. Een mooi verlengstuk van onze vorige aflevering over mediawijsheid. Wat voor rol heeft een school rondom mediawijsheid? Hoe bespreek je digitaal pesten en plagen? Hoe blijf je bij als leraar met de digitale ontwikkelingen? Hoe ga je daarmee om en wat voor effect heeft dat op jouw beleid op school? Veel vragen waarop we inzicht vanuit de praktijk krijgen door de ervaring van Jessica. Een mooie aflevering over digitalisering, mediawijsheid, school, ouders en leerlingen. Met uiteraard als afsluiting: een nieuwe gouden tip!

Teacher Tech Heroes #44 – Ahmet Chakioglou

Ahmet Chakioglou

Ahmet Chakioglou is sinds februari 2023 teamleider onderwijs op de Montessori Mavo in Rotterdam (Stichting LMC). Ahmet is al 20 jaar werkzaam in het onderwijs.
Vroeg ingestapt in het onderwijs, geboren in een onderwijsfamilie. Ahmet heeft eerst de richting van Informatica gevolgd, maar uiteindelijk heeft zijn kritische blik en zijn wil voor verandering van het onderwijs er toch voor gezorgd dat hij voor de klas ging staan.

“Niet lullen maar poetsen, als je wat te klagen hebt, dan moet je er wat aan doen.” Na een bezoek aan de lerarenopleiding wist hij het zeker, hij ging het onderwijs in.
Ahmet heeft in verschillende sectoren in het onderwijs gewerkt. Hij neemt ons mee in zijn loopbaan van docent op het MBO, naar het VO, daarna in het HBO bij de lerarenopleiding om uiteindelijk vorig jaar terug te gaan naar het VO. Ahmet is altijd op zoek om zich te verbeteren, maar vooral om echt het onderwijs beter, sterker en mooier te maken. Een enorme wil om een verschil te maken!

We bespreken thought leadership en de rol en uitdagingen van leiders in het onderwijs, autonomie en eigenaarschap van leraren, welzijn van studenten en leerlingen tijdens en na corona. Zonder relatie, geen contact, geen prestatie.

Zijn functie als teamleider onderwijs op de Montessori Mavo is een bijzondere functie, Ahmet werkt samen met de mentoren (coaches) om per jaarlaag de thema’s te bepalen hoe ze centrale vraagstukken integreren in de vaklessen. Een aanpak die niet standaard is, Ahmet neemt ons mee hoe hij deze aanpak met zijn team vorm geeft in een klassikaal onderwijssysteem. Ze durven anders te zijn en anders te doen… een mooi voorbeeld hoe je los komt van de methodes, minder toetst, leraren faciliteert met meer ontwikkeltijd.

Inspirerend… kijk of luister snel…

Teacher Tech Heroes #45 – Emidio Barreto

Emidio Barreto

Onze gast van deze week, Emidio Barreto, is techniekdocent aan het Techniekcollege Rotterdam. Hij deelt zijn ervaringen en perspectieven op het onderwijs, waaronder zijn overstap naar het leraarschap na verschillende beroepen in het bedrijfsleven.

Emidio benadrukt het belang van het begeleiden van jonge volwassenen in het MBO, waarbij het niet alleen gaat om het opleiden voor een specifiek beroep, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en groei. Hij bespreekt het gebruik van technologie in de klas, waarbij hij de mobiele apparaten van leerlingen integreert in het leerproces en hen de ruimte geeft om op een creatieve manier te leren.

Daarnaast wordt gesproken over de uitdagingen van de digitale maatschappij, de impact van de coronaperiode op het onderwijs, en het belang van gemotiveerde leraren en een ondersteunende omgeving voor leerlingen. Emidio benadrukt het belang van het creëren van een veilige omgeving waarin studenten zich kunnen ontwikkelen en hun eigen identiteit kunnen vormgeven. Hij legt ook de nadruk op het respectvolle contact tussen leraren en leerlingen, waarbij de hiërarchie soms vervaagt in een meer gelijkwaardige relatie. Het gesprek eindigt met de discussie over het gebruik van technologie en social media door studenten, waarbij Emidio pleit voor het begrijpen en aansluiten bij de belevingswereld van studenten, en hen begeleidt naar een evenwicht tussen technologiegebruik en persoonlijke ontwikkeling. Wederom een prachtige aflevering van de Teacher Tech Heroes!

Teacher Tech Heroes #46 – Erdinç Saçan

Erdinc Sacan

In aflevering #46 van de podcast Teacher Tech Heroes ging Laura in gesprek met Erdinç Saçan.

Erdinç is docent, senior lecturer bij Fontys ICT in Eindhoven en Tilburg.

Erdinç werkt op een ICT-opleiding met ongeveer 4.500 studenten en 400 collega’s, waarvan een grote groep internationale studenten. Het gesprek gaat over onderwijsvernieuwing en de uitdagingen van het bijhouden van technologische ontwikkelingen. Erdinç leert studenten programmeren en na te denken over de impact van technologie in het bedrijfsleven, zoals automatisering en design.

Fontys ICT betrekt bedrijven actief bij het curriculum en heeft veel partners in education. Erdinç benadrukt het belang van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om studenten goed voor te bereiden op de snel veranderende technologische wereld.

We hebben gesproken over de noodzaak om studenten te leren hoe ze moeten leren, met de focus op learning by doing en het maken van fouten in een veilige omgeving. Erdinç benadrukt ook het belang van leraren die flexibel zijn, experimenteren en blijven leren om studenten effectief te begeleiden. Hoe kunnen we studenten optimaal voorbereiden op de arbeidsmarkt?

Hoe geef je les over ICT in een wereld waar technologie constant verandert? Snelheid van technologie vs. snelheid van onderwijs? Wat doen we met A.I., Chat GPT… Dit hoor je allemaal in deze podcast.

Uiteraard sluiten we af met de gouden tip en dit keer schreven we hem uit. De gouden tip van Erdinç voor het onderwijs: “Als je iets hoort of leest over een bepaalde tool, speel ermee, experimenteer ermee. Als je niet weet hoe het werkt, vraag het aan iemand die het wel weet.” Deze tip is gericht op het actief verkennen en begrijpen van nieuwe tools, inclusief A.I. om het onderwijs te verbeteren.

Kijk of luister snel!

JE VAARDIGHEDEN ONDER
DE LOEP NEMEN?

Dat kan met de digitale vaardighedenscan voor leraren.
Ontdek in een paar minuten hoe je jouw onderwijscompetenties
kunt ontwikkelen én de route van jouw ideale leerpad.

boeken computer tablet en vergrootglas
Ga naar de bovenkant