Het was ongetwijfeld een van de meest besproken onderwerpen tijdens de kerst- en nieuwjaarsborrels: hoe gaan we om met de klimaatverandering? Voor mensen met de glazen halfleeg overheerst pessimisme: mensen hebben het klimaatprobleem veroorzaakt en zijn niet in staat om het op te lossen, er wacht ons misère. Voor mensen met de glazen halfvol is er vertrouwen in een oplossing: daar komen we met z’n allen wel uit.

Social learning

Afhankelijk van de argumenten die op tafel kwamen was mijn eigen glas afwisselend halfvol of halfleeg. Totdat ik een artikel in De Correspondent las waarin Rutger Bregman duidelijk maakt waarin mensen zich onderscheiden van apen. Op de meeste gebieden doen apen het beter dan mensen, alleen op het gebied van ‘social learning’ blinken mensen uit. Bregman schrijft: “Kinderen zijn hypersociale leermachines. Ze zijn geboren om (samen) te leren, te verbinden en te spelen.” Die menselijke kwaliteit om samen te werken en te leren levert veel op: (energieneutrale) huizen, betere gezondheidszorg, minder honger en meer kansen voor mensen om zich in vrijheid te ontwikkelen. Natuurlijk, er gaat ook steeds veel mis – de klimaatuitdaging is gigantisch – maar toch: de mens is in staat om het elke dag een beetje beter te doen. En social learning helpt daarbij.

Samenwerken voor een leven lang leren

Door het artikel van Bregman is mijn glas definitief halfvol en wordt mijn van nature positieve kijk op dingen bevestigd. En het bevestigt het geloof dat wij met Edutrainers en Tumult hebben in het vermogen om ieders leven te verbeteren door de kracht van een leven lang leren.

Vanuit dat geloof gaan wij ook in 2019 voor de kunst en kunde van leren en samenwerken, voor betere resultaten en om elke dag een beetje beter te worden. We organiseren dat in drie ‘sporen’:

1. Tumult

Met Tumult bouwen we verder aan lesmateriaal voor (mentor)lessen over vaardigheden voor leerlingen tussen de 10 en de 18 jaar. Hiermee kunnen leerlingen hun vaardigheden naar een hoger niveau brengen en de basis leggen voor leren, leven en werken. Al het Tumult-materiaal is zowel op papier als interactief online op Mijn Tumult beschikbaar. Voor docenten is er online veel ondersteunend materiaal beschikbaar. Ook kunnen ze precies zien wat leerlingen allemaal doen. Digitale functionaliteiten zullen we in de aanstaande jaren verder ontwikkelen en dat doen we natuurlijk samen met onze gebruikers.

2. Lancering

21 januari lanceren we Edutrainers Academy: een nieuwe online leeromgeving voor leraren. Op basis van de leerlijn van Edutrainers en de e-learning in de vorm van korte leerblokken kan elke leraar zich hier duurzaam en 24/7 scholen en goed les (blijven) geven in deze snel veranderende digitale wereld. Deze academy blijven we ontwikkelen op basis van input en wensen van klantscholen. Tot minimaal de zomer van 2020 zal daarnaast ook spons.nl/edutrainers actief blijven.

3. Moodle

Zowel mijn.tumult.nl als academy.edutrainers.com bouwen we op basis van Moodle-technieken. In deze digitale omgevingen verbinden we onze expertise op het gebied van educatieve content met onze technologische expertise. Dat deze formule succesvol is blijkt uit de aanvragen van andere organisaties en bedrijven voor een eigen leerplatform. Met digitale leeromgevingen op maat voorzien we in deze groeiende behoefte van organisaties. Ook met deze klanten werken we samen om de leeromgevingen continu te verbeteren. Het mooiste voorbeeld tot nu toe is specialistsportieveengezondeschool.nl, waarin we met een aantal Nederlandse hogescholen blended lessen aanbieden voor sportstudenten van de Pabo.

Extra ervaring en expertise

Last but not least over samenwerken: sinds mei 2017 is het bedrijf Capri betrokken bij de strategische ontwikkeling van Tumult en Edutrainers. Capri zet experts in bij bedrijfsontwikkeling op het vlak van content en technologie: edutech. Met de expertise en ervaring van Capri hebben we de afgelopen jaren onze aanpak en onze digitale omgevingen verder ontwikkeld. “De mensen achter Edutrainers en Tumult hebben een brede visie op content en een innovatieve toepassing op gebied van digitaal onderwijs. De digitalisatie van leeromgevingen in het algemeen zijn een hot topic omdat het de toegankelijkheid van lesmateriaal vergroot. Hans Wendel is een echte voorman en visionair die met onze ondersteuning een nog grotere impact zal hebben op het onderwijs”, vertelde Herman Heller, lead partner van Capri, tijdens de afsluitende teamsessies van 2018.

Social Learning klaar voor 2019

In december 2018 zetten we daarom een volgende stap in deze succesvolle samenwerking en is Capri ingestapt als mede-aandeelhouder van Tumult en Edutrainers. Samen met Capri blijven we voorop lopen in de ontwikkeling van ijzersterke content in onze digitale omgevingen. Juist de combinatie van content en technologie is onderscheidend en zorgt voor de allerbeste resultaten!

We zijn klaar voor een prachtig 2019 en nodigen iedereen van harte uit om samen met ons mee te leren. Kennismaken? Je bent welkom op de NOT! 22 t/m 26 januari kun je ons in de Jaarbeurs vinden bij de stand van ons zusterbedrijf Tumult: 01.B111. Je kunt je aanmelden voor gratis toegang. Heb je opmerkingen, tips, ideeën: aarzel dus niet om even langs te komen. Mailen naar info@tumultgroep.nl of bellen naar 020 – 421 51 29 mag natuurlijk ook. Of laat hieronder een reactie achter!